Annons
Artiklar > Finska kameraköpare letar utrustning i Stockholm

Finska kameraköpare letar utrustning i Stockholm

Hela medarbetarskaran i lokalerna i Tammerfors. Några av dem kommer att testa och värdera inlämnade kameror hos LP Foto i Stockholm i juni.

 

Kamerastore är en Tammerfors-baserad e-butik med fokus på analog utrustning. De har egna kameratekniker och -reparatörer, och köper därför in även defekta kameror som de fixar och testar innan de säljer dem vidare. Nu kommer de till Stockholm i juni, och alla är välkomna att komma för att få sin utrustning värderad – och kanske såld direkt till dem.

Kamerastore är enligt egen uppgift Europas största handlare med analoga kameror som specialitet. Så kan det nog mycket väl vara, inte minst om man räknar in deras satsning på en egen skola för blivande analogkamerareparatörer (!).

I lokalerna i centrala Tammerfors finns anställda kameratekniker och -reparatörer, och teknikerna tar sig an de kameror, objektiv och annan utrustning som kommer in. Allt testas, rengörs och de flesta kameror får en ny ljustätning. En del av dem är trasiga på något sätt, och går då vidare till reparatörerna för att lagas innan de hamnar i webbshoppen.

Alla kameror testas, bland annat genom mätningar av slutaren. Kamerastore har även samlat på sig gammal testutrustning, eftersom den inte längre tillverkas.


I dagsläget kommer cirka 90 procent av Kamerastores utbud från Finland, men de vill aktivt bredda inflödet av kameror till butiken. Nu reser därför några av deras svensktalande medarbetare till Stockholm, och dyker upp hos LP Foto under två veckor i juni 2022.

Dit kan vem som helst komma för att få sin utrustning testad och värderad på plats. De räknar med att kunna ha en värdering klar, och erbjuda sig att köpa utrustningen kontant, inom två dagar. Med reservation för att det kan dröja lite längre om det blir ett stort intresse för tjänsten, påpåkar de – något som de har erfarenhet av från tidigare liknande tillfällen.

Deras samarbete med auktionsarrangörerna LP foto innebär också att de kommer att göra en bedömning om säljaren kan få ut mer för utrustningen genom att lämna in den till en kommande auktion istället för att sälja den direkt till Kamerastore.
Även om deras fokus är på analogt, så välkomnar de också digital utrustning för bedömning.Publicerad 2022-06-02. Läst av 1972 personer.

5 Kommentarer

luminousoctaves 2022-06-02 09:21  
Krävs många medarbetare nu när det digitala är på väg ut och det analoga på väg in igen! ;)
Benganbus 2022-06-02 12:44
Håller helt med! :)
B)
Svar från peterpinhole 2022-06-02 14:27
Verkligen... de har en egen utbildning för kameratekniker, som alla är garanterade jobb direkt - antingen hos Kamerastore eller på andra håll i världen. Eller som till och med kan få utbildningen betald, så länge de börjar jobba hos Kamerastore sen.
Frekeman 2022-06-02 17:14  
Även om mitt utövande av analogt foto är minimalt så tycker jag om detta företag och detta initiativ. Hyvää!
Håkan Bråkan 2022-06-04 07:14  
Blir intressant att höra vad de ger för bud på grejjerna, lär ju kosta en del att köpa in på detta sätt. Kan tänka mig att de betalar rätt dåligt, även på bättre saker.
luminousoctaves 2022-06-05 06:32
Vad jag har hört betalar de helt okej. De tar bra betalt i sälj-änden i stället, och då med vissa garantier. En helt okej affärsidé, med tanke på det enorma utbud de har i sin butik.

Priserna på analoga prylar fluktuerar rätt rejält idag, en del kameror och optik stiger i rasande takt. Det är också svårt att sätta ett exakt marknadsvärde. I Sverige är priserna förhållandevis låga (om man ser till Tradera etc) jämfört med internationellt (eBay). Troligen för att vi är en relativt liten marknad som har mättats med analog utrustning under cirka 70 år av ekonomiskt välstånd. Det finns väldigt många bra kameror per capita i Sverige.
annons

Merläsning

ANNONS