Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Så påverkas du som fotograf av GDPR

Så påverkas du som fotograf av GDPR

Den nya dataskyddslagen GDPR gäller alla EU-medborgare och väcker många frågor. I vår fotoskola reder vi ut vad som gäller för dig som fotograferar från och med den 25 maj då GDPR börjar gälla.

Du har kanske hört talas om GDPR på jobbet? Och du har kanske hört att GDPR inte gäller privatpersoner? Det är tyvärr ett missförstånd.

GDPR gäller alla inom EU, men det du som privatperson normalt gör inom din privata sfär är undantaget GDPR, exempelvis hobbyfotografering. Detta brukar kallas privatundantaget. Det är först om man går utanför den privata sfären och vill publicera sina bilder offentligt som man kan behöva följa GDPR.

GDPR innehåller fler undantag som är relevanta för oss som fotograferar. Vår yttrandefrihet går före GDPR, det står tydligt i GDPR. Akademisk, konstnärlig, litterär och journalistisk verksamhet är därför undantaget GDPR. 

Det konstnärliga undantaget omfattar i stort sett all fotografering. Den tolkningen gör Thomas Riesler, jurist Svenska Fotografers förbund, SFF, och stödjer sig på Upphovsrättslagen.

– Upphovsrättslagen jämställer fotografiska bilder med konstnärliga verk, och i stort sett alla bilder kan räknas som konstnärliga verk. Undantaget är möjligen bilder och video som tas med hjälp av så kallade bilkameror.

Du kan alltså fortsätta att fotografera, lagra och publicera dina bilder som tidigare. Det är först om bilderna ska användas av andra, som ett företag eller en organisation, om GDPR börjar gälla. Men då är det deras ansvar att hitta en rättslig grund för lagringen.

Läs mer i Fotosidans GDPR-skola om hur GDPR fungerar för oss som fotograferar och för dem som ska använda våra bilder.



Publicerad 2018-05-25. Läst av 28930 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.



Logga in för att kommentera

2018-05-15 11:39   Frekeman
Läste lite snabbt och slarvigt igenom denna artikel och den längre som det länkas till. Så, om svaret redan finns i texterna så ber jag om ursäkt.

Jag antar att exempelvis Fotosidan har skaffat sig ett utgivningsbevis och på så sätt slippa att ta "GDPR-ansvar" för alla de ansikten som finns på medlemmars bilder. Är detta något som exempelvis Flickr också kan göra? Eller Facebook? För vad jag förstår det som så är det vid själva publiceringen av bilder som gör att GDPR måste tas hänsyn till när man som jag är en gatufotograf som stöder sig på konstnärligt utövande.

Jag är inte direkt orolig men det vore trevligt att få svart på vitt att kunna fortsätta publicera gatufoton på samma sätt som förut.

Mvh
Fredrik
Svar från froderberg 2018-05-15 11:49
När du själv publicerar så är du ansvarig, men samtidigt så omfattas du också av det konstnärliga undantaget, och kanske även det journalistiska.

Fotosidan tar sedan ansvar för att det du publicerar inte hamnar i orätta händer. Liksom vi också tar ansvar för dina kunduppgifter.

Vi har hittills inte ansett att vi behöver utgivningsbevis, men det är uppe för diskussion.
Frekeman 2018-05-15 13:13
Tack för svar, Magnus! Jag fullkomligt älskar konstnärliga undantag nu! Nu gäller det bara att bli en bättre gatufotograf så alla ens alster blir konstnärliga! :-D Nej, jag vet att det inte funkar så – det viktiga är ju intentionen?

När du har kikat på GDPR och foto vet du hur det ser ut i andra EU-länder? Exempelvis Storbritannien där jag känner nån som bor och verkar? ;-)
Svar från froderberg 2018-05-15 13:26
GDPR är samma för alla länder, men här behöver vi hjälp av en svensk lag för att få svar på vad som menas med konstnärligt. Det är inget som anges i GDPR, men det står i GDPR att vad som ryms inom yttrandefriheten ska tolkas brett.
Frekeman 2018-05-15 13:32
Tack igen. Tänk om det "konstnärliga" kunde medföra att Frankrikes och Tysklands motbjudande integritetslagar körs över? Nåja, den som lever får se. I praktiken verkar det som att det bara är att tuta och köra precis som förut! Glädjande!
PMD 2018-05-15 14:48
Magnus,

Vem anses ha publicerat en bild som finns på en medlemssida på Fotosidan? Medlemmen eller FS?
Påverkas det om FS skaffar ett utgivningsbevis?
Svar från froderberg 2018-05-15 15:12
Hej. På Fotosidan är det medlemmen som publicerar en bild, ett foruminlägg osv som också ansvarar för det.

Med ett utgivningsbevis förändras detta och därför har vi hittills inte skaffat utgivningsbevis för sajten. Dessutom måste forumet separeras från sajten i övrigt för att man ska kunna få utgivningsbevis, det räcker dock att det är en visuell åtskillnad.

I och med att det konstnärliga och journalistiska undantagen så finns kanske inte heller något behov av utgivningsbevis.
2018-05-18 16:28   Carlen67
Så i princip så påverkas inte privatpersoner även om de publicerar bilder, eftersom det går under konstnärligt undantag, samt att det är de som vill publicerar bilderna vidare som har ansvaret för att följa GDPR, eller?

Jag fotar motorsport som hobby, tjänar inga pengar på det, och delar dem via Facebook, kan jag fortsätta med det då?

Förresten, läste på rätt mycket om GDPR för ett tag sedan och det nämner aldrig något annat än organisationer och företag vad jag kunde hitta. Vet ni vart de nämner privatpersoner eller att de gäller privatpersoner? Kan ni i så fall visa vart?

Tack på förhand
Svar från froderberg 2018-05-18 16:50
Det du skriver i första stycket stämmer, men lite omvänt. Privatpersoner omfattas av privatundantaget, men ska de lägga ut bilder på nätet sker det enligt undantag för yttrandefriheten, ex konst.

Det konstnärliga undantaget, och kanske även det journalistiska, gör att du själv får publicera bilderna på exempelvis Facebook.

Att texter om GDPR sällan tar upp privatpersoner beror på det omfattande privatundantaget. Det gör att det mesta som privatpersoner gör är undantaget GDPR, men det blir fel att säga att GDPR inte skulle gälla privatpersoner. Skulle GDPR inte gälla privatpersoner så skulle det inte funnits ett ett privatundantag.
2018-05-25 06:10   Lahn
Hur är det då med galleri FS. Publicera jag eller fotosidan?
Svar från froderberg 2018-05-25 10:49
Det är du som publicerar och Fotosidan som filtrerar vad som visas.
2018-05-25 06:25   luminousoctaves
Det som jag tycker är lite lurigt är att man som fotograf tidigare kunde dela upp regelverket i två kategorier: Fotografering och Publicering. Där fanns tydliga förhållningssätt, och principen var att allt är tillåtet med vissa undantag.

Med GDPR flyter allt samman, eftersom hanteringen är central. Hantering syftar på såväl fotografering, arkivering som delvis publicering.

Som jag tolkar är läget alltså omvänt från tidigare. I dag är all hantering av personuppgifter/bilder reglerad, med vissa undantag.
Svar från froderberg 2018-05-25 10:57
Det är ingen enorm skillnad i praktiken.

För dig som fotograferar är publicering och fotografering fortfarande i stort sett helt fritt. Det har inte tillkommit några inskränkningar, eftersom både din fotografering och publicering är undantagen GDPR.

Det är uppdragsgivare och andra som använder bilderna som lite oftare behöver medgivande än tidigare.
PMD 2018-05-26 12:57
Behöver man bry sig om GDPR om man fotograferar med film? Är lagen teknikneutral?
(OBS! Enbart fotograferar).
Svar från froderberg 2018-05-26 14:18
@Per Jag har för mig att lagen bara gäller digital information. Men i vilket fall så är din fotografering undantagen GDPR enligt privatundantaget och det konstnärliga undantaget.
luminousoctaves 2018-05-26 18:57
Som jag tolkar det är det en hel del praktiska skillnader i kommersiella fotosituationer, dvs då man jobbar mot företag (icke journalistiska/konstnärliga/akademiska sammanhang).

All hantering av personuppgifter/bilder måste tydliggöras och strukureras, samtycken/avtal ska bli tydligare, lagringstiden av bilder specificeras (”rätten att bli glömd osv). Det ställs högre krav på företagen/fotografen att redogöra för kunder hur personuppgifterna/bildarkiv hanteras. Just hanteringen av personuppgifter är väl det som känns mest meckigt-.

I teorin ska man som i varje fotosituation ha en plan för hur man förhåller sig till GDPR.
Därav tanken med att utforma en guide/lathund/uppförandekod för fotografer tänker jag.
luminousoctaves 2018-05-26 19:01
»»För dig som fotograferar är publicering och fotografering fortfarande i stort sett helt fritt. Det har inte tillkommit några inskränkningar, eftersom både din fotografering och publicering är undantagen GDPR.««

Hur menar du där? Min fotografering och hantering av de bilder som planeras att används i kommersiella sammanhang faller väl under GDPR? I de fallen kan jag inte luta mig på något undantag, eller hur?
Svar från froderberg 2018-05-26 19:37
@Erik Din yttrandefrihet försvinner inte för att du fotograferar kommersiellt. Det konstnärliga undantaget gäller oavsett för vem du fotograferar.

Därmot omfattas inte kunderna av din yttrandefrihet och måste följa GDPR. De kan dock själva omfattas av undantag, ex det journalistiska.
luminousoctaves 2018-05-27 07:13
Tolkar jag rätt att du menar att mina bilder bara omfattas av GDPR när de hamnar hos företagskund? Dvs reklamfotografens eget bildarkiv – läs hantering av personuppgifter – omfattas inte av lagen?

Så här skriver SFF på sin fråga-svar-sida:

Hur påverkar GDPR mitt fotografiska arkiv?
I de fall som ditt arkiv innehåller fotografier som är framtagna i konstnärligt eller journalistiskt syfte är de undantagna från GDPR. Detsamma gäller dina privata fotografier. Men om du börjar använda bilderna från arkivet för t.ex. kommersiella ändamål kan GDPR gälla.
Svar från froderberg 2018-05-27 22:14
"Tolkar jag rätt att du menar att mina bilder bara omfattas av GDPR när de hamnar hos företagskund? Dvs reklamfotografens eget bildarkiv – läs hantering av personuppgifter – omfattas inte av lagen?"

Ja, det är rätt tolkat. Yttrandefriheten går före GDPR.


"Hur påverkar GDPR mitt fotografiska arkiv?
I de fall som ditt arkiv innehåller fotografier som är framtagna i konstnärligt eller journalistiskt syfte är de undantagna från GDPR. Detsamma gäller dina privata fotografier. Men om du börjar använda bilderna från arkivet för t.ex. kommersiella ändamål kan GDPR gälla."

Den texten motsätter inte det jag säger. GDPR börjar gälla om andra icke-privatpersoner inte använder bilderna i journalistiska, akademiska, litterära eller konstnärliga sammanhang.
luminousoctaves 2018-05-27 22:27
Okej... det känns ändå lite som en gråzon måste jag säga. Säljer jag en bild på en person till ett företag så är ju bilden öronmärkt som ett personuppgiftsärende. Den ska alltså hanteras enligt GDPR (även av mig) och personen på bilden ska kunna höra av sig be om att få bli borttagen ur mitt arkiv.

Dessutom, för en yrkesfotograf som använder bilder på sin hemsida för att marknadsföra sin kompetens hamnar bilderna per automatik under kategorin marknadsföring. Dessa faller då också under GDPR och måste hanteras därefter.
Svar från froderberg 2018-05-28 08:44
"Okej... det känns ändå lite som en gråzon måste jag säga. Säljer jag en bild på en person till ett företag så är ju bilden öronmärkt som ett personuppgiftsärende. Den ska alltså hanteras enligt GDPR (även av mig) och personen på bilden ska kunna höra av sig be om att få bli borttagen ur mitt arkiv."

Nej. Är du undantagen GDPR så är du undantagen GDPR. Däremot får företaget som köpt bilden följa GDPR om de inte också täcks av något undantag.

"Dessutom, för en yrkesfotograf som använder bilder på sin hemsida för att marknadsföra sin kompetens hamnar bilderna per automatik under kategorin marknadsföring. Dessa faller då också under GDPR och måste hanteras därefter."

Nej. Är du undantagen GDPR så är du undantagen GDPR. Däremot måste du följa lagen om bild i reklam.
luminousoctaves 2018-05-28 09:35
Alright! Tack för snabba svar Magnus.
Jag tror jag är på banan... lurigt att hänga med i sin tid. :)
2018-05-29 09:11   markh
Skatteverket har bestämt att generellt är foto inte konst när det gäller MOMS satsen. Så jag undrar varför ni tror att datainspektionen skulle göra en anna bedömning när det gäller GDPR ?
Fotosmurfen 2018-05-29 09:53
Som gammal redovisningskonsult vet jag av erfarenhet att skatterätt
och civilrätt inte är samma sak. I detta fall kan det vara så att momslagstftningen säger en annan sak än datainspektionen.
Ferenc Szeplaky
Svar från froderberg 2018-05-29 10:05
Datainspektionen vill inte bedöma vad som är konst, de har istället som praxis att inte ifrågasätta när det konstnärliga undantaget åberopas. De har bara frångått den praxisen en gång, och då gällde det publicering av skyddade adressuppgifter i ett uppmärksammat offentligt sammanhang.

Skatteverkets momssatser är svåra att förstå ibland, de skiljer till exempel på bild och text till en artikel. Den förklaring jag hört har inte med konstnärlighet att göra utan att fotografer har dyrare utrustning. Fråga mig inte om logiken i det.

Merläsning

Tore Hagman släpper ny bok - Vår tid med jorden

Tore Hagman är en Sveriges främsta naturfotografer men han har också ett väldigt gott öga för samtidsskildring. Läs mer... 16

Test: Nikon Z 35/1,8 S och Z 50/1,8 S

Nikon verkar ha valt en delvis annan strategi än både Sony och Canon när det gäller spegelfria objektiv. Deras första objektiv för det nya Z-systemet har inte de mest imponerande specifikationerna, men presterar mycket bra och känns genomtänkta. Läs mer... 10

Vinn Nikon-prylar i Fotosidan Masters

Ta chansen att tävla i Fotosidan Masters. Du kan vinna fotoprylar och bli utställd på Galleri Kontrast i Stockholm. Läs mer...

Test: Samyang AF 24/2,8 FE

Plus Samyang fortsätter bygga AF-objektiv som passar till Sonys spegelfria kameror. Här testar vi ett 24 mm vidvinkel som tack vare den måttliga maxbländaren på f/2,8 kan byggas både lätt och mycket kompakt. Läs mer... 2

Photoshop fyller 30 år - firas med nya funktioner

Den 19 februari 1990 lanserades Photoshop 1.0 för 895 US-dollar. 30 år senare firar Adobe genom att uppdatera programmet med förbättrade funktioner. Läs mer... 5

Poddradio: Naturfotosnack

Tre naturfotografer, Janos Jurka, Hans Ring och Therese Enlund, pratar naturfoto. Inspelat på Naturfotodagen i Västerås. Läs mer... 1

Test: Sony FE 400 mm f/2,8 GM OSS

Plus Vi testar Sony FE 400 mm f/2,8 GM OSS som är ett modernt supertele i toppklass. Läs mer... 2

Nikon Z-serien får nya funktioner

Ny firmware till Nikons Z6 och Z7 ger en ny autofokus-funktion och två rejäla förbättringar av befintliga funktioner. Även Z50 får ny firmware som ger förbättrad autofokus. Läs mer... 13

Per Engström vinner resefototävlingen

Det var väldigt mycket bra bidrag i resefototävling och det var inte lätt välja vinnaren men till slut föll valet på Per Engströms - Familjesurf. Läs mer... 5

Canada Goose gör jacka för fotografer

Det populära klädmärket Canada Goose har i samarbete med en pressfotograf utvecklat en jacka som ska vara anpassad efter fotografers behov. Men jackan har väckt frågor hos många fotografer. Läs mer... 27

Lastolite Chromakey