Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Olympus berättar mer om E-M1X

Olympus berättar mer om E-M1X

I samband med lanseringen av Olympus nya proffsmodell E-M1X fick vi möjlighet att ställa några frågor till Stefan Mann på Olympus Sverige. 

Vad skulle du säga är de största skillnaderna mot E-M1 Mark II?
– Handhavandet. Kamerans ergonomi gör att kameran kan bli en förlängning av ryggmärgen. E-M1X ersätter inte E-M1 Mark II, utan är för dem som vill ha en större kamera med ännu bättre ergonomi, till exempel när man håller kameran vertikalt.

Vilka tycker du är de viktigaste funktionerna i E-M1 X.
– Med den nya bildstabiliseringen kan man fotografera handhållet med upp till 50 megapixel, att kameran har elektroniska ND-filter upp till 5 steg och att man kan skräddarsy handhavandet.

Vilken är den typiske kunden för E-M1 X?
– Vi tror att det främst är fotografer som idag använder andra system som är större och som tilltalas av Olympus mindre objektiv, men som inte vill göra avkall på ergonomin. Fokus ligger på natur- och sportfotografer.

Vad säger E-M1X om Olympus tankar om framtiden? Kommer ni att satsa mer på proffssegmentet framöver?
– Vi har tagit ett steg in i proffssegmentet och med det som ligger i produktplanen är vi där för att stanna. Ett exempel är den nya telezoomen 150-400/4,5 med inbyggd telekonverter och det finns fyra ytterligare objektiv i produktplanen. Men vi kommer inte bara satsa på Pro-produkter utan kommer även med nya produkter i andra segment.

Vad säger du till den som undrar varför E-M1X kostar mer än dubbelt så mycket som en E-M1 Mark II?
– Det kostar att bygga så här pass tåliga kameror, se bara på motsvarande kameror från Canon och Nikon. Det här är den enda kameran på marknaden som är IP-klassad. Vi tror att kameran med sin prestanda har ett konkurrenskraftigt pris.

Vad har du fått för reaktioner från de ambassadörer som fått testa kameran?
– Alla pratar om bildstabiliseringen som är något i särklass. Vi har sett flera bilder som är tagna handhållna med upp till 4 sekunders exponeringstid.

Olympus fyller 100 år i år. Kommer ni att fira det med nya produkter?
– Ja, festen blir till hösten och då kommer det en del nya produkter. Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2019-01-25. Läst av 3648 personer.

Fotosidan produktdatabas

Omdömen från användare, testbilder och produktinformation


Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

2019-01-25 14:34   Bussmicke
Trodde att de skulle satsa på större sensor än m4/3 när en sån här kamera kom.
Svar från froderberg   2019-01-25 16:05
Större sensor innebär att Olympus skulle behöva komma med ett nytt objektivprogram ännu en gång. Istället vill de utnyttja den mindre sensorns fördelar.
PMD   2019-01-26 15:02
Eller göra som Panasonic: bygga nya småbildskameror för ett existerande system.
2019-01-25 17:33   Sundin
Jag hade höga förväntningar på E-M1X men blev ordentligt besviken på vad Olympus presenterade. Med ett prislapp på 35 000 kr – mer än det dubbla jämfört med E-M1MkII – hade jag förväntat mig mer. Samma upplösning på sensor, LCD-skärm och EVF. Lite bättre bildstabilisering och inbyggt vertikal grepp (tillbehör till E-M1MkII).

Nytt är fejkat ND-filter och handhållen high res. Den nya autofokusen med speciell inställning för motorsport med mera är spännande, men för oss som fotograferar barn, fåglar och annat som kräver mycket av autofokussystemet har jag inte mycket nytt att hämta. Det får nog bli stativ och ND-filter även framöver. För 35 000 kr kan jag tänka mig andra saker att satsa på.
egogus   2019-01-27 22:40
Tycker du att 65 000 inkl moms ca är ett bättre pris för en Canon 1DX eller Nikon 5D som dessutom också har 20 Mpx sensorer ,dessa Dinosaurier till Kameror Har ingen IBIS alls dessutom Bildstabiliseringen som tydligen är något i hästväg och detta är bara början av vad den nya Olympus kameran kan som inte de andra Stenålderskamerorna på något sätt matchar !
Vikten på denna kamera är 1 kg ca för de andra 1;5 Kg dvs de är som Småbildsdinosaurer brukar STORA.
Använd du ditt Stativ du verkar tro att Stenåldersverktyg är framtiden go ahead make my day!
Sundin   2019-01-28 16:10
Hej Egon!

Jag jämför inte E-M1X med Canon och Nikon utan med E-M1 MkII. Det som E-M1X har att erbjuda extra motiverar inte mig att betala dubbla priset jämfört med E-M1 Mk II.

Du kanske ska tagga ner lite och försöka se sakligt på vad E-M1X har som motiverar prislappen. De kameror du jämför med riktar sig till yrkesfotografer med en helt annan budget. Ska Olympus locka över dessa måste de ta fram helt andra objektiv än de som finns i dag.

För övrigt har jag lämnat Canon och helt gått över till Olympus. Hade gärna sett en förbättrad EVF och 4K 60 b/s och något annat än motivprogram för tåg och flygplan.
PMD   2019-01-28 17:32
Lars,
Vilka typer av objektiv tycker du saknas?

Här är Hela Listan av nuvarande objektiv (och även objektiv som har utgått från sortimentet): https://www.four-thirds.org/en/microft/lens_chart.html

Olympus produktplan för nya objektiv finns här: https://www.fotosidan.se/cldoc/prylnytt/olympus-lovar-atta-nya-objektiv.htm
Sundin   2019-01-28 22:09
Det är bara att titta på fotograferna vid idrottsarrangemang så ser man där en skog av långa, ljusstarka teleobjektiv. Olympus har sagt att det kommer nya pro-objektiv men utan att ange några närmre specifikationer. De två utlovade telezoomarna kanske kan vara något för sportfotografer, men när eller om de blir verklighet vet vi inte i dag.

Olympus dras för närvarande med stora förluster. Ska vi tro Canon så har inte marknaden för systemkameror nått botten ännu. Jag misstänker att Olympus kommer att få prioritera om både en och två gånger innan vi ser några av nyheterna komma ut på marknaden. Jag har gått "All-In" med Olympus så jag hoppas verkligen att de kan leverera det kunderna vill ha, och är beredda att betala.
PMD   2019-01-29 00:13
Jo, hur det brukar se ut vid stora sportevenemang är välkänt. Kan du specificera lite mer noga hur du tycker att Olympus (eller andra m4/3-objektivtillverkare) borde prioritera i framtiden?

Jag har inte gått "all in" med m4/3, utan använder kameror i det systemet när jag vill bära lätt och litet. Vid andra tillfällen har jag kameror med större sensorer (och högre vikt) att ta till.
Sundin   2019-01-29 09:17
Precis som det sägs här är Olympus adelsmärke kompakta men kraftfulla kameror. Därför känns E-M1X som ett avsteg från det Olympus representerar. E-M1 Mk II har några år på nacken så det finns utrymme för förbättringar. En sådan är bättre EVF med OLED-skärm och högre upplösning. Jag skulle också gärna se en LCD-skärm som på Fujis X-H1. Autofokus behöver också ett lyft.

På objektivsidan saknar jag en 12 mm f/1.2 som skulle komplettera den trio av pro-objektiv som finns i dag. Ett längre telezoom än den 50–140 mm som redan finns skulle passa, om den inte blir lika dyr som de Canon och Nikon har.

Nikon har använt fresnel-element i ett par teleobjektiv. Det har gjort dem lätta och kompakta. Det skulle passa Olympus som jag tycker ska satsa vidare på att vara ett kompakt och viktmässigt lättare alternativ till fullformatarna.
PMD   2019-01-29 16:03
Då får vi väl hoppas att produktplanen innehåller sådana objektiv. Om man tittar på schemat så ser det ut som att ett 12mm f/1.2 skulle kunna passa in i planen.

Panasonic 12mm f/1.4 finns f.ö. redan.

En längre telezoom är annonserad (se länken till produktplanen), men den lär inte bli billig.
Anders F. Eriksson   2019-01-29 19:04
@Egon: Forut skrev du i ett foruminlägg att det bara var dårar och s.k. proffs som köper kameror i den här prisklassen, men det gäller alltså inte när det nu finns en så dyr Olympuskamera? ;)
2019-01-25 23:11   jonas18z
Borde man inte ställa mer kritiska frågor. Särskilt om 43 systemet?

Sensorpriset sjunker i snabb takt. Det var en stor fördel med 43.

Utläsningen går att göra snabbare, var också en fördel med 43 ( till viss del fortfarande)
egogus   2019-01-27 23:19
Jasså ! Nikon D5 med 20 Mpx Kostar 65000 kr med Moms Hu vad imponerande Billigt för en Stor SensorKamera ?
Der Steppenwolf   2019-01-28 15:44
Nikond D3 D4 D5 serie har bevisat sitt värde. Har sett D serie bokstavligen frusen i en isblock och den tinas och fungerar.
Du glömde också att Nikons har en sensor som Olympus skulle göra minst 4-5 kameror av....
Och att man kan ta bilder i miljöer där du skulle behöva ett par blixtar med en M43 kamera....
Du jämförde en Bugatti med en Volvo 240.
kackeback   2019-01-28 19:08
Nja, är det en sak man inte ska dissa E-M1X för, så är det väl just vädertätningen...
PMD   2019-01-28 21:58
Det återstår väl att se, men Olympus har god vana vid att tillverka rejält robusta kamerahus. E-1, E-3 och E-5 var rätt tuffa.
kackeback   2019-01-29 10:02
Annars kan man lita på att IP-klassningen stämmer...
PMD   2019-01-29 16:31
Det lär den nog göra. Enligt den här videon från Olympus testas kameran enligt IPX1, vilket är den lägsta nivån på skalan vad gäller vätskeskydd (och allt eller inget när det gäller partikelskydd).

Jag har dock för mig att jag har sett IP44 nämnas i samband med E-M1X, men hittar det inte nu. IP44 är inte heller speciellt tufft. Det håller ute partiklar som är större än 1 mm och striltätt vad gäller vätska.

Förhoppningsvis klarar kameran mer än så.

Merläsning

Ljusstark vidvinkelzoom från Tokina

Andra objektiv ut i Tokinas kvalitetsserie Opera är en ljusstark vidvinkelzoom. Läs mer... 4

Ricoh GR III äntligen lanserad

Kvalitetskompakten Ricoh GR III har officiellt varit på gång sedan i höstas. Nu är kameran klar och Ricoh avslöjar alla detaljer. Läs mer... 25

Fotosidan inleder samarbete med SFF

Fotosidan har inlett ett samarbete med Svenska Fotografers Förbund. Läs mer... 7

Martin satsade på en digital Texas-Leica

Fotosidan-medlemmen Martin Hertsius har skaffat sig mellanformatskameran Fujifilm GFX 50R som kan kallas en digital Texas-Leica. I sin blogg förklarar han ingående varför han föredrar sin mellanformatskamera före fullformataren. Läs mer...

Nisi lanserar filtersystem för mindre kameror

Med den kompakta filterhållaren M75 och fyrkantiga filter i 75 mm storlek erbjuder Nisi ett filtersystem som passar kameror och objektiv av det mindre slaget. Läs mer... 8

Historien om Robert Capas legendariska bild från Normandie

I den här kortfilmen berättar Life-redaktören John Morris om hur nästan alla Robert Capas bilder från invasionen av Normandie förstördes. Läs mer... 9

Tre objektiv från Tamron för fullformat

Tamron aviserar tre nya objektiv som ska komma ut på marknaden till sommaren. Två av objektiven är för spegelreflexkameror och ett är med Sony E-fattning. Läs mer... 5

Video: De ska rädda 100 000 analoga kameror

Finska Camera Rescue har satt upp ett högt mål. Vid slutet av nästa år ska de ha räddat 100 000 analoga kameror. Läs mer... 16

Test: DJI Mavic 2 Pro

Plus Det blir allt fler som lockas av de nya möjligheter som öppnar sig genom att fotografera med drönare. Vi testar hur lätt det är att komma igång. Läs mer... 37

Två nya Lumix-kompakter med mycket zoom

Lumix FZ1000 II är en ny version av Panasonics superzoom med entumssensor. Panasonic lanseras också ny resekompakt – Lumix TZ95. Läs mer...

Lastolite HaloCompact