Annons
Artiklar > Fotobonden - ett liv i naturen

Fotobonden - ett liv i naturen

Foto: Odd Arne Olderbakk /NRK

 Odd Arne Olderbakk /NRK

Flydde staden för livet på landet.

Jostein tröttnade på stadslivet. Så tillsammans med sin sambo Maj-Lena flyttade de ut på landet, till gården Døli mellan fjällen i Telemark. Jostein kallar sig för "fotobonde". Förutom livet på gården arrangerar han fotogömslen i vildmarken, där gästande naturfotografer och filmbolag får möjligheten att komma djurlivet riktigt nära.

Serien Fotobonden går att se på SVT1 och på SVT Play.

Foto: Dag Wennesland /NRKPublicerad 2022-07-07.

16 Kommentarer

mats lindfors 2022-07-07 11:39  
Intressant! Såg några avsnitt på NRK-play. Kanske dags att sätt i elsladden till tvn igen.
Joakim88 2022-07-07 15:04  
Riktigt härligt program. Ett drömliv för fanken 😎🦅
UlfBodin 2022-07-07 15:48  
Snyggt. Visst. Men detta manipulerade och åtlande för att ta och sälja bra bilder känns helt sjukt. Ett sorts förtroende för naturbilder förstördes helt på ett avsnitt.
funkynila 2022-07-09 13:17
Visserligen, men ett 500 millimeters telezoom för att få den bilden utan åtel kostar också en hel del resurser för naturen, så vad är bäst? Jag skulle nog föredra lite åtel ändå...
Joakim88 2022-07-09 20:22
Mata småfåglar/ekorrar vintertid utanför köksfönstret, som mata rovfåglar…Med kamera eller ej… same same…
froderberg 2022-07-09 20:52
Det är i alla fall ärligt att redovisa. Enligt reglerna i svenska Naturfotograferna/N är det mesta tillåtet om man redovisar hur man skapat bilden.
froderberg 2022-07-09 21:33
Här kan du boka in dig hos fotobonden. https://dalenvillmarkssenter.no/
Enligt Fotobonden har både BBC och National Geographic varit där och filmat.
UlfBodin 2022-07-09 23:13
Matade djur och fåglar i fejkträd är tydligen ok. Nästa steg är väl att sätta ut belysning och möjlighet att skifta bakgrunder. Jag måste säga att jag än mer beundrar de som fotograferar omatad natur i levande träd.
Tonyeagle 2022-07-10 10:58
Just belysning och liknande finns redan och är under utbyggnad vid de populära gömslena i Ungern och på savannen i Afrika. Så vill man ta samma bilder som det redan finns otal av så är det bara att boka in sig.
Ebon1 2022-07-10 13:11  
I mina ögon ett vackert avsnitt, skall bli spännande och följa dom på gården genom serien. Gudomligt vackert landskap och det norska språket är underbart att lyssna till. Har själv fotat fåglar i många år och fuskat med lite lockläten från mobilen och från min egen mun, även så matar jag fåglar på vinter och placerat ut en och annan gren för fåglarna att landa på. Jag tycker mig själv ha stor respekt för naturen jag vistas i försöker att störa så lite som möjligt med min närvaro, jag skulle inte betala för att sitt i gömsle som tex visas här i denna serie men vi är alla olika och vi har olika förutsättningar för att göra det vi gillar mest. Så länge man sätter naturen och djuren i första hand så är det väl helt OK. Och för alla moralpredikanter var drar man gränsen? Bilen, flyget eller cykeln ut till favoritstället att fota på. Eller den nya kameran full med elektronik som tillverkas av jordartsmetaller som brutits i någon gruva i Kina. Publicerar man sina bilder offentligt så kan man uppge var och hur bilden är tagen så kan betraktaren avgöra om hen vill titta eller inte. Oavsett mina tanker så gillade jag avsnittet och kommer titta vidare.
brutusostling 2022-07-13 13:20  
Sett ett avsnitt, väldigt trevligt. Förvånar mig inte att BBC och NG filmat här. De brukar alltid se till att komma till de bästa ställena, där möjligheter att fånga ett visst beteende eller en viss djurart gjorts möjligt av kreativa fotografer. Hos Bence i Ungern var BBC senast när jag hade en grupp där i maj, och det var inte första gången.
Ibland känns det som om man förflyttas till medeltidens mörker av avund och okunskap när man läser kommentarer, trodde dessa gamla tankar dött ut vid det här laget.
När det gäller vilda däggdjur och fåglar består ju svårigheten att berätta om deras beteende i bild, och för mig väcker Josteins, Ole Martin Dahles, Bence Mates och hundratals andra (oftast relativt unga) fotografers påhittighet beundran.
Ska man berätta om hotade arter eller väcka vanliga människors häpnad inför den mångfald och de otroliga egenheter som skapats genom evolutionen, då gäller det ju att vara smart och kreativ.
Låt oss beundra den kreativiten och den häpnad och det intresse för naturens fantastiska mångfald som till exempel Jostein hjälper oss att få upp ögenen för.
Och som jag upprepat i över tjugofem år. Fortsätt mata fåglarna hemma i trädgården eller rovfåglar som annars inte skulle klarat sig ! Och för allt i världen, se till att samtidigt fotografera, filma, sprid budskapet om mångfalden och de unika sinnen och egenskaper som finns därute!
En gång i tiden var fotografering vid häckningarna det enda som stod till buds, nu kan man verkligen kombinera matningen med att sprida budskapet, utan att riskera att störa häckningar.
Unika bilder, det är inte det viktiga utom för egot!
Att göra dokumentärfilmer, skriva böcker eller hålla föredrag, så kan man göra nytta.
Joakim88 2022-07-13 16:55
Riktigt bra kommentar/svar!
Se avsnitt nr 2 ang kungsörnen:)
ArneBerne 2022-07-13 17:54
Bra Brutus. Du har mitt stöd 100%
mats lindfors 2022-07-15 16:27
Så olustigt att läsa dessa rader. Alla har rätt till sin uppfattning utan att behöva få ett en sådan nedvärdering.

"Ibland känns det som om man förflyttas till medeltidens mörker av avund och okunskap när man läser kommentarer, trodde dessa gamla tankar dött ut vid det här laget."
Magnus 66 2022-07-23 20:02  
Har sett 2 avsnitt, Otroligt bra och inspirerande program, ser fram mot nästa avsnitt 🙂

Merläsning

ANNONS