Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Tolv av världens mest betydelsefulla bilder

Tolv av världens mest betydelsefulla bilder

Brittiska Swick listar de tolv bilder som de anser har varit de mest betydelsefulla i vår historia. Bland dem finns bland annat den kända bilden på den nakna, skräckslagna flickan i Vietnam.

Men känsliga tittare varnas för starka bilder. Ofta är de bilder som berör oss mest de som visar på grymheterna i vår värld. Men en bild som sticker ut i sammanhanget är bilden på månlandningen.Publicerad 2009-06-26. Läst av 21530 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2009-06-28 00:22   Fredrik Jörgensen
Man inser hur hemsk och ond människan kan vara genom att titta och läsa deras lista. Mycket sorgset och förfärligt.
2009-06-28 01:29   secret69
En bild beskriver en händelse och tyvärr så verkar det vara svårt att fånga bilder på det som är positivt i den bemärkelse att det påverkat många människor på ett fundamentalt sätt...eller så har de inte valt dessa bilder...eller så har det inte tagits några sådana bilder. Det finns trots händelser som påverkat våra liv... men de är inte lika lätta att fånga på bild. Det första chipet som tillverkades, hjulet osv...
2009-06-28 09:08   MichaelAlster
Väldigt starka bilder, men väldigt vackra då dem avspeglar så mycket som fanns och fortfarande finns i vår värld
2009-06-28 12:15   Andreas S Eriksson
Well, well.. Det där ser ju ut att vara det första seriösa som Swick gett sig på. Det känns som att de kommer att försöka ge sig på en viss grad av seriösitet efter att ha listat de 10 mest udda och coola USB-minnena, de 15 mest underhållande produktnamnen och 5 bästa konceptbilarna.

Till Jonas: Har du dina ögon öppna överhuvudtaget? Om du inte ser allt fint som finns omkring oss och tycker att det inte finns sådant på bild så ska du få några förslag: bilder från festivaler, sporttävlinga, födslar och så skulle jag vilja rekommendera en länk som FS hade här om dagen, blindboys.org. Om du inte mår bättre efter att ha tittat där och insett att det överallt pågår massor av saker som uppväger det onda många gånger om så hör av dig till mig så ska jag peka åt dig vart du ska titta.
Att hitta en bild på när hjulet uppfanns är ju rent dumt att tänka på. Att hitta en bild på när första (data)chippet tillverkades ska nog gå att lösa eftersom det gjordes på 40-50-talet.
2009-06-28 13:06   AndyK
Starka bilder... Lite jobbiga att titta på, men det är ju det som gör dem till just bra bilder.
Men världens mest betydelse fulla bilder vet jag inte. Snarare de mest betydelsefulla bilder som amerikanska fotografer tagit, med undantag för bilden på Che Guevarra.
Den sista bilden är väldigt jobbig att titta på, och stämmer det att han tog 20 minuter på sig för att ta den, så ska han fan skämmas.
2009-06-28 16:25   silfver
Gripande bilder!
2009-06-28 18:49   Andreas S Eriksson
Varför tycker ni att bilderna är så svåra att titta på?
Är det för att ni liksom många andra lever i en trygg och avskiljd värld, där man inte ägnar fattigdom, lidanden och andras öden så många tankar? Reflekterar ni aldrig över vad som händer mer i världen än det som händer i er närhet så pass att när bilder som dessa kommer så känner ni att det är jobbigt att se på dem?
Det här ÄR verkligheten, bara att ni inte alltid ser den.

Ingrid Folkesson: Känner du för att dela med dig om dina tankar varför månbilden sticker ut? Jag vet det, men vet du eller har du bara läst texten på Swick och översatt den?
2009-06-29 00:16   bengt-re
Usch...

Men väldigt Amerikanskt. Inga bilder av Louis Jacques Mandé Daguerre eller för all del Marc Riboud om det nu skulle vara starke bilder ifrån Vietnam.

Snedvriden lista, men det blir det väl iofs alltid.
2009-06-29 09:43   Ingriddim
Månlandningen sticker ut eftersom den visar på en positiv händelse, en prestation som människan har klarat av. Medan de andra bilderna visar på hemskheter. Därför sticker den ut.

/red.
2009-06-29 11:09   vmbild
Så de tolv viktigaste bilderna i vår historia visar enbart elände. Är det vad vi anser vara de viktigaste händelserna också? Ju mer vi fokuserar på våldet i världen desto mer våld genererar det. Jag slås av häpnad då av tolv viktiga bilder det bara är en som visar på en positiv händelse.
2009-06-29 12:01   brutusostling
The most iconic photographs - möjligen reagerar jag på "iconic". Det som berör mig mest är bilderna från svälten. Kanske för att det påminner mig om något jag bortträngt ur medvetandet, och mycket pågår fortfarande i dag. Förföljelsen, massmorden, massgrymheterna och folkflykten. Och vi, västvärlden, gör inget. - Visst, foton kan ibland ha en betydelse. De här fotona berättar i sig en hel historia, som inte en dokumentärfilm ens kan skildra på samma sätt. - De positiva bilderna är också bra och viktiga, men de har inte lett till ett ökat medvetande på samma sätt som dessa bilder.
2009-06-29 16:56   ScillaKicki
Det gör lika ont i mig att läsa alla hårda ord i kommentarerna som att se bilderna!!!

Varför väcker inte dessa, till 99 % fruktansvärda bilderna, mer ÖDMJUKHET???!!!
Obegripligt!!!

Sista bilden på det döende barnet och den lilla svarta handen i den vites väldige näve gör mig illamående och gråtfärdig. Jag har sett dem förut. Jag är så innerligt tacksam över att kunna ge mina barn trygghet, tak över huvudet och mat varje dag! I den stora världen ett oändligt stort privilegium!

Skänk pengar till Läkare utan gränser, Röda Korset eller något liknande. Då kan det resa människor som vill, kan och törs, till de drabbade områden där liknande bilder kan och tyvärr, kommer att tas, och de får, "ta i de drabbade".

Å visst finns de, bilderna på ren och skär lycka! De som påverkat och rört vid många människohjärtan. Men redaktörerna Swick hade tydligen inte blicken vänd åt det hållet den här gången. Kanske ni har några bra tips? Många av er har ju djup kännedom om olika fotografers arbeten.

Jag låter en sliten fras som Peace, Love and Understanding avsluta mitt lilla inlägg...
2009-06-29 17:47   Andreas S Eriksson
Men allvarligt... Tittar ni inte alls på månbilden???

Det är inte enbart en "positiv" händelse. Den bilden är grunden till en debatt som än i dag kommer upp på tal. Var amerikanerna verkligen på månen då de sa att de var det??

Om ni ännu inte har kommit på vari debatten ligger så ska jag ge er en ledtråd.
Kolla på hur skuggan faller från månlandaren och Buzz Aldrin och så tittar ni efter skuggan från flaggan och pinnen den sitter på.....
Uppmärksamma personer kommer även att märka att flaggan ser ut att vaja i vinden..... på månen?
Visst går det att förklara att den blivit skrynklig under resan, men hade inte ni som stolta amerikaner rättat till det innan forograferingen?

Månbilden sticker ut för att ni ser den som en positiv händelse, när den med stor sannolikhet är en av världshistoriens största bluffar.
Det är helt klart att folk har varit på månen, men 1969 var det absolut livsviktigt för USA att komma dit först och man tog till vilka medel som helst.
2009-06-29 20:00   pallep
Andreás hur gick det på fysiklektionerna?

Skuggan förklaras av att pinnen är nerstucken i en längsgående försänkning så skuggan helt enkelt döljs.
Det påstådda vindsvajet är en kombination av låg gravitation och snudd på vakum. Flaggor vajar likadant på jorden i vakumkammare (fast snabbare).
2009-06-29 23:25   Andreas S Eriksson
Jag heter Andréas, inte Andreás.
Jodå, min fysik gick utmärkt. ;)
2009-06-30 11:28   Sonnaren
Endera har jorden blivit en bättre plats att leva på eller så har fotograferna blivit avsevärt sämre......
Samtliga bilder - kanske med något undantag - är tagna med film/glasplåt.
Trots att det aldrig någonsin tagits så mycket bilder som det görs idag när t.o.m. telefonerna ofta innehåller en kamera så är det bilderna från den analoga eran som valts ut.
Men Tellus är väl en underbarare plats än tidigare då.......;-)
us
2009-07-01 03:19   Hurtman
Man börjar inse hur mycket en bild kan förmedla känslor när man ser på dessa bilder. Framförallt så tycker jag Kevin Carter och Lawrence Beitler bilder, det gör mig så grymt förbannad...
2009-07-01 11:45   kiwi
Herregud, att det fortfarande finns folk som tror att månlandningarna är fejkade...

Det roliga är att många av dessa konspirationsteoretiker inte ens känner till att det finns flera månlandningar. "Vadå, det gjordes väl bara en?" Nej, det gjordes totalt sex stycken.

Förmodligen fejkades väl samtliga dessa. Och förmodligen mutades alla inblandade för att hålla tyst om saken resten av sina liv. Och förmodligen hade USA någon hållhake på Sovjet (sin största konkurrent i rymdkapplöpningen) för att inte de skulle peka på "märkligheterna" i bilderna. Förmodligen... Bah!
2009-07-01 20:05   Eeros
Andréas, jodå, vi fattade din tanke även utan din hint. Konspirationsteorin om månlandningsfejket är välkänt och har cirkulerat ända sen O'Leary på 1960-talet fick sparken från rymdprogrammet och som hämnd satte upp teorin om en konspiration. Däremot ignorerade jag den då jag, och även många andra med mig, anser att den konspirationsteorin är ren nonsens. :)

Är du intresserad av konspirationsteorier så rekommenderar jag dig att läsa om några av de mest populära - konspirationsteorin om att 11 septemberattackerna var en bluff, konspirationsteorierna om Kennedys mord och om Marilyn Monroes, Jimmy Hoffas och Elvis Presleys död. Samt naturligtvis konspirationsteorierna kring Estonia. Folk bara älskar allt med förmodade sammansvärjningar, därmed kommer dessa teorier aldrig att dö ut.

Merläsning

Nik Collection 3 med nya funktioner

Nytt utseende och nya funktioner i plugin-program för Lightroom och Photoshop. Läs mer... 1

De största Planken ställer in

Inget Planket i Stockholm eller Göteborg i år. Läs mer... 2

Äntligen är Pentax nya 85/1,4 klar

HD Pentax-D FA★ 85 mm f/1,4 ED SDM AW är ett nytt bidrag till Pentax Star-serien – en uppsättning objektiv med extra hög optisk prestanda. Läs mer... 6

Test: Benq SW270C Photovue

Plus Om du insett begränsningarna i att arbeta på en enklare bildskärm och vill investera i ett hårdvarukalibreringsbart alternativ för stillbild och video – utan att det kostar skjortan– kan Benq SW270C vara ett bra val. Läs mer... 1

Svenskt bolag köper spanskt bild- och grafikdatabasbolag

Freepik med 20 miljoner registrerade användare får svenska ägare. Läs mer... 2

Ny bok om bildens makt

Vi kommunicerar med foto - men inser vi kraften, makten och ansvaret? Läs mer... 2

Världsnamn och oetablerade i årets Landskrona Foto Festival

Ett 50-tal fotografer i corona-anpassad festival. Läs mer... 1

Samyang AF 85/1,4 RF för Canons R-serie

Samyangs nya 85 mm f/1,4 lanserades först för kameror med Sony E-fattning. Nu kommer objektivet även med Canon RF-fattning. Läs mer... 4

Elever ställer ut på Galleri Kontrast

Eleverna på Fotografisk Konstutbildning har sin examensutställning ”Caught in between”. Läs mer... 1

Panasonic Lumix S 20-60 mm f/3,5-5,6 - kompakt zoom med L-fattning

Panasonic har utvecklat en ny kompakt zoom för sina småbildskameror och andra kameror med L-fattning. Läs mer... 3

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar