Kamerastockholm - Stockholms nya ”analoghörna”

Kamerastockholm - Stockholms nya ”analoghörna”

Joakim Reynols driver Kamerastockholm, som nu kompletterar e-handeln med en fysisk lokal.

 Foto: Knut Koivisto

Efter ett par år med e-handel har Kamerastockholm slagit upp portarna till en liten lokal på Södermalm. Vi passade på att smita förbi på en kaffe och ta en pratstund med ägaren Joakim Reynols.

Ett par kvarter från Medborgarplatsen – mellan bokhandeln Konstig och Centrum för fotografi på Stockholms ”fotokarta” – finns en ny anhalt för analogintresserade. Joakim Reynols startade för två år sedan Kamerastockholm som en webbshop, med hemmet som kontor och lager. När han fick chansen att dela en lokal med en kompis som är fotograf, slog han till.

– Det här är något jag hela tiden haft i bakhuvudet sedan jag drog igång Kamerastockholm. Jag har tidigare arbetat i över tio år på Kameradoktorn och i 13 år på Procenter, och jag gillar verkligen kontakten med fotograferna, säger han.

Kamerastockholms utbud är analogt, med allt från kameror och objektiv till filmer och kemi. Vissa av filmerna är han ensam om att sälja i Sverige; de ryska Svema- och de franska Washi-filmerna.

– Om jag har någon egen favorit i sortimentet? Det varierar, men just nu är jag förtjust i Rollei Retro 80 S som jag använde en hel del i somras. Den ligger väldigt nära infrarödspektrat, och det kan vara väldigt fint.

Joakim Reynols vill inte kalla sin nya lokal för butik, utan tänker att den ska kunna fungera mer som en mötesplats för analogintresserade – där han även har uthyrning av analog utrustning.

– För att vara en butik har jag rätt litet utbud, men jag märker att det finns ett stort intresse för den här relativt smala nischen. Det är inte minst kul att se hur unga, båda killar och tjejer, är sugna på att fotografera med film, säger han.

 

Kamerastockholm ligger på Kocksgatan 25, Stockholm.

Öppet tis-ons kl 11-17, tors kl 11-18 och lör kl 10-13.Publicerad 2020-10-15. Läst av 3028 personer.
2020-10-15 09:26   Canalog
Intressant! Men vad innebär mera konkret och praktiskt hans åsikt...“ förtjust i Rollei Retro 8o... Den ligger väldigt nära infrarödspektrat, och det kan vara väldigt fint.“ - infrafoto betyder väl att t ex trädens lövverk blir vitt ..??
Svar från peterpinhole 2020-10-15 10:26
Hej Börje!

Precis så - han berättade att gillar den för att den kan ge den typen av "effekt". Finns vissa filmer som har mer känslighet i det spektrat än andra; Fomapan 400 är det en del som gillar av den anledningen: https://www.flickr.com/groups/68975634@N00/discuss/72157645677712153/

/Peterr
2020-10-15 16:34   Sven Blomquist
Härlig t med satsning på det döende analoga fotograferandet. Hoppas verkligen att det konceptet håller.
Här i Göteborg har vi kvar en traditionell fotoaffär med analog kompetens. Den ligger mitt i stan och heter https://www.gotaplatsensfoto.se/analogt. Där finns det kvalificerad personal som kan foto.
Canalog 2020-10-15 19:19
Ja jag har just köpt en Kodak Portra 160 135-36 därifrån - väntar nu bara på att få färgnegativen i retur efter förmodad prisvärd framkallning, så att jag kan filmscanna neg:en och se om min nya Zeiss Biogon ZM 35 mm f2,0 är tillräckligt skarp...
mvh
/B
2020-10-16 15:52   Ventures
Man får hoppas att det bär sig så man kan titta in när det är dags att fylla på nästa gång.
Viljan är större än handlingen för egen del så det blir inte så ofta. Bäst före hinner gå ut på kemin innan flaskorna är tömda.
2020-10-17 17:40   rikitikitavi
Var där idag och det var väldigt trevligt:) Köpte några rullar Tri-x och surrade lite. Ska försöka gynna honom så mycket som möjligt.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Merläsning

ANNONS
Miops Capsule360