Artiklar > Så påverkas du som fotograf av GDPR

Så påverkas du som fotograf av GDPR

Den nya dataskyddslagen GDPR gäller alla EU-medborgare och väcker många frågor. I vår fotoskola reder vi ut vad som gäller för dig som fotograferar från och med den 25 maj då GDPR börjar gälla.

Du har kanske hört talas om GDPR på jobbet? Och du har kanske hört att GDPR inte gäller privatpersoner? Det är tyvärr ett missförstånd.

GDPR gäller alla inom EU, men det du som privatperson normalt gör inom din privata sfär är undantaget GDPR, exempelvis hobbyfotografering. Detta brukar kallas privatundantaget. Det är först om man går utanför den privata sfären och vill publicera sina bilder offentligt som man kan behöva följa GDPR.

GDPR innehåller fler undantag som är relevanta för oss som fotograferar. Vår yttrandefrihet går före GDPR, det står tydligt i GDPR. Akademisk, konstnärlig, litterär och journalistisk verksamhet är därför undantaget GDPR. 

Det konstnärliga undantaget omfattar i stort sett all fotografering. Den tolkningen gör Thomas Riesler, jurist Svenska Fotografers förbund, SFF, och stödjer sig på Upphovsrättslagen.

– Upphovsrättslagen jämställer fotografiska bilder med konstnärliga verk, och i stort sett alla bilder kan räknas som konstnärliga verk. Undantaget är möjligen bilder och video som tas med hjälp av så kallade bilkameror.

Du kan alltså fortsätta att fotografera, lagra och publicera dina bilder som tidigare. Det är först om bilderna ska användas av andra, som ett företag eller en organisation, om GDPR börjar gälla. Men då är det deras ansvar att hitta en rättslig grund för lagringen.

Läs mer i Fotosidans GDPR-skola om hur GDPR fungerar för oss som fotograferar och för dem som ska använda våra bilder.



Magnus Fröderberg
Publicerad 2018-05-25. Läst av 17179 personer.
Få ut mer av Fotosidan.
Plusmedlemskap kostar 170 kr per år
2018-05-15 11:39   Frekeman
Läste lite snabbt och slarvigt igenom denna artikel och den längre som det länkas till. Så, om svaret redan finns i texterna så ber jag om ursäkt.

Jag antar att exempelvis Fotosidan har skaffat sig ett utgivningsbevis och på så sätt slippa att ta "GDPR-ansvar" för alla de ansikten som finns på medlemmars bilder. Är detta något som exempelvis Flickr också kan göra? Eller Facebook? För vad jag förstår det som så är det vid själva publiceringen av bilder som gör att GDPR måste tas hänsyn till när man som jag är en gatufotograf som stöder sig på konstnärligt utövande.

Jag är inte direkt orolig men det vore trevligt att få svart på vitt att kunna fortsätta publicera gatufoton på samma sätt som förut.

Mvh
Fredrik
Svar från froderberg   2018-05-15 11:49
När du själv publicerar så är du ansvarig, men samtidigt så omfattas du också av det konstnärliga undantaget, och kanske även det journalistiska.

Fotosidan tar sedan ansvar för att det du publicerar inte hamnar i orätta händer. Liksom vi också tar ansvar för dina kunduppgifter.

Vi har hittills inte ansett att vi behöver utgivningsbevis, men det är uppe för diskussion.
Frekeman   2018-05-15 13:13
Tack för svar, Magnus! Jag fullkomligt älskar konstnärliga undantag nu! Nu gäller det bara att bli en bättre gatufotograf så alla ens alster blir konstnärliga! :-D Nej, jag vet att det inte funkar så – det viktiga är ju intentionen?

När du har kikat på GDPR och foto vet du hur det ser ut i andra EU-länder? Exempelvis Storbritannien där jag känner nån som bor och verkar? ;-)
Svar från froderberg   2018-05-15 13:26
GDPR är samma för alla länder, men här behöver vi hjälp av en svensk lag för att få svar på vad som menas med konstnärligt. Det är inget som anges i GDPR, men det står i GDPR att vad som ryms inom yttrandefriheten ska tolkas brett.
Frekeman   2018-05-15 13:32
Tack igen. Tänk om det "konstnärliga" kunde medföra att Frankrikes och Tysklands motbjudande integritetslagar körs över? Nåja, den som lever får se. I praktiken verkar det som att det bara är att tuta och köra precis som förut! Glädjande!
PMD   2018-05-15 14:48
Magnus,

Vem anses ha publicerat en bild som finns på en medlemssida på Fotosidan? Medlemmen eller FS?
Påverkas det om FS skaffar ett utgivningsbevis?
Svar från froderberg   2018-05-15 15:12
Hej. På Fotosidan är det medlemmen som publicerar en bild, ett foruminlägg osv som också ansvarar för det.

Med ett utgivningsbevis förändras detta och därför har vi hittills inte skaffat utgivningsbevis för sajten. Dessutom måste forumet separeras från sajten i övrigt för att man ska kunna få utgivningsbevis, det räcker dock att det är en visuell åtskillnad.

I och med att det konstnärliga och journalistiska undantagen så finns kanske inte heller något behov av utgivningsbevis.
2018-05-18 16:28   Carlen67
Så i princip så påverkas inte privatpersoner även om de publicerar bilder, eftersom det går under konstnärligt undantag, samt att det är de som vill publicerar bilderna vidare som har ansvaret för att följa GDPR, eller?

Jag fotar motorsport som hobby, tjänar inga pengar på det, och delar dem via Facebook, kan jag fortsätta med det då?

Förresten, läste på rätt mycket om GDPR för ett tag sedan och det nämner aldrig något annat än organisationer och företag vad jag kunde hitta. Vet ni vart de nämner privatpersoner eller att de gäller privatpersoner? Kan ni i så fall visa vart?

Tack på förhand
Svar från froderberg   2018-05-18 16:50
Det du skriver i första stycket stämmer, men lite omvänt. Privatpersoner omfattas av privatundantaget, men ska de lägga ut bilder på nätet sker det enligt undantag för yttrandefriheten, ex konst.

Det konstnärliga undantaget, och kanske även det journalistiska, gör att du själv får publicera bilderna på exempelvis Facebook.

Att texter om GDPR sällan tar upp privatpersoner beror på det omfattande privatundantaget. Det gör att det mesta som privatpersoner gör är undantaget GDPR, men det blir fel att säga att GDPR inte skulle gälla privatpersoner. Skulle GDPR inte gälla privatpersoner så skulle det inte funnits ett ett privatundantag.
2018-05-25 06:10   Lahn
Hur är det då med galleri FS. Publicera jag eller fotosidan?
Svar från froderberg   2018-05-25 10:49
Det är du som publicerar och Fotosidan som filtrerar vad som visas.
2018-05-25 06:25   luminousoctaves
Det som jag tycker är lite lurigt är att man som fotograf tidigare kunde dela upp regelverket i två kategorier: Fotografering och Publicering. Där fanns tydliga förhållningssätt, och principen var att allt är tillåtet med vissa undantag.

Med GDPR flyter allt samman, eftersom hanteringen är central. Hantering syftar på såväl fotografering, arkivering som delvis publicering.

Som jag tolkar är läget alltså omvänt från tidigare. I dag är all hantering av personuppgifter/bilder reglerad, med vissa undantag.
Svar från froderberg   2018-05-25 10:57
Det är ingen enorm skillnad i praktiken.

För dig som fotograferar är publicering och fotografering fortfarande i stort sett helt fritt. Det har inte tillkommit några inskränkningar, eftersom både din fotografering och publicering är undantagen GDPR.

Det är uppdragsgivare och andra som använder bilderna som lite oftare behöver medgivande än tidigare.
PMD   2018-05-26 12:57
Behöver man bry sig om GDPR om man fotograferar med film? Är lagen teknikneutral?
(OBS! Enbart fotograferar).
Svar från froderberg   2018-05-26 14:18
@Per Jag har för mig att lagen bara gäller digital information. Men i vilket fall så är din fotografering undantagen GDPR enligt privatundantaget och det konstnärliga undantaget.
luminousoctaves   2018-05-26 18:57
Som jag tolkar det är det en hel del praktiska skillnader i kommersiella fotosituationer, dvs då man jobbar mot företag (icke journalistiska/konstnärliga/akademiska sammanhang).

All hantering av personuppgifter/bilder måste tydliggöras och strukureras, samtycken/avtal ska bli tydligare, lagringstiden av bilder specificeras (”rätten att bli glömd osv). Det ställs högre krav på företagen/fotografen att redogöra för kunder hur personuppgifterna/bildarkiv hanteras. Just hanteringen av personuppgifter är väl det som känns mest meckigt-.

I teorin ska man som i varje fotosituation ha en plan för hur man förhåller sig till GDPR.
Därav tanken med att utforma en guide/lathund/uppförandekod för fotografer tänker jag.
luminousoctaves   2018-05-26 19:01
»»För dig som fotograferar är publicering och fotografering fortfarande i stort sett helt fritt. Det har inte tillkommit några inskränkningar, eftersom både din fotografering och publicering är undantagen GDPR.««

Hur menar du där? Min fotografering och hantering av de bilder som planeras att används i kommersiella sammanhang faller väl under GDPR? I de fallen kan jag inte luta mig på något undantag, eller hur?
Svar från froderberg   2018-05-26 19:37
@Erik Din yttrandefrihet försvinner inte för att du fotograferar kommersiellt. Det konstnärliga undantaget gäller oavsett för vem du fotograferar.

Därmot omfattas inte kunderna av din yttrandefrihet och måste följa GDPR. De kan dock själva omfattas av undantag, ex det journalistiska.
luminousoctaves   2018-05-27 07:13
Tolkar jag rätt att du menar att mina bilder bara omfattas av GDPR när de hamnar hos företagskund? Dvs reklamfotografens eget bildarkiv – läs hantering av personuppgifter – omfattas inte av lagen?

Så här skriver SFF på sin fråga-svar-sida:

Hur påverkar GDPR mitt fotografiska arkiv?
I de fall som ditt arkiv innehåller fotografier som är framtagna i konstnärligt eller journalistiskt syfte är de undantagna från GDPR. Detsamma gäller dina privata fotografier. Men om du börjar använda bilderna från arkivet för t.ex. kommersiella ändamål kan GDPR gälla.

Merläsning

Publicera dina bästa bilder!

Nu har du chansen att få bilder med tema "Skog" eller "Konsert" publicerade i Fotosidan Magasin. De publicerade bilderna får feedback från en yrkesfotograf. Läs mer...

Mindre GDPR-krångel med uppförandekod

GDPR ställer nya krav på den som köper in bilder. För att underlätta för bildköpare har Bildleverantörernas förening författat en uppförandekod tillsammans med Svenska Fotografers förbund. Tanken är bland annat att fotografen ska ta över en del av ansvaret som följer med GDPR och andra lagar. Läs mer... 3

Mer modefoto på Fotografiska

Nu är det återigen modefoto på Fotografiska. Denna gång visas bilder av Cathleen Naundorf som fått fotografera arkiverade Haute Couture-kläder från stora modehus som Chanel och Dior. Läs mer... 3

Debatt: Drönarlag gynnar ryska spioner

Fotosidan-medlemmen Jan Kivisaar har skrivit ett debattinlägg på DN.se där han uppmanar staten att reformera eller avskaffa lagen om skydd för geografisk information. Enligt Jan Kivisaar stoppar inte lagen utländska spioner, utan underlättar istället för dem. Läs mer... 16

Fujifilm X-T100 är snygg och billig

Snygg design säljer. Lågt pris säljer. Fujifilm X-T100 har både lågt pris och snygg design. Fujifilm räknar med att kameran, som har samma sensor som sina dyrare syskon, ska sälja bra. Läs mer... 10

Moderna uppmärksammar fotografins pionjärer

Fotografiet är en av 1800-talets stora uppfinningar. Utställningen ”Skrivet i ljus” på Moderna Museet i Malmö visar fotografier från 1800-talets andra hälft. Här kan du se museets unika daguerreotypsamling och verk av några av historiens internationellt mest kända fotografer: Julia Margaret Cameron, Oscar Gustave Rejlander och Carleton E. Watkins. Läs mer...

Nya funktioner till flera Lumix-modeller

Genom ny mjukvara (firmware) får flera Lumix-modeller både fler och förbättrade funktioner. Läs mer... 1

Koppla Lightroom till Fotosidan

Med Adobe Lightroom blir det barnsligt enkelt att ladda upp bilder på Fotosidan. Fotosidans Lightroom-expert och Fotosidan Akademi-lärare Peter Györffy visar hur du gör. Läs mer...

Publicera dina bästa bilder!

Nu har du chansen att få bilder med tema "Skog" eller "Konsert" publicerade i Fotosidan Magasin. De publicerade bilderna får feedback från en yrkesfotograf. Läs mer...

Säljstopp för Samyangs XP-objektiv efter konflikt med Zeiss

Focus Nordic har meddelat alla sina återförsäljare att Samyangs 50 mm och 85 mm objektiv i premiumserien XP ska sluta säljas. Orsaken är en konflikt med Zeiss. Läs mer... 15