Annons
Artiklar > Filmade illegal handel med noshörningshorn

Filmade illegal handel med noshörningshorn

I sitt arbete som bevarandefotograf måste Tom Svensson arbeta med fler verktyg än enbart traditionella djurbilder. Det innebär allt från drönare med värmekameror till dold videokamera.

Vi passar på att ställa några frågor till bevarandefotografen Tom Svensson, just nu är han aktuell på ett lite udda sätt. Några av hans videoklipp från illegal handel med noshörningshorn är med i ett brasilianskt TV-program när de hade tema kring den illegala jakten av noshörningar.

Toms klipp, tagna med dold kamera, dyker upp i slutet av det här TV-inslaget. Programformatet kan säkert kännas lite udda för en svensk TV-tittare, men ämnet är viktigt.

Bild ur inslaget

Hur arbetar du just med noshörningar?

- Jag har arbetat i många år i Sydafrika mot tjuvjakt och i synnerhet noshörningarna. Försöker åka ner varje år för att hjälpa till eller dokumentera. I år lyckades jag med hjälp av en massa fantastiska människor och Skansenakvariet samla ihop tre drönare med värmekamera, alltså kameror du inte kan gömma dig från. Jag var nere och lämnade två av dem till Protrack som jag arbetar med. Som de själva säger, om de använder denna rätt är det ett starkt verktyg att ha med sig. Det kommer att sprida sig bland tjuvjägarna att nu kan de inte gömma sig i mörkret.

Hur hotade är noshörningarna just nu?

- Den största tjuvjakten sker i Sydafrika och man räknar med att runt 1 000 dödas varje år. Det finns cirka 5 000 spetsnoshörning (svarta noshörningar) kvar och cirka 20 000 Sydlig trubbnoshörning (vitnoshörning) samt 2 stycken nordlig vit trubbnoshörning. Namnet spetsnoshöring beror inte på hornet utan på att munnen är spetsig, vilket skiljer den från trubbnoshörningarna. Just nu är noshörningshorn världens dyraste materia vilket driver på tjuvjakten.

Vilka andra djurarter upplever du som mest hotade just nu?

- Idag är det pangolin (myrkott) som är etta, sedan har du hajfenor som ändå glädjande minskat lite. Sedan har du sjöhästar, elefanter, tigrar, lejon, noshörningar och, inte att förglömma, alla fåglar som skövlas, fjärilar osv.

Vad kan man som svensk privatperson göra för att inte oavsiktligt medverka till att skada hotade djur?

- När det gäller tjuvjakt på noshörning så kan vi i Sverige inte göra så mycket då marknaden inte finns här, men man kan stödja olika organisationer som jobbar mot tjuvjakt, till exempel Wildhood.

Det man kan göra som turist är att aldrig köpa någon djurprodukt när man är på semester eller aldrig någonsin ta djurselfies, alltså en bild där du syns ihop med ett djur. Det finns oftast enormt djurplågeri bakom sådant, även om du inte ser det just då. Du skall dessutom aldrig lägga ut en sådan bild. Ser du någon som har sådana, uppmana dem att ta bort dem då de kan inspirera andra att också vilja ta sådana bilder. Om man har sådana bilder har man inte förstått viden av problemen eller är bara är väldigt okunnig. Titta gärna in på World Animal Protections hemsida eller deras Facebooksida för att lära mer om dessa frågor. De är enormt duktiga och gör verkligen bra saker.

Har du några kommande projekt du kan berätta om?

- Japp, mycket spännande på gång! Från och med nästa vecka kan man följa mig i ett mycket spännande projekt på Manfrottos, Profotos samt Canons kanaler. Jag har i det här fallet äran att få arbeta ihop med en god vän, Anders Hannola. Så håll ögon och öron öppna, kanske dyker upp något på Fotosidan också.

Tom SvenssonAv Martin Agfors
Publicerad 2018-07-28. Läst av 5384 personer.
Fototävling: TEMA: NATUR | Vinst: Höst i Yellowstone (värde 28.900 kr)

För dig som är Plus-medlem

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2018-07-30 09:04   PutteMacGuff
Kalla mig gärna amatör men hur fungerar det att arbeta med dolda videokameror?

Om vi låt oss säga gömmer en kamera i en väska, hur stort hål i väskan måste man ha för att både få in tillräckligt med ljus till kameran för att få bra bild men ändå vara så litet så att inte alla som ska bli filmade ser hålet och förstår att det finns en kamera innanför?

Vilken sorts kameror är det ni använder?
Har man någon sorts direktsändning från kameran till en annan enhet så att någon kan se att det filmas åt rätt håll och att fokus är rätt inställt osv?

varje gång jag läser sådana här reportage så känns det lite "James Bond" pyttesmå kameror som presterar lika bra som stora kameror :)

Jag tycker det är svår att få bra bild även om jag ser vad jag filmar när jag har en rörlig kamera ;)
Visom   2018-07-30 12:19
Känns som att det inte behöver vara speciellt mycket James Bond för att få till en bra lösning med dold kamera idag. Borde inte vara så svårt att köpa en kamera motsvarande det som finns i mobiltelefoner. Sätt fast den bakom en 'knapp' med spegelglas man kan se igenom i väskan som passar in i designen så är den i princip helt omöjlig att hitta (om man inte är lite paranoid).
Tomasz   2018-08-01 07:28
När jag läser rubriken så får jag intrycket att han inte använde någon kamera, han filmade med ett noshörningshorn ;)
PutteMacGuff   2018-08-01 09:05
Made my day <3 Hahaha :D
2018-07-31 02:01   PMD
Om 25 år finns det alltså inga noshörningar kvar.

Det bästa är nog att förklara för alla som tror att malda noshörningshorn har magiska egenskaper att det bara är nys. Hur det nu ska gå till.

Merläsning

Leica bannlyst från sociala medier i Kina

Kortfilmen "The Hunt" som hyllar dokumentärfotografer har retat upp kinesiska myndigheter eftersom filmen skildrar massakern vid Himmelska fridens torg 1989. På grund av kortfilmen har Leica bannlysts från sociala medier i Kina. Läs mer... 2

Vinnarna i Sony World Photography Awards 2019

Italienaren Federico Borella blev Årets Fotograf i Sonys prestigefyllda tävling för sina bilder från södra Indien. Och Sverige finns med bland pristagarna. Läs mer... 6

Fotomässan på Fotografiska växer

Vårens upplaga av fotomässan Photo Market på Fotografiska blir större än höstens. Ytan är större, det kommer fler utställare och det blir fler seminarier. Läs mer...

Fotosidan-skribenter håller workshop i gatufoto

Vill du lära dig mer om gatufoto? Hitta din egen stil och våga fotografera okända människor? Då kan du passa på att gå på en workshop i tre dagar med Fotosidans skribenter Joakim KE Johansson och Magnus Fröderberg på Fotografiska i juni. Läs mer... 2

Ny bok i vår butik: Personligt – Tanken bakom bilden

Har du någonsin velat förstå hur en naturfotograf tänker? Nu är det fullt möjligt! I boken ”Personligt – Tanken bakom bilden” har 34 av södra Sveriges främsta naturfotografer samlat några av sina bästa bilder tillsammans med egenförfattade texter om varje bild. Läs om fotografernas kreativa och unika tankar. Inspireras av berättelser om fotograferingsögonblicket, hur bildsituationen uppkom, kompositionen, stämningen, ljuset och känslan som fotografen hade som mål att skapa. Läs mer...

Vinn entrebiljett till Photomarket

Om du svarar rätt på en fotofråga så deltar du i utlottning av en dagsbiljett (värde 165 kr) till Fotografiskas Photomarket (26-28/4). Du kan delta fram till onsdag 24/4 kl 19:00. Vinnarna meddelas torsdag 25/4 på förmiddagen. Läs mer...

Klart: Reuters får Pulitzerpriset

Reuters fotografer prisas för flyktbilder. Läs mer... 2

Vinn 1500 euro i EISA Maestro

Delta i EISA Photography Maestro 2019 och ta chansen att vinna 1500 euro och en resa för två till Berlin. Du kan också vinna ytterligare 1000 euro i EISA:s Facebook-omröstning. Årets tema är "Power". Deadline är 1 maj. Läs mer...

Ursäkta, det är en fluga i objektivet

Objuden gäst mellan glasen - hur påverkar det skärpan? Läs mer... 6

Lyssna på Fotosidan under fotomässan

Den 26-28 april är det dags för fotomässan Photo Market på Fotografiska i Stockholm. Fotosidan bidrar till programmet med fyra föredrag. Läs mer...

Elinchrom Rotalux Softboxes