Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Tunga avhopp från Photokina

Tunga avhopp från Photokina

Foto: Thomas Klerx

 

Photokinas storhetstid är kanske över? Årets fotomässa ställdes in och inför nästa års mässa har flera stora kameratillverkare tackat nej till att delta.

I ett pressmeddelande berättar arrangören Koelnmesse att de tecknat avtal med flera fotoföretag, men att några också valt att avstå. Några av de som kommer är: Canon, CEWE, GoPro, Sony, Panasonic, Kodak Alaris, Sigma, Tamron, Carl Zeiss, Hasselblad, Hahnemühle, Arri, Rode Mikrophones, DJI och Insta360.

Men en del företag som brukar vara med på Photokina har valt att kliva av. Det är flera företag, men i pressmeddelandet nämns tre: Leica, Nikon och Olympus.

"Bildbranschen genomgår för närvarande stora förändringar, som också påverkar Photokina som är branschens ledande mässa - och detta i en dimension som aldrig sett förut. Å ena sidan rapporterar den klassiska kameramarknaden kraftigt minskande försäljning och omsättning, å andra sidan fotograferar allt fler", säger Gerald Böse, styrelseordförande för Koelnmesse GmbH och fortsätter:

"Vi beklagar naturligtvis dessa avbokningar, men förändrar inte den totala upplevelsen av Photokina. Den unika blandningen av produktpresentation, nätverk, erfarenhet och fortbildning har gjort Photokina till ett mycket speciellt internationellt event i många decennier. "Publicerad 2019-09-19. Läst av 3297 personer.
Sommarkampanj på våra fotoböcker. Sista dag är 28 juni.

Upptill 60% rabatt

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2019-09-19 13:11   fotografmartin
Smartphones har numera 3 kameror. Allt man behöver.

Ser fram emot tills att Nikon, Fuji etc bygger en egen smartphone med android! Utbytbara objektiv etc. Det är framtiden.
Svar från froderberg 2019-09-19 14:13
Både Nikon och Panasonic har gjort Android-kameror.
MichaelB 2019-09-19 17:51
Hur tänkte du nu!!!
Mobilkameror fungerar till att ta foto på stillastående saker
i bra ljus. Resten är dom inte tillräckligt bra till om man vill ha
någotsånär acceptabel kvalité. Men som sagt kraven är ju olika många nöjer sig med suddiga färgbrusiga bilder tyvärr.
MikaelSB 2019-09-19 18:54
Smarttelefoner med utbytbara objektiv skulle vara en kompromiss få skulle ställa upp på. Telefoner med större sensorer, och av den anledningen större objektiv, har provats och regelrätts ratats. Designen blir för ful, batteritiden blir lidande, objektivet sticker ut och stör i fickan, med mera.

Nej. Framtiden är en smalare marknad för instegs- och kompaktkameror där mobiltelefonerna tar över de lägre segmenten. Med längre cykler för entusiast- och proffskameror, då de rent generellt är så jäkla bra och mogen i sin teknik.

Så länge som mobiltelefoner är långsamma och tråkiga att fota med så kommer jag inte använda dom för annat än att kopiera anteckningar.
DanNikon77 2019-09-19 22:18
Håller med , fota Isbjörnar, Lejon m.m. med D850 o teleobjektiv är bara fegt o fungerar alldeles för bra....
martinot 2019-09-21 10:27
@Martin Öberg

Håller inte med alls. Du har totalt helt fel där (anser jag). Det är verkligen inte framtiden som jag tror på.

Kunder som gillar att fota med telefonen gör det just för att de *inte* vill släpa på antingen kameror, eller en massa andra kameratillbehör som utbytbara objektiv, utan endast kunna använda den enkla telefonen som man alltid har med sig.

Därav att nästan alla företag (inklusive DxO, Sony, Samsung, mflr) totalt misslyckats med den typen av produkter.

Idén med att fota med en telefon är att användaren inte vill behöva ha med en massa andra prylar. Det är det hela konceptet (och framgången) med telefoner går ut på.
Mesch 2019-09-21 21:10
Jo det blir ju jättebra med en småbildssensor i en telefon och en 85/1.4 påskruvad.
Eller kanske en Systemkamera är ett bättre alternativ?
2019-09-19 13:59   PMD
Har Photokina hållits varje år de senaste åren? (Med tanke på att årets mässa ställdes in, och pressmeddelandet handlar om nästa års mässa).
Svar från froderberg 2019-09-19 14:16
De bestämde sig för något år sedan att med början i år hålla mässan varje år på våren, men de fick ställa in i år.
elgenper 2019-09-19 14:20
Ne, det har varit vartannat år sen 1966, så 2018 var det senaste som följde den cykeln. Men då fick tydligen arrangörerna för sig att köra varje år, så 2019 skulle varit första med det schemat. Nu har man bestämt att börja 2020 i stället; framtiden får väl visa om det blir så...

(Källa: https://en.wikipedia.org/wiki/Photokina. ).
2019-09-19 14:04   Benganbus
Leica hoppar av .....?!? Nå't lurt er'e!
Svar från froderberg 2019-09-19 14:15
Leica har antagligen insett att ett smalt märke inte behöver nå ut brett. De har sina butiker, events och sociala medier för att nå sina kunder.
Benganbus 2019-09-19 14:47
Litet som Aston Martin å liknande typ! ;)
Bofoto2 2019-09-20 15:12
För 5 eller 7 år sen hade Leica en mindre mässhall själva med mycket bilder om jag minns rätt.
Det var nog när kamera (pryl) intresset tog fart (05) som Photokina började inriktade sig på prylar och inte satsade på bildutställningar.
Det var säkert ekonomiskt lönsamt, men nu kanske dom kommer att satsa på utställningar igen.
2019-09-20 05:15   Terje Hellesø
Tendensen håller i sig; intresset för bilder och att fotografera håller i sig och ökar. Medan intresset för kameraprylar och prylsnack minskar. Påverkar även Fotosidan och fotoklubbarna negativt, men gynnar Instagram. Men också de fotoklubbar som fokuserar på bilder och bildskapande. Jag ser även detta i vilken typ av fotokurser jag håller i, men också vilket typ av artiklar som får flest läsare.
martinot 2019-09-21 10:30
Tror att dina iakttagelser är helt korrekta där Terje, och att de avspeglar förändringen av fotomarknaden på ett globalt plan.

Skulle inte vara förvånad om Photokina tappar ännu fler utställare, och ännu mer i storlek och/eller frekvens i framtiden.

Merläsning

Lexar SL200 - liten och tålig disk

Liten och snabb disk för mobila fotografen. Läs mer...

Utmaningen - porträttserie med gammal digitalkamera

”Teknisk perfektion är inte värt någonting om inte känsla, tajming och uttryck stämmer.” Läs mer... 26

Canon Eos R5 och R6 – två proffsiga spegelfria syskon

Canon lägger in en högre växel i sin satsning på det spegelfria R-systemet och lanserar två proffsiga kameror med inbyggd bildstabilisering: Eos R5 och R6. Läs mer... 64

Lätta och billiga supertelen från Canon

Canons nya 600 mm supertele väger under 1 kg och kostar mindre än 9.000 kronor. Längden är bara 20 cm. Det kompletteras av ett 800 mm som är obetydligt större. Läs mer... 9

Lång telezoom och konvertrar för Canon RF

Canon RF 100-500 mm f/4,5-7,1L IS USM och de nya två telekonvertrarna har tidigare aviserats, men är nu klara för produktion och försäljning. Läs mer... 1

Canon RF 85/2 Macro IS STM – både porträttele och makro

Canon RF 85 mm f/2 IS STM är inte bara ett porträttele, det fungerar också som makroobjektiv. Läs mer... 3

Använd Profoto B10 med iPhone

Profoto AirX möjliggör avancerad blixtfotografering med iPhone. Läs mer... 3

Trots corona - Stockholm Fotomaraton blir av

Annorlunda upplaga i år för att säkra mot smittspridning. Läs mer... 2

Ljusstark extrem vidvinkelzoom från Sony

Sony kompletterar omtyckta FE 12-24 mm f/4 G med en ljusstarkare proffsversion: FE 12-24 mm f/2,8 GM. Det kan passa för såväl reportage som astrofoto. Läs mer... 3

Emma Svensson förstärker Fotosidans redaktion

Vi välkomnar Emma Svensson som ny frilansare i Fotosidan redaktion och kommer bredda vår bevakning ytterligare och ta vår journalistik till nya höjder. Läs mer... 20

Miops Capsule360