Annons
Artiklar > Så lyckas du på Instagram - tips från 19 proffs

Så lyckas du på Instagram - tips från 19 proffs

Plus

Instagram är det självklara valet om du ska använda ett socialt medie för att nå ut som fotograf. Men hur gör man egentligen för att lyckas väl? Vilka strategier ska man använda och vilka ska man undvika? Fotosidan har pratat med fotografer, influencers och sociala mediestrateger som delar med sig av sina bästa tips!


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Fotosidan Plus 1 månad

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2020-08-18. Läst av 4749 personer.

21 Kommentarer

AndreasJ75 2020-08-18 10:56  
Intressant artikel!
acke 2020-08-18 12:21  
Varför är Instagram det självklara valet? Vad är tjusningen?
Jo, jag vet att många hänger där, men jag har aldrig förstått varför. Vad är fördelarna gentemot andra sociala media? Tycker själv att Instagram är en oerhört tråkig plattform.
David Elmfeldt 2020-08-18 14:53
Tjusningen är nog upp till var och en att fundera ut. Eller skippa. Som med alla kanaler så passar ju olika saker vid olika tillfällen. Fördelarna är att det startar i bilder och inte i text och inte heller lika mycket fokus på debatt och agiterande. Baksidan är att plattformen har stort fokus på att hålla dig kvar och titta meningslösa klipp. Men om du kan skippa Sök-vyn och hitta en lagom mängd intressanta att följa så kan det vara inspirerande.
acke 2020-08-18 15:43
Det är bland annat frånvaron av debatt och konstruktiv dialog som gör Instagram tråkigt i mina ögon.
Kommentarsfälten svämmar över av ryggdunkningar, hejarop och emojis. Det blir för präktigt för min smak.
David Elmfeldt 2020-08-18 15:51
Ok! Visst är det lite så. Är man sugen på polemik så är väl fejjans grupper en riktig juvel. Twitter kan vara mer vuxet om man är selektiv men det kanske också gå fullständigt bananas när olika personer agiterar och de anonyma kontona går till full attack. Nu har ju dock Twitter precis släppt funktion för att stänga av kommentarer så då man få tycka ostört :)
light 2020-08-18 13:04  
Alla tips från dessa 19 kan summeras i meningen från en av dem: ”Gå din egen väg och kör på din stil.”
David Elmfeldt 2020-08-18 14:55
Inte så dumt? :) Fast det låter väldigt mycket enklare än vad det är i verkligheten. Men det är lite som tipsen till de som vill bli fotografera - hitta din stil, fotografera inte allt utan fokusera.
PMD 2020-08-18 15:14
Glöm framförallt inte att fokusera! :-)

"Tjusningen" med Instagram är väl just att publiken är mycket stor? Det är väl den största plattformen för bilder?
acke 2020-08-18 15:46
Samtidigt är det just det som är det konstiga. Man hänger inte på Instagram för att man tycker plattformen är bra, man hänger där mest för att alla andra hänger där. Jag har hört den motiveringen från många. Det är ett flockbeteende.
David Elmfeldt 2020-08-18 15:54
Plattformen är väl det inget större fel på (förutom då att man som på fejjan har algoritmer för visningsordning i flödet men ffa att sökvyn består av 98% idiotiska klipp). Men med tajt utvalda konton att följa så blir det ok. Sen får man ju bestämma syftet. Se eller synas.
Makten 2020-08-19 01:29
David: Jo plattformen är helt kass eftersom den är gjord för mobil. Det finns inte ens möjlighet att förstora bilderna om man sitter vid datorn, trots att bilderna ofta är större än vad som visas. Det går ibland att påvisa genom att öppna en inbäddad bild på annan plattform i ett eget fönster. Men på instagram är man hänvisad till mikrostorlek. Komplett kass, värdelöst och sämst.
Makten 2020-08-19 01:25  
Instagram är ju bara så helt värdelöst om man har något som helst intresse av att se bilder i bättre kvalla än sönderkomprimerade frimärken. Helt obegripligt att folk använder denna dynga.
acke 2020-08-19 07:19
Jag instämmer i att Instagrams popularitet är obegriplig. Flockbeteende är min enda rimliga förklaring.
Jottas 2020-08-19 08:27
Jag personligen tycker det är bra och mycket bättre än Twitter tex som inspiration och ganska bra att följa nyheter och information. Om än i frimärken. Sen finns det ju ofta länkar i profiler för att komma till det riktiga innehållet och artiklar och bilder. Men det finns en hel del att göra för att få bort allt bös. Det är kopiöst med skräp som publiceras. Där håller jag med.
David Elmfeldt 2020-08-19 08:53
Raka puckar! Det uppskattas. :) Javisst finns det tydliga brister om man ser den som en plattform som skall kunna användas över flera enheter. Det är ett märkligt upplägg att det inte finns en app för iPad (nu är det typ telefon-appen som visas) och att man inte på desktop kan få surfa på Instagram utan ideligen stoppas och hänvisas till appen. Så visst, men om man ser den utifrån en fotodelningstjänst för din telefon så är det lyckosamt.
Makten 2020-08-19 08:54
Twitter? Den där plattformen för 12-åringar där man kan blockera folk som har "fel" åsikter, så att de inte ens kan läsa vad man skriver längre? Det är väl ett synnerligen uselt medium att stå efter?

Jag syftade inte på innehållet, utan bara plattformen som sådan. Den är gjord för mobiler och de har inte ens orkat utveckla en dedikerad variant för större skärmar. För mig är det fullständigt vansinne att den sämsta av alla usla plattformar används av fotografer som ser sig som seriösa. Facebook är ju ljusår bättre, om än dåligt på andra sätt.
David Elmfeldt 2020-08-19 08:59
När jag hör ordet flockmentalitet så tänker jag på en tshirt som min kompis tuffa och rebelliska storebrorsa på 70/80-talet landet hade som det stod typ "1 miljoner flugor kan inte ha fel - ät skit".
David Elmfeldt 2020-08-19 09:04
Jag rekommenderade Twitter för dem som gillar polemik och tjafs. Och visst block och nu senast att man kan stänga av kommentarer är ju både och. Samtidigt har de ju drivit fram av folk som är direkt vidriga och inte kan föra ett vettigt kritisk samtal.

Jag är ingen superfan av Instagram men det är såklart smart att alla bilder ser superfina ut. Så alla känner sig jätteduktiga.

Som yrkesfotograf så är det ju en smart kanal om man får snurr på det. Dessutom älskar att pr/markansavdelningar såna plattformar eftersom de kan få supersnygga grafer och siffror på "engagemanget" :)
Jottas 2020-08-19 09:15
Ja att bara använda Instagram för seriöst foto är vansinne. Det är jag helt enig i.

Men det är en svår kombination att få verkligt bra flöde av högkvalitativa bilder i ett tillgängligt format som är snabbt och överskådligt. Men vem vet. Kanske kommer det en Instagram Pro. Det gäller ju att få folk att använda plattformen också.

Du har väl hört att det är lättja som är ledordet. Flocken kallar, den tog mig och den kan ta dig också ;-)
Makten 2020-08-19 10:51
Jonnie: Det obegripliga är att det enda de behöver ändra för att det ska bli brukbart är gränssnittet för desktop. Några rader kod för att tittaren ska kunna se bilderna i större storlek. Det kräver nästan ingenting, men är såklart meningslöst för alla som lägger upp suddiga kattbilder och överexponerade solnedgångar med sneda horisonter, samt användare som med näsan i mobilen bläddrar en bild per sekund och bryr sig noll om teknisk kvalitet. Den egentliga målgruppen är helt enkelt en helt annan än seriösa fotografer, så det finns stort utrymme för konkurrenter. Haken är bara att det lär vara nästan omöjligt att få folk att byta till en ny plattform.
hallustrated 2020-08-21 19:55  
_commando + _ löser en del av Martins problem

Givetvis borde de ha en anpassad desktopdesign; tycker vi som har kapat plattformen för att visa våra konstalster som vi har jobbat i dagar med.

Men det går ju emot deras idé om insta-gram. Meningen med insta var att man kan slänga upp snabba klick-klick med telefonen under dagen "För att dela livet" liksom. :D (Ja allt detta vet vi ju.) Därför vill Instagram inte göra det intressant att varken ladda upp eller titta på Insta från en desktop.

MEN beroende på vilken webbläsare du användare så kan du enkelt anpassa och ställa in Instagram. Hos mig fyller Instagram hela min 24 tums Eizo-skärm. Jag är bildkonstnär, jag älskar bilder, och jag sätter pris på bilder som är väl framkallade. (det är tyvärr rätt glest med bra fotografi på Insta, kunskapen att framkalla bilder saknas.)

På en chrome om du har Mac så använder du cmd + "+-tecken" tills webbläsaren visar 200% förstoring; på så vis provocerar jag fram ett gränsnitt som ligger i CSS-koden, troligen anpassat för en iPad.

ha det gott :) @kekuchu @hallustrated.gestures
ANNONS

Mer premiumläsning