Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Leica satsar på exklusiva mekaniska klockor

Leica satsar på exklusiva mekaniska klockor

Steget från mekaniska kameror till mekaniska klockor är inte så långt. På andra sidan gatan, mitt emot Leicas kamera- och objektivfabrik finns nu företaget Ernst Leitz Werkstätten Gmbh som tillverkar Leica-klockor.

Redan i slutet av 1980-talet väcktes idén om att expandera Leicas verksamhet till mekaniska klockor. Men då hade Leica inte själva resurserna att självständigt tillverka klockor, och partnerskap med någon av de stora klocktillverkarna var inte så lockande.

Leica har flera gånger varit nära konkurs, men det senaste decenniet har affärerna gått bra och Leica har kunnat satsa på två nya kamerafabriker, breddat produktsortimentet och etablerat Leica-butiker runt om i världen. Butikerna är en viktig förutsättning för att nå ut till kunderna med de nya klockorna.

Till en början kommer två modeller, L1 och L2. De är väldigt exklusiva och tar lång tid att tillverka. Därför kommer Ernst Leitz Werkstätten bara kunna tillverka knappt 400 klockor i år. Om 5 år räknar Leicas storägare och styrelseordförande Dr. Andreas Kaufmann att tillverkningen nått upp till 2500 klockor per år. Han drar gärna paralleller mellan mekaniken i Leica mätsökare och klockorna. Som en jämförelse nämner han att Leica-fabriken gör 30 000 mätsökarkameror per år.

Ernst Leitz Werkstätten Gmbh är en del av Leitz Park i Wetzlar där Leica-fabriken invigdes 2014 och även flera underleverantörer och samarbetspartners etablerat sig. Det har också byggts ett hotell och ett Leica-museum med arkiv.

Läs mer här.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2018-06-17. Läst av 5580 personer.
Fototävling: TEMA: NATUR | Vinst: Höst i Yellowstone (värde 28.900 kr)

För dig som är Plus-medlem

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

2018-06-17 12:11   henrik_d
Varför gör ni reklam för klockor?
Har den någon annan fotorelaterad funktion än den underlättar att komma i tid till fotorelaterade möten?
Inbyggd ljusmätare?
Svar från froderberg   2018-06-17 12:56
Vi gör överhuvudtaget inte reklam i våra artiklar, det är ju förbjudet.

Däremot anser vi det relevant att berätta hur ett av de mest etablerade kameramärkena utvecklar sin affärsmodell. Som du ser har vi inte nämnt någon specifikation för klockorna utan istället koncentrerat oss på hur klockverksamheten är en del av Leicas utveckling.
PMD   2018-06-17 15:03
Intressanta nyheter om Leica!

Pignons gjorde tvärtom, de gick från tillverkare av finmekaniska delar till klockor till att tillverka kameror (Alpa).
2018-06-17 16:11   ErlandH
"The simplest of the watches will cost no less than 10 000 euros."
acke   2018-06-18 13:40
Ett kilopris väsentligt högre än guld!
2018-06-17 16:22   Tell
100000kr för en sketen klocka, snacka om kapitalförstöring. Lite som Leicas onödigt dyra kameror också då..
TomasKronberg   2018-06-17 19:19
Visst är Leitz kameror onödigt dyra, men man kan köpa en Sony/Canon/Nikon i stället om man vill - det är valfritt.

Själv har jag en Tissotklocka och en Kjell&Companyklocka (för 69:-) Bägge visar samma tid på sekunden efter ett halvår då man ska byta sommartid/vintertid(!) Fast Tissotklockan är mycket snyggare!

För övrigt tror jag aldrig en analog klocka kommer upp i samma precision som ett kvartsur, och det tror jag gäller både Leica och Rolex. Men man slipper batteribyte - skulle jag uppskatta.

/T
El-Bonko   2018-06-17 20:16
Poängen med den här sortens prylar är ju att visa upp hur mycket pengar man kan kasta bort i onödan. Leicas kameror fyller också den rollen i viss mån, men de har i alla fall ett bruksvärde som på något sätt skiljer sig från billigare alternativ. Vi kan vara ganska säkra på att det inte kommer gälla för dessa armbandsur.
PSJ   2018-06-18 11:14
Att säga kapitalförstöring borde innebära något i stil med att bränna pengar eller att köpa något som saknar andrahandsvärde. Ser inte sammanhanget här (låt oss nu jämföra andrahandsvärdet med liknande klockor (läs tex rolex) då jag inget vet om Leicas andrahandsvärde).
martinot   2018-07-25 21:45
Visst tycker jag att nya Leicahus kostar för mycket för mig, men det gäller även många kamerahus från andra tillverkare (som tex. Sony och andra). Vi är alla olika, och med olika behov gällande fotografiska produkter.
2018-06-17 16:29   acke
I sammanhanget förtjänar att nämnas att Panasonic gör rakapparater, Olympus gör diktafoner, Nikon gör röntgentomografer och Pentax gör glasögonglas. 😉
Svar från froderberg   2018-06-17 16:36
Visst, men det är inget nytt.
acke   2018-06-17 17:27
Nytt och nytt. Googlar man Leica och watch (eller chronograph) så framgår det att Leica-klockor har funnits långt tidigare.
Svar från froderberg   2018-06-17 21:32
Visst har det funnits Leica-klockor, men vad jag kan se har inte Leica tillverkat egna klockor tidigare.
Alf-Magnus   2018-06-18 11:35
Nu skall man nog skilja på familjen Leitz och kameramärket Leica
2018-06-17 17:23   Der Steppenwolf
Leica och deras affärsmodel är en fin exempel på att man kan sälja vad som helst till vilket pris som helst bara man har duktiga marknadsföringsfolk. Den sista idioten är inte född än ;)
Med det är bra, de (idioterna) är en tillgång för ekonomi i stort.
joakim d   2018-06-17 19:15
Jag har en digital Leica kamera så i dina ögon är jag en idiot, men något annat en den typen av påhopp är väl inte att förvänta sig av någon som dig. Dra åt helvete!
TomasKronberg   2018-06-17 20:10
Jag tror inte det är så stor vits att be någon som (förmodligen) aldrig sett en digital Leicafil att "dra åt helvete". Frågan är bara varför Leica väcker så mycket känslor? Det finns väl andra lyxvaror som man ifrågasätta? T.ex. 25000:- för en handväska, eller?

Jag har två digitala småbildskameror (sensor 24x36mm), en M9 och en 5D. Problemet är bara att 5D är en stor klumpeduns att släpa på (även om den är mer funktionell: makro, tele o.s.v) M9 är världens minsta digitala småbildskamera (ja, jag känner till Sony A7). M9 tillsammans med tre objektiv 15-90 mm går ner i en liten väska, mindre än de flesta kvinnliga handväskor.

Bara det kan vara värt ett antal papp tycker jag! Objektiven hade jag tidigare eftersom jag fotat i snart 50 år.

/T
El-Bonko   2018-06-17 20:20
Den dagen Fotosidan.se rapporterar att Pentax börjar sälja handväskor för 25 lök tror jag att du kommer se nedsättande kommentarer om det också.
PMD   2018-06-17 20:39
Jag undrar vem som är den störste idioten. Den som har tjänat ihop så mycket pengar att priset för en fin helmekanisk klocka inte spelar någon roll eller den som säger "surt sa räven"?
A I Nikolis   2018-06-17 21:51
Tomas Kronberg;
Vad är det som är så speciellt med råfilerna från M9? (Faktiskt nyfiken)
Der Steppenwolf   2018-06-18 00:36
Jag har aldrig ägt en Leica och det skulle aldrig falla mig in att göra. Tolka inte det som att jag är fattig eller mindre bemedlad, det hör inte ihop här faktiskt men jag tänker inte redovisa min inkomst här ;) Sett och behandlat en Leica råfil kan alla göra då det finns gott sidor som erbjuder dessa för nedladdning som resultat av deras kameratester. Så jag har behandlat och sett sådana. Har hanterat fysiskt enbart 2 Leicor i mitt liv (båda två på mässan). M9 och och monokroma varianten) och ska alltså rätta mig själv här och vill tillägga några ord till kommentaren däruppe och dessa är "utifrån mitt begränsade erfarenhet av Leica kameror drar jag följande slutsats".
Resten står jag för och tilläggerföljande:
Leica är en kameramärke som gick från legendariskt (länge sedan tack!) till kitsch. Majoriteten av deras kameror spenderar alltsomoftast tid i förpackningen då många äger dom som statussymbol eller "investering".
Tycker också att vinyl är skit om det finns några till jag inte har retat upp :D och att manuell fokuserade objektiv är VERKLIGEN 1982 och hör hemma på museum eller på någon obskyr YouTube kanal i bästa fall som kuriosa i foto världen alltså. Filmande är en annan femma för manuella objektiv
Alf-Magnus   2018-06-18 07:40
@Elvir tag en en titt på filmen Everybody Street och hur många Leicor digitala och analoga som tycker upp i händerna på flera sedan långt tillbaka etablerade fotografer. Förstår inte hur många konformister som hänger upp sig på en prislapp på tillförlitligt arbetsredskap det finns. Leican är forfarande ett attraktivt arbetsredskap bland många yrkesfotografer
TomasKronberg   2018-06-18 11:56
Alexander: Det är väl inget "speciellt" med Leicas råfiler - de är bara lite annorlunda (jämfört med min 5D t.ex.) Lite mindre "digitalt plastiga" kanske, kan bero på CCD-sensorn men det är inte alla överens om. Kan vara något man inbillar sig.

M9 är snart 10 år gammal och det har hänt en del sedan dess, jag vet inte hur filerna från M10 ser ut.

Det är väl egentligen Leicaobjektiven som är speciella och vad jag vet finns inte så många digitala småbildskameror ("fullformat") som man kan sätta Leicaobjektiv på. Sony A7 är den enda jag känner till och där funkar Leitz vidvinkelobjektiv inte så bra. Det är inte jag som påstår, har inte kollat själv.

Och som sagt: jag hade ett gäng Leicaobjektiv sedan förut och vad skulle jag göra med dem?

Kanske var idiotiskt att köpa en M9, men dels hade jag ju objektiven och dels hade jag ju råd. Har inte så mycket andra utgifter. Har ingen bil t.ex. och vill inte ha någon heller.

Finns säkert moderna kameror som leverar lika bra/bättre bildkvalitet till ett lägre pris numera.

Jag tror många har ett behov av att försvara sina val av kamerautrustning, jag tycker inte jag behöver försvara något, men det är tråkigt att bli kallad idiot.

/T
gdip   2018-06-18 17:53
Alla har sina skäl för att köpa ett visst kameramärke och därtill optik. Men att därför kalla folk som använder vissa produkter för "idioterna" är en trist och omogen attityd. Att dessutom tillägga att "Den sista idioten är inte född än" är i detta sammanhang retoriskt och slår tillbaks på den som skrev det.
MisterMustard   2018-06-21 09:33
"Majoriteten av deras kameror spenderar alltsomoftast tid i förpackningen då många äger dom som statussymbol eller "investering"."

Det skulle vara intressant att veta vad du bygger påståendet på. Med tanke på att kameran lagerförs av rätt många butiker och de dessutom inte bara har dom stående på hyllan utan också säljer tyder på att det finns en marknad av användare. Begagnatmarknaden är dessutom levande, inte bara för gamla rariteter utan också för de nya.

Att köpa en Leica för att ha som statussymbol är nog dessutom rätt så döfött då det är sällan någon känner igen den.

De kameror som spenderar mest tid i förpackningar gissar jag är instags-dslr och inte minst GoPro.

Att köpa en digital kamera som "investering" känns för övrigt inte som ett speciellt bra val med tanke på att priset inte direkt går uppåt. Varifrån har du fått den idén?
2018-06-17 18:42   jkm
Snygga klockor! Skulle gärna lagt vantarna på modellen till höger, snygg som tusan... Sen är det väldigt trevligt att man värnar om traditionellt urmakeri. Ett hantverk på utdöende om jag fattat saken rätt. Ha det gött!
2018-06-17 18:58   trumflis
En Leica dinka skulle sitta fint, väntar nog tills det blir en modell med röd logo.
trumflis   2018-06-17 22:29
Jag har en Leica avståndsmätare - en röd. Kunde ju förstås köpt en på Clas Olsson, men va fan...
Mats G   2018-06-18 11:56
Jo det gick även att köpa lasermätaren på Clas Olsson förut, det gjorde jag. Med nedsatt pris dessutom ;-)
martinot   2018-06-18 13:09
Japp har också en Lecia lasermätare inköpt hos CO (på rabatt). Bättre precision och noggrannhet än min tidigare Bosch (som var en klart enklare modell, så har mest med det att göra). 😀

Inte för att det är så viktigt för diskussionen, men det är dock ett helt annat företag än Lecia Camera. De som konstruerar och säljer lasermätarutrustning heter Leica Geosystems.

OBS: Både Lecia Camera (kameror, klockor, etc.) och Leica Geosystems (lasermätare, etc.) äger dock inte varumärket "Lecia", utan hyr/licenserar det på långtidskontrakt av Leica Microsystems (mikroskop och andra typer av optisk utrustning).
2018-06-17 22:12   Marcus Johansson
Med detta intåg förvissar sig märket om att bli ihågkommet i alla fall :)
2018-06-17 23:04   dennisbangkok
Snygga klockor. Tack för fin rapportering.
2018-06-18 00:46   martinot
Snygga klockor. Kul att det satsas på traditionell finmekanik i dessa digitala tider. Gillar!
Tony johansson   2018-06-18 03:14
Fast då finns ju t ex. redan Rolex. Men det är ju klart, det är ju inte Leica ;-).

Sedan kan väl jag tycka att lägga 100 loppor på en klocka är väl kanske att ta lite väl hög höjd (Detta resonemang gäller naturligtvis även Rolex, för förtydligandet skull ;-)), men om man har såpass med pengar att 100 loppor är som växelpengar i fickan, varför inte ?
martinot   2018-06-18 12:58
Nu gillar jag själv inte Rolex (är mer inne på en Patek Philippe Calatrava ), men visst finns det många klassiska märken att välja på som du säger.

Trots detta så uppskattar jag ändå att Leica låter konstruera ett helt nytt mekaniskt urverk ifrån grunden (även om det läggs ut på kontrakt hos leverantör), istället för att bara branda om redan existerande klockor eller urverk (som många tyvärr gör).


Finns inget tristare än leverantörer som bara "klistrar klisterlappar" på helt färdiga produkter (som Leica tex. gör på en del Lumixhus från Panasonic).
tormig   2018-06-19 20:06
Jag är skeptisk, är det inte för många knappar och visare på den? Hade hellre sett en renade design, möjligen en sekundvisare.

Merläsning

Vinn Nikon-prylar i Fotosidan Masters

Äntligen är det dags för en ny omgång av den populära fototävlingen Fotosidan Masters där det finns chans att vinna fotoprylar och bli utställd på Galleri Kontrast i Stockholm. Läs mer...

Test: Fujifilm X-T3

Plus Fujifilm X-T3 är inte bara en ny modell, den är först ut i en helt ny teknikgeneration från Fujifilm med bakbelyst sensor och mycket snabbare processor. Detta gör det möjligt för X-T3 att vara snabb stillbildskamera, men också att vara en av de bästa videokamerorna på marknaden. Läs mer... 2

Publicera dina bästa bilder!

Nu har du chansen att få med dina bästa bilder i Fotosidan Magasin. Teman för nr 3/2019 är "Närbild" respektive "Svartvitt". Publicerade bilder får feedback från en professionell fotograf. Du kan ladda upp till och den 24 mars. Läs mer...

Laowa 9/2,8 Zero-D till Micro Four Thirds

Laowa 9 mm f/2,8 Zero-D är en raktecknande ultravidvinkel för spegelfria kameror som nu kommer med fattning för Micro Four Thirds-kameror och DJI Inspire 2. Sedan tidigare finns objektivet med fattning för spegelfria APS-C-kameror från Canon, Fujifilm och Sony. Läs mer...

De bästa pressbilderna 2018

Det var de bekanta namnen som tog hem de flesta priserna vid Årets bild-galan. Antalet priser till kvinnliga fotografer var färre än ifjol. Årets rookie blev Carla Lomakka från Nordens Fotoskola. Till årets tävling hade det tillkommit fler klasser för rörligt material. Läs mer... 10

Samyang AF 85/1,4 FE är lätt och ljusstarkt

Nya Samyang AF 85 mm f/1,4 FE är ett mindre, lättare och betydligt billigare alternativ till Sony FE 85/1,4 GM. Läs mer... 11

Lensbaby Edge 35 Optic har tilt-funktion

Lensbaby Edge 35 Optic är ett nytt tillskott i Lensbabys serie med tiltobjektiv med utbytbar optikdel. Läs mer... 1

Think Tank Vision - nya diskreta axelväskor

Think Tank Photo har lanserat en ny serie fotoväskor som vi kanske kan kalla fotoportföljer. De kan både bäras på axeln och i ett handtag och säljs i tre olika storlekar. Läs mer... 1

Poddradio: Hitta din fotostil

Begreppet “fotostil” är något som det ibland pratas om. Men vad handlar det om? Hur skaffar du dig en egen fotostil? Och går det att vara unik? Läs mer...

Miops Smart Trigger