Annons
Artiklar > Olympus berättar mer om E-M1X

Olympus berättar mer om E-M1X

Plus

I samband med lanseringen av Olympus nya proffsmodell E-M1X fick vi möjlighet att ställa några frågor till Stefan Mann på Olympus Sverige. 


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Fotosidan Plus 1 månad

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2019-01-25.

Fotosidan produktdatabas


Omdömen från användare, testbilder och produktinformation

18 Kommentarer

Bussmicke 2019-01-25 14:34  
Trodde att de skulle satsa på större sensor än m4/3 när en sån här kamera kom.
Svar från froderberg 2019-01-25 16:05
Större sensor innebär att Olympus skulle behöva komma med ett nytt objektivprogram ännu en gång. Istället vill de utnyttja den mindre sensorns fördelar.
PMD 2019-01-26 15:02
Eller göra som Panasonic: bygga nya småbildskameror för ett existerande system.
Sundin 2019-01-25 17:33  
Jag hade höga förväntningar på E-M1X men blev ordentligt besviken på vad Olympus presenterade. Med ett prislapp på 35 000 kr – mer än det dubbla jämfört med E-M1MkII – hade jag förväntat mig mer. Samma upplösning på sensor, LCD-skärm och EVF. Lite bättre bildstabilisering och inbyggt vertikal grepp (tillbehör till E-M1MkII).

Nytt är fejkat ND-filter och handhållen high res. Den nya autofokusen med speciell inställning för motorsport med mera är spännande, men för oss som fotograferar barn, fåglar och annat som kräver mycket av autofokussystemet har jag inte mycket nytt att hämta. Det får nog bli stativ och ND-filter även framöver. För 35 000 kr kan jag tänka mig andra saker att satsa på.
egogus 2019-01-27 22:40
Tycker du att 65 000 inkl moms ca är ett bättre pris för en Canon 1DX eller Nikon 5D som dessutom också har 20 Mpx sensorer ,dessa Dinosaurier till Kameror Har ingen IBIS alls dessutom Bildstabiliseringen som tydligen är något i hästväg och detta är bara början av vad den nya Olympus kameran kan som inte de andra Stenålderskamerorna på något sätt matchar !
Vikten på denna kamera är 1 kg ca för de andra 1;5 Kg dvs de är som Småbildsdinosaurer brukar STORA.
Använd du ditt Stativ du verkar tro att Stenåldersverktyg är framtiden go ahead make my day!
Sundin 2019-01-28 16:10
Hej Egon!

Jag jämför inte E-M1X med Canon och Nikon utan med E-M1 MkII. Det som E-M1X har att erbjuda extra motiverar inte mig att betala dubbla priset jämfört med E-M1 Mk II.

Du kanske ska tagga ner lite och försöka se sakligt på vad E-M1X har som motiverar prislappen. De kameror du jämför med riktar sig till yrkesfotografer med en helt annan budget. Ska Olympus locka över dessa måste de ta fram helt andra objektiv än de som finns i dag.

För övrigt har jag lämnat Canon och helt gått över till Olympus. Hade gärna sett en förbättrad EVF och 4K 60 b/s och något annat än motivprogram för tåg och flygplan.
PMD 2019-01-28 17:32
Lars,
Vilka typer av objektiv tycker du saknas?

Här är Hela Listan av nuvarande objektiv (och även objektiv som har utgått från sortimentet): https://www.four-thirds.org/en/microft/lens_chart.html

Olympus produktplan för nya objektiv finns här: https://www.fotosidan.se/cldoc/prylnytt/olympus-lovar-atta-nya-objektiv.htm
Sundin 2019-01-28 22:09
Det är bara att titta på fotograferna vid idrottsarrangemang så ser man där en skog av långa, ljusstarka teleobjektiv. Olympus har sagt att det kommer nya pro-objektiv men utan att ange några närmre specifikationer. De två utlovade telezoomarna kanske kan vara något för sportfotografer, men när eller om de blir verklighet vet vi inte i dag.

Olympus dras för närvarande med stora förluster. Ska vi tro Canon så har inte marknaden för systemkameror nått botten ännu. Jag misstänker att Olympus kommer att få prioritera om både en och två gånger innan vi ser några av nyheterna komma ut på marknaden. Jag har gått "All-In" med Olympus så jag hoppas verkligen att de kan leverera det kunderna vill ha, och är beredda att betala.
PMD 2019-01-29 00:13
Jo, hur det brukar se ut vid stora sportevenemang är välkänt. Kan du specificera lite mer noga hur du tycker att Olympus (eller andra m4/3-objektivtillverkare) borde prioritera i framtiden?

Jag har inte gått "all in" med m4/3, utan använder kameror i det systemet när jag vill bära lätt och litet. Vid andra tillfällen har jag kameror med större sensorer (och högre vikt) att ta till.
Sundin 2019-01-29 09:17
Precis som det sägs här är Olympus adelsmärke kompakta men kraftfulla kameror. Därför känns E-M1X som ett avsteg från det Olympus representerar. E-M1 Mk II har några år på nacken så det finns utrymme för förbättringar. En sådan är bättre EVF med OLED-skärm och högre upplösning. Jag skulle också gärna se en LCD-skärm som på Fujis X-H1. Autofokus behöver också ett lyft.

På objektivsidan saknar jag en 12 mm f/1.2 som skulle komplettera den trio av pro-objektiv som finns i dag. Ett längre telezoom än den 50–140 mm som redan finns skulle passa, om den inte blir lika dyr som de Canon och Nikon har.

Nikon har använt fresnel-element i ett par teleobjektiv. Det har gjort dem lätta och kompakta. Det skulle passa Olympus som jag tycker ska satsa vidare på att vara ett kompakt och viktmässigt lättare alternativ till fullformatarna.
PMD 2019-01-29 16:03
Då får vi väl hoppas att produktplanen innehåller sådana objektiv. Om man tittar på schemat så ser det ut som att ett 12mm f/1.2 skulle kunna passa in i planen.

Panasonic 12mm f/1.4 finns f.ö. redan.

En längre telezoom är annonserad (se länken till produktplanen), men den lär inte bli billig.
Anders F. Eriksson 2019-01-29 19:04
@Egon: Forut skrev du i ett foruminlägg att det bara var dårar och s.k. proffs som köper kameror i den här prisklassen, men det gäller alltså inte när det nu finns en så dyr Olympuskamera? ;)

Merläsning

ANNONS