Annons
Artiklar > Filmade illegal handel med noshörningshorn

Filmade illegal handel med noshörningshorn

I sitt arbete som bevarandefotograf måste Tom Svensson arbeta med fler verktyg än enbart traditionella djurbilder. Det innebär allt från drönare med värmekameror till dold videokamera.

Vi passar på att ställa några frågor till bevarandefotografen Tom Svensson, just nu är han aktuell på ett lite udda sätt. Några av hans videoklipp från illegal handel med noshörningshorn är med i ett brasilianskt TV-program när de hade tema kring den illegala jakten av noshörningar.

Toms klipp, tagna med dold kamera, dyker upp i slutet av det här TV-inslaget. Programformatet kan säkert kännas lite udda för en svensk TV-tittare, men ämnet är viktigt.

Bild ur inslaget

Hur arbetar du just med noshörningar?

- Jag har arbetat i många år i Sydafrika mot tjuvjakt och i synnerhet noshörningarna. Försöker åka ner varje år för att hjälpa till eller dokumentera. I år lyckades jag med hjälp av en massa fantastiska människor och Skansenakvariet samla ihop tre drönare med värmekamera, alltså kameror du inte kan gömma dig från. Jag var nere och lämnade två av dem till Protrack som jag arbetar med. Som de själva säger, om de använder denna rätt är det ett starkt verktyg att ha med sig. Det kommer att sprida sig bland tjuvjägarna att nu kan de inte gömma sig i mörkret.

Hur hotade är noshörningarna just nu?

- Den största tjuvjakten sker i Sydafrika och man räknar med att runt 1 000 dödas varje år. Det finns cirka 5 000 spetsnoshörning (svarta noshörningar) kvar och cirka 20 000 Sydlig trubbnoshörning (vitnoshörning) samt 2 stycken nordlig vit trubbnoshörning. Namnet spetsnoshöring beror inte på hornet utan på att munnen är spetsig, vilket skiljer den från trubbnoshörningarna. Just nu är noshörningshorn världens dyraste materia vilket driver på tjuvjakten.

Vilka andra djurarter upplever du som mest hotade just nu?

- Idag är det pangolin (myrkott) som är etta, sedan har du hajfenor som ändå glädjande minskat lite. Sedan har du sjöhästar, elefanter, tigrar, lejon, noshörningar och, inte att förglömma, alla fåglar som skövlas, fjärilar osv.

Vad kan man som svensk privatperson göra för att inte oavsiktligt medverka till att skada hotade djur?

- När det gäller tjuvjakt på noshörning så kan vi i Sverige inte göra så mycket då marknaden inte finns här, men man kan stödja olika organisationer som jobbar mot tjuvjakt, till exempel Wildhood.

Det man kan göra som turist är att aldrig köpa någon djurprodukt när man är på semester eller aldrig någonsin ta djurselfies, alltså en bild där du syns ihop med ett djur. Det finns oftast enormt djurplågeri bakom sådant, även om du inte ser det just då. Du skall dessutom aldrig lägga ut en sådan bild. Ser du någon som har sådana, uppmana dem att ta bort dem då de kan inspirera andra att också vilja ta sådana bilder. Om man har sådana bilder har man inte förstått viden av problemen eller är bara är väldigt okunnig. Titta gärna in på World Animal Protections hemsida eller deras Facebooksida för att lära mer om dessa frågor. De är enormt duktiga och gör verkligen bra saker.

Har du några kommande projekt du kan berätta om?

- Japp, mycket spännande på gång! Från och med nästa vecka kan man följa mig i ett mycket spännande projekt på Manfrottos, Profotos samt Canons kanaler. Jag har i det här fallet äran att få arbeta ihop med en god vän, Anders Hannola. Så håll ögon och öron öppna, kanske dyker upp något på Fotosidan också.

Tom SvenssonMartin Agfors
Publicerad 2018-07-28. Läst av 5207 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

2018-07-30 09:04   PutteMacGuff
Kalla mig gärna amatör men hur fungerar det att arbeta med dolda videokameror?

Om vi låt oss säga gömmer en kamera i en väska, hur stort hål i väskan måste man ha för att både få in tillräckligt med ljus till kameran för att få bra bild men ändå vara så litet så att inte alla som ska bli filmade ser hålet och förstår att det finns en kamera innanför?

Vilken sorts kameror är det ni använder?
Har man någon sorts direktsändning från kameran till en annan enhet så att någon kan se att det filmas åt rätt håll och att fokus är rätt inställt osv?

varje gång jag läser sådana här reportage så känns det lite "James Bond" pyttesmå kameror som presterar lika bra som stora kameror :)

Jag tycker det är svår att få bra bild även om jag ser vad jag filmar när jag har en rörlig kamera ;)
Visom   2018-07-30 12:19
Känns som att det inte behöver vara speciellt mycket James Bond för att få till en bra lösning med dold kamera idag. Borde inte vara så svårt att köpa en kamera motsvarande det som finns i mobiltelefoner. Sätt fast den bakom en 'knapp' med spegelglas man kan se igenom i väskan som passar in i designen så är den i princip helt omöjlig att hitta (om man inte är lite paranoid).
Tomasz   2018-08-01 07:28
När jag läser rubriken så får jag intrycket att han inte använde någon kamera, han filmade med ett noshörningshorn ;)
PutteMacGuff   2018-08-01 09:05
Made my day <3 Hahaha :D
2018-07-31 02:01   PMD
Om 25 år finns det alltså inga noshörningar kvar.

Det bästa är nog att förklara för alla som tror att malda noshörningshorn har magiska egenskaper att det bara är nys. Hur det nu ska gå till.

Merläsning

Jimmy Nelson till Photomarket

Jimmy Nelson är känd för att skildra skygga kulturer i spektakulära bilder och nu  kommer han till Fotografiskas PhotoMarket på fredagens premiärdag och berättar om sitt projekt: Homage to Humanity. Läs mer... 19

Nya bilder i Fotosidan Galleri

Col du Marchairuz lights, Headlight trails from a car coming down from Col du Marchairuz (1447m)—a pass in the Jura mountains separating the Lake Geneva shore from the Vallée de Joux valley. Läs mer...

Fotoskola: Bättre bilder med filter

Plus Den digitala tekniken har inte gjort filtren överflödiga, tvärtom kan de vara till stor hjälp. Filtren kan spara mycket tid vid datorn och ge ett mer perfekt slutresultat. Läs mer... 20

Adobe Photoshop CC 2019 - alla nyheterna

Adobe har släppt en version 20 av Photoshop, som numer kallas Photoshop CC. I den nya versionen finns ett antal nya funktioner men också många förbättringar. Blanda annat kan du göra enkla uträkningar i numeriska fält. Fiffigt! Läs mer... 15

Nytt i Lightroom CC och Lightroom Classic CC

Adobe har släppt lite nytt i Lightroom-modulerna men inget är en riktig show-stopper utan mer av bra-att-ha-saker. Läs mer...

Adobe Photoshop CC till Ipad

Adobe Photoshop finns nu till iPad. Appen kommer ingå i Adobes molnbaserade prenumerationstjänst CC. Läs mer... 4

Späckat program på SPEGLA i helgen

Spegla är ett tre dagars evenemang i Norrköping med fokus i fotografi. Programmet består av utställningar, workshops och föreläsningar. Här är hela programmet och en rabattkod på inträdet. Läs mer...

Flyger du drönare måste du ha koll på dessa kartor

I nästa nummer av Fotosidan Magasin så har vi artiklar om att komma igång med drönarfotografering men det finns en mängd regler som är väldigt viktiga att ha koll för att inte riskera böter eller i värsta fall fängelse. Läs mer... 2

Rabattkod (95 kr rabatt) till Fotografiska PhotoMarket 9 - 11 nov

Plus För dig som är Plus-medlem så har vi fixat 95 kr rabatt på biljetten till fredagen på PhotoMarket. Biljetten ger dig exklusiva inspirationsföreläsare, lättare förtäring och alkoholfri dryck, mingel med fotografer samt nätverkande med andra fotoentusiaster. Pris 595:-. För Plus-medlemmar 500 :-. Läs mer...

PhotoMarket - ny fotomässa på Fotografiska

9–11 nov 2018 slår Fotografiska upp dörrarna till sin nya mässa som de kallar PhotoMarket | Cameras, Tech och Inspiration. Läs mer... 17

Elinchrom ELB 500 TTL To Go - Free Elinchrom Adapter