Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Mattias Klum premiärvisar "En värld av liv"

Mattias Klum premiärvisar "En värld av liv"

Foto: Samuel Svensäter. 
Mattias Klum har nyligen filmat klart dokumentären "Coral Eden - En värld av liv" utanför Nya Guinea, vid ett av världens mest välbevarade korallrev. Den 11 april premiärvisas filmen på SVT2.

I "Coral Eden - En värld av liv" tar fotografen och filmaren Mattias Klum med oss med till världens rikaste korallrev. Här i Raja Ampat i Indonesien finns mer än 1.400 fiskarter och 600 olika arter av revbildande koraller. Runt om i världen hotas korallreven, men här finns fortfarande ett friskt rev som visar en häpnadsväckande rikedom och där människan idag lever i samklang med naturen.

Men hoten hänger över Raja Ampat: havets försurning, gifter, rovfiske och korallblekning. Mattias Klum vill visa världen vad vi har att skydda innan det är för sent.

Filmen visas på SVT2 och Vetenskapens Värld den 11/4 klockan 20.00. Även i SVT2 15/4 och SVT2 16/4.

Se en förhandvisning av filmen nedan:Av Fotosidan Arkiv
Publicerad 2011-04-09. Läst av 15428 personer.
3000 kr rabatt för Plus-medlemmar på resa till Klassiska Masai Mara, Kenya 12 - 17 november 2019

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

2011-04-09 09:03   2L8
Mattias Klum är helt klart en av mina stora favoriter och han är verkligen underhållande att lyssna på.
MEN, varför ska han snacka i filmen! Han kunde ha hyrt in någon som kan prata utan den där konstiga dialekten han har när han pratar engelska:)
Roligt att se honom försöka sig på att göra film också, jag vet inte om jag har sett något filmmaterial av Mattias förut. Dock har han långt kvar tills han kommer upp i samma klass som inom stillbildsfoto, BBC ligger ljusår före tycker jag!
Trots mina tveksamheter ska jag se filmen och jag kommer säkert gilla den, jag har tyvärr ännu en farhåga att budskapet kommer att försöka få oss att gå tillbaka till 1200-talet. Det är på både gott och ont!

/M
2011-04-09 09:09   grip
Läckert och klokt! Mer sånt i världen :)
2011-04-09 09:57   Goro
Håller med Magnus ang berättaren. En vacker film med bra syfte spoileras av denna konstiga dialekt med bitvis tvivelaktigt uttal. Tyvärr måste jag säga...
2011-04-09 10:40   Eric Rådstam
Jag håller med om att han borde ha låtit någon annan prata. Fast å andra sidan så ger det en personlig touch till filmen.
2011-04-09 11:27   tushi
Jag tycker det är bra att han pratar. Har varit på några av hans föreläsningar på Uppsala universitet, och han verkar rätt vettig och som någon annan skrev så blir det en personlig touch av det.

Det här är nog en naturfilm som han försöker göra i lite ny tappning från vad vi sätt tidigare? Alltså, relationen natur och människa som vi inte är så vana att se det.

Även fast jag gillar trailern och konceptet som helhet, kan jag inte ignorera känslan av att det är något som fattas....

Och sen måste han ju få skit för att han drar in postkodlotteriet i ett sådant fint projekt, hycklarfasoner som ett proffs i hans kaliber inte ska behöva ta i med tång.
2011-04-09 11:31   solhasse
Varför låta någon annan prata? Prata på svenska och lägg till engelsk undertext. Folk kan ju läsa... :-)
2011-04-09 11:47   Janne B
Till skillnad mot många så tyckte jag att det gav en personlig prägel och känsla av "äkthet" att han pratade själv, detta på bekostnad av rösten och uttalet. Men, alla kanske inte vill ha "Arne Weise" snack till allting, vad vet jag. Däremot håller jag med om att man börjar bli lite trött på det där "jorden går under" stuket som blivit så populärt i naturfilmer. Det får en att minnas sina gamla skolfilmer från småskolan med tillrättalagda budskap som fröken valt ut.....
Dessutom är han ju en Nikonfotograf;-)
JB
2011-04-09 12:35   ekfeldt
Gillar detta jättemycket.
Uttal och dialekt... Bara att vänja sig.
Postkodlotteriet är lite som jehovas MEN de gör bra saker med pengarna.
Länken nedan är INTE reklam för PK-lott.. utan bara för att jag vill visa att det oftast finns två sidor av ett mynt även om man ibland bara vill se den ena.
http://www.postkodlotteriet.se/Vlgrenhet--/Utdelningar.htm

Bra där Mattias !
2011-04-09 14:33   Hwergelmer
Kan inte annat än hålla med dem som är tveksamma till att Mattias själv pratar i filmen. Egentligen är det inte den svenska dialekten jag stör mig på utan snarare det dåliga försöket att låta som en amerikan när han inte kan, i kombination med ett tonfall som skulle passa bättre i en dikt eller så.

Jag ska absolut se filmen och förhoppningsvis njuta av bildmaterialet, det är ju den delen Mattias är proffs på!
2011-04-09 18:20   Altari
Som dokumentärfilmare så kan ja hålla med om att rösten inte är det ultimata, men han är så personlig och så självsäker och bra inlevelse. Tror denna kommer vara grymt bra vilket fal. Så vi får vänta och se helt enkelt
2011-04-09 19:32   Henrik L Jonsson
Tyvärr blev jag riktigt besviken. Som stillbildsfotograf på land är han fantastisk och där kan jag bara drömma om att ta bilder som han. Oavsett om jag fick alla hans resurser eller inte. En stor förebild som fotograf och föreläsare.

Frågan är varför han ska ge sig på att filma under vattnet. Han är helt enkelt inte speciellt bra på det. Själv är jag uv-fotograf och det lilla som jag testat på att filma under vattnet de senaste åren är ungefär i klass med det han gör. Det skriver jag inte för att jag är avundsjuk på att han får visa sina filmer, utan för att det finns så många som är bättre och som borde användas istället. Kan han inte producera och regissera filmen och ta in en bättre filmare?
2011-04-09 23:08   Benjamin Forsmark
Skönt att slippa höra samma tråkiga röst i alla naturfilmer! (syftar inte på attenborough...) Jag tycker det ger en helhetskänsla när fotografen själv berättar, särskilt när det är en person som klum som brinner för naturvård och bevarandefrågor och som dessutom har berättarnerven.
2011-04-09 23:21   Yeye
Jag har hört Mattias föreläsningar flera gånger och även pratat privat med honom och tyvärr kommer inte hans engagemang fram riktitg när han pratar på engelsk. Det blir inte samma flyt och intonation på de viktiga bitarna.
Sedan kan jag hålla med er andra att undervattenfotot inte håller samma höga klass som hans stillbilder. Fast personligen tyckar jag att det kommer att bli spännande att sen den nya filmen. Mattias har alltid en vinkling som jag som tycker att man ska ha.

//Jens
2011-04-09 23:53   Surgeon
Ja vad ska man säga,,,
Klum är grym på foto,
Klum är sämre på att prata engelska så att det blir sevärt
Men jag förlåter Klum

För hans bilder säger mer
2011-04-10 03:28   adask330
bra engelska eller inte, varför går den inte i SVT 1 som där med går i SVT HD, älskar bra naturfilmer i HD! Bra bild brukar gå i hand med fotointresse.
dolan7106   2011-04-14 16:33
Instämmer till fullo. En film som denna är ju som gjord för HD och just naturfilmer är ju en av de bästa anledningarna till att ha HD-kanaler!
2011-04-10 20:08   E Bodin
Är han svensk?
2011-04-11 14:51   Lennart Bergman
Jag gillar människor som dra sitt strå till stacken. Alla bidrag, små som stora, kommer nog att hyllas av nästkommande generationer. Allt behöver inte vara superproffsigt och marknadsmässigt - bara det finns känsla och empati.
2011-04-11 21:16   livion
Herregud.

Mattias Klum har varit en personlig förebild sedan jag upptäckte kameran i samband med hans bok om Borneos underbara djur och växtliv.

Men här slutar vårt kära sammarbete, kommer inte kunna se filmen då jag inte klarade av att se klart trailern pga. berättarrösten.
Otroligt synd, då jag är dedikerad dykning och hyser intresse av allt gode herr klum gör. Låt oss hoppas att han tar lärdom av sin synd ;)
2011-04-11 22:10   Linmajon
Sista klippet från helikoptern med alla som springer på stranden o vinkar var helt magiskt.
2011-04-11 22:12   Jottas
Man kanske borde se filmen innan man klagar? Eller? Han talar inte engelska i filmen och fotot är inte heller annat än toppklass. Se filmen och kommentera sen.

Måste säga att det var nog än av de bättre svenska naturfilmer som visats på länge.
2011-04-11 22:38   lindwalldesign
Ni som klagar på Klums röst och uttal missar ni inte en väldigt viktig punkt? Budskapet i filmen? Mattias har arbetat sedan slutet på 90-talet med att dokumentera natur och miljö, varit starkt engagerad i t ex skövlingen av regnskog på Borneo. Jag tycker att man skall ha rätt mycket själv på fötterna innan man drar i väg småsinta kommentarer om Mattias här.

Ang postkodlotteriet så har dom t ex gett 7 miljoner Euro till Greenpeace, WWF och Marine Stewardship Council (MSC) för ett hållbart fiske under 2010. Svårt att argumentera mot det tycker jag.
2011-04-11 22:56   Anders Rydberg
Så vackert! Underbart bra program som väcker starka känslor om människans överkonsumtion och skadliga beteende.

Fint foto, som alltid när det handlar om Mattias Klum.
Han berättar på svenska bör sägas eftersom många verkar störa sig på hans engelska.
2011-04-11 23:14   AVid
Finns det inte tillräckligt med UV-dokumentärer redan? Clownfiskar - OK, Manta - OK etc etc etc //Alex ;-)
2011-04-12 08:09   lasse.boberg
Vackra undervattensbilder och inte ett ord ENGELSKA!!
2011-04-12 10:23   2L8
Jag har nu sett filmen och mina farhågor besannades inte. Som tur var pratade han Svenska och det har jag inget emot.
Filmen höll en hög kvalité och det fanns ett par scener som fastnar på näthinnan. Scenen med Mantorna var magisk, likaså den korta scenen med maneten i motljus och maneterna på slutet. MEN, filmen når inte upp i samma nivå som dom större Amerikanska.

Musiken var också bra tycker jag, blev lite fundersam när Mattias stod med under Musik. Har han gjort en del av musiken själv?

Något annat som jag oroade mig för innan var hur pastinestjalartad filmen skulle vara! Som tur tycker jag Mattias höll det på en lagom nivå utan att man skulle kräkas.

Det jag hade hoppats på från Mattias var att han skulle göra något nytt!
Tyvärr tycker jag inte att han lyckades med det, det var stort sätt samma information som alla andra marina filmer med en tvist av mer miljötänkande. Jag skulle vilja se lite annorlunda filmvinklar och lite annan information om djuren som inte redan har sagts i tidigare filmer.

Helt klart har jag underskattat hans filmkunnande och jag tror med några fler filmer bakom sig kan han helt klart konkurrera med dom allra största.

/M

Merläsning

GP har anställt fyra pressfotografer

Nu är rekryteringen av fyra pressfotografer till Göteborgs-Posten klar. Den 1 mars börjar de nya fotograferna sina nya anställningar på tidningen. Läs mer... 3

Världens bästa naturbilder visas på Naturhistoriska

De hundra bästa bilderna från världens största naturfototävling, Wildlife Photographer of the Year, kommer att visas på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm med start den 23 februari. Läs mer... 14

Telezoom till Fujifilm GFX

Fujifilms nionde objektiv till mellanformatsserien GFX är en relativt lätt telezooom: Fujinon GF 100-200 mm f/5,6 R LM OIS WR. Läs mer...

Två kompakter från Nikon med lång zoom

Försäljningen av kompaktkameror har nästan upphört, förutom två undantag: Kompakter med stort zoomomfång och kvalitetskompakter med stor sensor. Därför lanserar Nikon två kompakter med 35 respektive 60 gångers zoomomfång som är billigare alternativ till monsterzoomen P1000. Läs mer... 2

Historien bakom Ansel Adams klassiska bild

The Ansel Adams Gallery har gjort en fyra minuter lång video om hur Ansel Adams kända bild "Moonrise, Hernandez" kom till, både vid fotograferingsögonblicket och i mörkrummet. Läs mer... 7

Sony A9, A7R III och A7 III får förbättrad autofokus

Under våren och sommaren kommer Sony med nya firmware-versioner för A9, A7R III och A7 III som bland annat ger fler autofokusfunktioner och intervalltagning. Läs mer... 2

Göran vill skriva om din bild

Har du en bild som du tycker om, men inte riktigt förstår varför? Eller kanske en som du själv ogillar, men som andra uppskattar? Låt då Göran Segeholm skriva om din bild i Fotosidan Magasin. Läs mer...

Ny gatufotobok om Stockholm

Fotosidan-medlemmen Simon Johansson är aktuell med sin andra fotobok "A Familiar Place" som handlar om hur det är att leva i Stockholm. Boken har redan fått stor uppmärksamhet, bland annat av Financial Times. Vi passade på att ställa några frågor inför boksläppet som sker på lördag. Läs mer... 1

Mer avancerad AF i Sony A6400

Sony A6400 ersätter A6300 och har framförallt bättre autofokus. Den nya autofokustekniken i A6400 kommer även till A9 genom en kommande firmware-uppdatering. Läs mer... 7

Följ Fotosidan på Instagram

Vi finns på Facebook, Twitter och Instagram. På instagram publicerar vi utvalda bilder från Fotosidan. Gilla vårt Instagram-konto så hittar vi dig bättre och du missar inte våra uppdateringar. Läs mer... 7

Elinchrom ELB 500 TTL Dual To Go - Free Transmitter Pro