Annons
Artiklar > Test av vintageobjektiv - en combo av gammalt och nytt

Test av vintageobjektiv - en combo av gammalt och nytt

Foto: Linus Bergman. Bilddata: Voigtländer 35 mm f/1,4 Nokton Classic

 
Plus

Sommaren stundar och för att hjälpa dig att hitta lite inspiration och nya bilder så tar vi en titt på hur gamla och relativt billiga objektiv kan bli en spännande utmaning i sommar.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2021-06-09.

7 Kommentarer

Johan Pihl 2021-06-09 16:48  
En väldigt snygg bild den översta. Sen om det är "pga" eller "trots" Voigtländers speciell karaktär med ”nervöst” bokeh, som du skriver, vill jag låta vara osagt. Men jag är säker på att bilden vore en riktigt bra bild oavsett vilket 35mm objektiv som använts. Dock så tillför den något märkliga oskärpan, och "motljus-flares" något drömskt över bilden.
Härlig bild, den nedersta också.
En glugg som alltid legat mig själv varmt om hjärtat är Leitz Summicron-m 35/2, version II och vers III (1969-1979), som hade en speciell karaktär pga ganska få (6) linselement. Väldigt låg upplösning och hög kontrast, och snygg kantskräpa.
Benganbus 2021-06-09 18:04  
Intressant det här, jag köpte min Fuji X-E1 för att kunna använda mina "äldre" leicaobjektiv. Det blev då ungefär som en Leica M8 vad gäller bildutsnittet på en 35 mm. Numera blir det mest ännu äldre optik, gärna icka antireflexbehandlad, så jag kan se någon skillnad mot moderna objektiv. :)
/B
Ps. Blir ändå litet undrande över vad du skriver "och dessutom kan miljöaspekten vara värd att överväga" när det gäller analog fotografi. Jag tror att miljön inte tar så stor skada av analogt fotografi, dels då man använder en redan tillverkad kamera, ofta inga nyköp alltså, och de eventuella vätskor som blir måste lämnas till en miljöstation. Och de som analogfotar i dag, det är nog i antal som ett loppspott i Mississippi mot de som digitalfotar.
:)
MattiasL 2021-06-09 21:14
Nog måste det väl vara en miljöfråga ändå inte minst vid tillverkningen av fotografiskt material. Kodak fick lov att spendera hundratals miljoner dollar på att städa upp i Rochester, New York.

Kul att läsa och se fina exempel. Jag var själv ute en sväng med en Minolta 50/1,7 på Sonykameran idag.
Benganbus 2021-06-11 14:12
Nu uppfattade jag det i alla fall som att Linus talade om nutid vad gäller miljö.
atlasen 2021-06-11 11:35  
Trevlig artikel, inspirerande också. Jag har ett par manuella objetiv och jag gillar att fotografera med dem när jag har tid. Jag upplever dock att det är svårt för mig att få till exakt skärpa. Jag har glasögon men när jag fotograferar då tar jag allt som oftast av glasögonen och hänger dem i skjortan eller sätter dem på huvudet. Då ser jag inte helt skarpt, det blir svårt att se när jag har fokus fast jag använder kamerans Peak highlight. Jag får väl prova lite igen, det kan ju bli trevliga bilder fast det tar lite längre tid.
MattiasL 2021-06-11 13:58
För mig funkar det bra att ha sökarbilden i svartvitt, så den gula peakingen syns tydligare.
Makten 2021-06-14 15:52
Beroende på vad du har för kamera så borde du antingen kunna ändra dioptri-inställning på sökaren, eller till och med köpa en extra lins att sätta framför för att kompensera.

Peaking kan funka riktigt dåligt med objektiv som är lite "dimmiga", eftersom det brukar innebära att högsta kontrast inte sammanfaller med högsta upplösning. Orsaken är så kallad sfärisk aberration och är ett gissel även med optiska sökare.

Mer premiumläsning