Annons
Artiklar > Fotosidan Masters omgång 3 - domare är Hendrik Zeitler

Fotosidan Masters omgång 3 - domare är Hendrik Zeitler

Denna bild finns på omslaget till min bok 424, den första i raden av hittills tre böcker om mitt hemområde Hammarkullen. I den här serien har jag gjort om min lägenhets olika rum till en camera obscura genom att mörklägga fönstren och bara släppa in ljus genom ett litet hål. I rummet placerar jag sedan en kamera, som exponerar i upp till fem dygn. För mig är det fascinerande att befinna sig inuti en kamera och att ute och inne blandas när huset fotograferar sin egen omgivning!

 Foto: Hendrik Zeitler

”Det viktigaste är ett eget bildspråk”. Han arbetar inom flera olika fält och har fotografin som sitt levebröd, både som lärare på HDK-Valand i Göteborg och som kommersiell fotograf. Men allra mest brinner vår tredje Mastersdomare Hendrik Zeitler för sina egna projekt. Just nu är det stort fokus på fotogram, det vill säga kameralöst fotografi.

Fotosidan Masters
Efter tio år med tre teman och fyra deltävlingar är det dags för ett nytt koncept i vår populära foto­tävling. Fotosidan Masters startar om 2024 med ett nytt upplägg: fem deltävlingar och fritt tema varje gång. Vi erkänner villigt att konceptet är inspirerat av den klassiska fototidningen Aktuellt Fotografi, som under ett par decennier körde med detta koncept. Som avslutning på tävlingsåret deltar de public­erade bilderna i en omröstning på Fotosidan.se där Fotosidans Mästarbild 2024 koras. Komplett info hittar du här..

Prisbord från Nikon

Nikon är huvudsponsor och delar ut två priser:
- Totalvinnare: Nikon kamerakit
- Mästarbilden (framröstad av medlemmarna): Nikon kamerakit

Ladda upp bilder (omgåg 3 stänger 3/4)

Ladda upp din bild här
(Notera nya regler: 12. En (1) bild per etapp. 13. Tidigare inskickade bilder får inte delta fler gånger i tävlingen (någonsin))

Vad har du för inriktning som fotograf?

– Jag har förmånen att röra mig inom ganska många olika fotografiska fält, även kommersiella uppdrag. Men jag brinner mest för mina egna projekt som i regel behandlar ett visst ämne eller en plats och där jag försöker att utmana mitt fotografiska tänkande. De senaste åren har det handlat mycket om kameralöst fotografi, även kallat fotogram. Det är en teknik där ljuskänsligt fotopapper exponeras direkt, ofta i kontakt med motivet, utan att en kamera eller annan konstruktion som camera obscura är inblandad.

Vilken typ av uppdrag har du?

– Mina uppdrag har kommit att handla mer och mer om dokumentation av konst och utställningar – nu senast ett jätteprojekt på Nordiska museet. Då och då blir det även porträtt eller arkitektur.

Har du några egna projekt på gång?

– Just nu håller jag på att förbereda en utställning med just kameralösa bilder från fjällen. Jag planerar även en publikation med dessa bilder.

Vad kommer krävas för att hamna i topp i ditt urval?

– Att du har ett eget bildspråk. Ofta ser jag fantastiska bilder, bra tajming, ljus, komposition och ett innehåll som berör mig, men där fotografens eget visuella språk saknas.

Är det något man bör direkt undvika?

– Ja, att nöja sig och inte utvecklas som fotograf.

Vilka tre spännande fotografer vill du tipsa om?

– Jag har valt tre fotografer vars verk skiljer sig mycket från mitt, både visuellt och i metoden, men som ändå har betytt mycket för mig. August Sander – hans projekt Tidens ansikte har präglat generationer av porträttfotografer, som Richard Avedon, Rineke Dijkstra, Collier Schorr och Hans Eijkelboom. Han har även varit betydelsefull för alla som arbetar med typologin som metod, där makarna Becher är kanske det mest kända exemplet. En annan fantastisk fotograf är Francesca Woodman. Även om hennes karriär var tragiskt kort är hon än i dag oerhört betydelsefull för det experimentdrivna självporträttet, att utforska jaget med enkla medel. Till sist vill jag nämna Jeff Wall som gör både iscensatta och dokumentära fotografier som varken är serier eller sekvenser. I stället skapar han sitt eget universum inom varje bild. Se dem live, de blir nästan tråkiga på en skärm.

Delta med dina bilder härPublicerad 2024-03-25.

Bli först att kommentera

Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Mer premiumläsning