Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Ny webbsajt för Naturfotograferna/N

Ny webbsajt för Naturfotograferna/N

Föreningen Naturfotograferna/N har gjort om sin webbplats naturfotograferna.se. Nu finns det gott om färska bilder och nyheter på sajten.

Bildgallerierna ska uppdateras med jämna mellanrum och informationen om utställningar och böcker ska hållas aktuell, utlovar ordförande Henrik Ekman.

Bland annat skrivs om föreningens nya bok "Vår sanna natur". Tanken är att boken inte bara ska innehålla bra bilder utan även tankvärda texter.

Föreningen Naturfotograferna/N har verkat för en ärlig naturfotografi sedan starten 1966 och befinner sig mitt i ett intensivt arbete med nya etiska regler. Ambitionen är att den nya sajten ska bli ett naturligt forum för den diskussion om fusk och äkta naturbilder som blossat upp under hösten.

www.naturfotograferna.seAv Magnus Fröderberg
Publicerad 2011-12-15. Läst av 9983 personer.
Fotosidan Plus | Makrofoto på Öland 12-15 september 2019

Som Plus-medlem får du 1000 kr rabatt

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2011-12-15 11:14   Leif Johansson/KK
Den har blivit riktigt bra nu!
Ordentlig presentation av fotograferna.
2011-12-15 18:12   Gunnar-E
Jag kan bara hålla med. Den har blivit riktigt bra. Bilderna är som vanligt fina.

/Gunnar
2011-12-15 20:01   silfver
En kvinna! Represent!
2011-12-15 23:46   Star2
Naturfotograferna/N förminskar TH:s bedrägeri, precis som TH själv gör. På deras sida Om Naturfotograferna
http://www.naturfotograferna.se/foereningen
skriver de bl.a:
"...Samtidigt är konkurrensen om en plats i solen ännu mycket hårdare för en naturfotograf... Frestelsen att fixa till bilden lite kan vara svår."
"...det avslöjades att vår medlem Terje Hellesø kopierat in lodjur från annat håll i bilder från hemmaskogen."

Det handlar om att "fixa till bilden lite" och det handlar om lodjur. Allt det andra som avslöjats tycks inte existera:
grävling, varg, mårdhund, samt fladdermus, tornseglare och andra fåglar som det hittats starka indicier för.
Samt att manipulerandet pågått sedan 2005, ackompanjerat av omfattande lögner i tal och skrift.

Om Naturfotograferna/N verkligen har ambitionen att "sajten ska bli ett naturligt forum för diskussion om fusk och äkta naturbilder", så måste de börja med att själva vara ärliga och beskriva verkligheten som den är.
Att de förminskar det hela i bästa TH-stil förminskar även Naturfotografernas trovärdighet, den reduceras till noll.
nic_k   2011-12-16 07:42
Naturfotograferna är en förening som ställer krav på medlemmarna. Lever man inte upp till våra regler, åker man ut. Rakt och enkelt. Bryter man mot våra regler så pass mycket som TH gjorde, fanns ingen chans att stanna kvar i föreningen. De regelbrott som avslöjades först (visserligen mårdhund, men lodjuren har nog blivit de mest omtalade exemplen) räckte för att styrelsen inte kunde ha kvar TH som medlem.
Som Förening har vi däremot inget intresse av att gräva vidare i exakt hur länge och hur mycket fusket pågått, även om enskilda medlemmar liksom många andra fortfarande vill ha svar på frågor.Fallet TH avslutades för /Ns del när TH inte längre var medlem.
Frågor kring naturfotoetik står mycket högt på /Ns agenda just nu. I början av 2012 har vi årsmöte och avser då att presentera ny etiska riktlinjer/regler. Hoppas att våra nya regler släcker de tvivel du har kring vår trovärdighet.

Nic Kruys/N,
Sekreterare, Naturfotograferna
Star2   2011-12-16 10:57
Det handlar inte om att "gräva" och fastställa "exakt", utan att ni förminskar omfattningen på exakt samma sätt som TH genom att bara tala om "lodjur".
Faktum är att mårdhund och grävling var de första som avslöjades, och vargen från 2007 avslöjandes dagen efter. Således borde ni formulera att det kopierats in vilda djur och att manipulationerna pågått sedan 2005 (vilket TH själv uppgav i en tidig intervju). Ni borde även nämna de omfattande lögnerna eftersom de var en förutsättning för att bedrägeriet kunde fortgå såpass länge.

Jag förstår att det svider i skinnet på er att en av era egna medlemmar lyckats lura er i flera år utan att era skarpa örnögon upptäckt det.
Men om ni ska föra "diskussion om fusk och äkta naturbilder" på ett trovärdigt sätt behöver ni vara öppna och ärliga, även om det svider.
Billingen   2011-12-16 11:28
Ett utmärkt svar Nic. Föreningen har agerat både resolut och sansat i fallet Hellesö och det är bra att den länkade sidan hålls på en generell nivå och inte går in i detalj på just Terje-gate. Att sedan någon anser att ni "förminskar omfattningen på exakt samma sätt (sic!) som TH" ligger naturligtvis utanför er kontroll, även om det är högst beklämmande. Grattis till den nya webbsidan förresten!
Star2   2011-12-16 12:57
Billingen:
nej, sidan hålls inte på en generell nivå. Se historien kring fusket på 60-talet, ett helt stycke ägnas åt detaljer kring det bedrägeriet.
TH:s bedrägeri begränsas däremot till enbart 2011 ("lodjursbilder"), och man formulerar det som att "fixa till bilden lite".

Det går dock att formulera detta öppet, ärligt och faktamässigt, utan att gå in på detaljer, tex:
...att vår medlem Terje Hellesø under flera år kopierat in vilda djur från annat håll i hundratals bilder från hemmaskogen, och hittat på detaljerade berättelser kring sina möten med vilda djur för att stärka bildernas trovärdighet.

Men som sagt, jag förstår att det är jobbigt för Naturfotograferna/N att under flera år ha blivit grundlurade, trots deras regler kring äkthet och manipulering.
Självklart svider det, och därför vill man förminska det så mycket som möjligt. Men då sätts också Naturfotografernas trovärdighet ur spel.

Merläsning

Panasonic Lumix S1R utsedd till årets kamera i Japan

Företagets toppmodell högst på prispallen i Camera Grand Prix 2019. Läs mer...

Ny finess i Lightroom och Adobe Camera Raw

Textur efterfrågat av användarna - släta ut eller framhäv detaljer. Läs mer... 8

Många nyheter i uppdaterad Lightroom-utmanare

ON1 Photo RAW 2019.5 släppt - dual mode och förbättrad historik bland nyheterna. Läs mer... 10

Artisten Ariana Grande stäms för bildstöld

Lade ut annan fotografs bilder på sitt Instagram - stäms av upphovsmannen. Läs mer... 4

Publicera dina bästa bilder!

Nu har du chansen att få med dina bästa bilder i Fotosidan Magasin. Teman för nr 4/2019 är "Bröllop" respektive "Stadslandskap". Publicerade bilder får feedback från en professionell fotograf. Du kan ladda upp till och den 19 maj. Läs mer...

Framtidens fototeknik

Fotosidans tekniske redaktör Martin Agfors berättar om vad vi kan vänta oss av fototekniken i framtiden. Läs mer...

Nikon Z6 och Z7 får ögon-AF

Nu är den nya mjukvaran klar som ger Nikon Z6 och Z7 ögon-AF. Firmware-uppdateringen innehåller även två andra betydande förbättringar. Läs mer... 2

Tre snabba hårddiskar - mindre än ett kreditkort

Små och snabba solid state-diskar som ska tåla lite extra hårda tag. Läs mer... 3

Tom Svensson blir ambassadör för World Animal Protection

Djurskyddsorganisationen World Animal Protection presenterar sina första svenska ambassadörer – inflytelserika personer som på olika sätt stödjer arbetet för världens djur. En av dem är bevarandefotografen Tom Svensson. Läs mer...

Han fångade det sällsynta på bild - en svart leopard

Efter flera försök lyckades Jan Fleischmann få en bild på den sällsynta svarta leoparden. Läs mer... 1

Miops Smart Trigger