Annons
Artiklar > 50 fotografiska mästerverk till salu på Sotheby's

50 fotografiska mästerverk till salu på Sotheby's

Foto: Martin Parr

 Foto: Martin Parr

Sugen på en Penn eller Avedon? Passa på när Sotheby's säljer.

Auktionsfirman Sotheby's division för fotografi fyller 50 år - det firas genom en auktion i London och New York med 50 klassiska fotografier.

Bland verken finns fotografier av Richard Avedon, Sebastiao Salgado, Imogen Cunningham och Robert Mapplethorpe.

De som räknas ge mest är bland annat Robert Franks ”Family U. S. 90 (En Route to Del Rio)” med beräknat slutpris på 600 000 dollar och Ansel Adams ”Moonrise, Hernandez, NM” för 700 000 dollar.

Budgivning sker online, och pågår till och med 21 april i New York och 22 april i London.

Se alla bilder och utgångsbud på Sotheby's sajt.

Foto: Robert Frank

Foto: Ansel Adams

Foto: Robert Mappelethorpe

Foto: Sarah Moon

Foto: George Hoyningen-Huene

Foto: Mario Testino

Foto: Richard Avedon

Foto: Anne W. Brigman

Foto: Irving PennPublicerad 2021-04-18.

12 Kommentarer

jerrysoderberg 2021-04-18 10:15  
Underbara bilder...men tänker inte bjuda på nån denna gång :)
Hans S 2021-04-18 13:32  
Har faktiskt svårt att förstå stjärnstatusen på de flesta av dessa bilder. De är dyra för att fotograferna är kända. Konsten i ett nötskal. That´s it.
Nils Bergqvist 2021-04-18 21:28
Där slog du huvudet på spiken. Håller fullständigt med! Skulle inte vilja ha någon av bilderna på väggen. Upptrissade priser pga känd fotograf, men halvmediokert som fotokonst. Åtminstone Frank, Adams, Avedon och Penn, här, har gjort betydligt bättre bilder än dessa. Det tycker i alla fall jag.
Hans S 2021-04-18 23:09
Det sorgliga är att man inte får kritisera konst. Allt är oantastligt.
PMD 2021-04-19 02:02
Några av bilderna gillar jag. Andra säger mig ingenting.

Ett par av bilderna är så välkända att det inte längre går att bedöma dem.
Nils Bergqvist 2021-04-19 16:22
Moonrise Hernandez är en av Adams mest kända, men också enligt mitt tycke en av hans mindre bra. En bild som kom till av en slump på hemväg från en fototur. Månupgången gick så snabbt att han inte hann mäta ljuset ordentligt utan han tog bilden på chans och negativet blev inte bra, så dset krävdes lite extra jobb med den vid belysningen i mörkrummet. Det har skrivits en massa skit om detta, att Adams manipulerade sina bilder lika mycket som en del gör i ps idag, men de har inte fattat ett skit. Därför har den blivit mycket omtalad. Men ingen av hans toppenbilder direkt, som jag ser det.
PMD 2021-04-19 20:17
Jag tror inte att han bara chansade. Han använde loony-11-regeln (med lite modifiering) efter vad jag har läst om hur det gick till.
MattiasL 2021-04-22 02:18
Konst som objekt är ju lite svårt att fånga. Det handlar väl dels om att ha ett stycke historia i fysisk form och den magi man tillskriver det. Även om man inte tycker att varje bild i sig är den mest fantastiska i alla de avseenden man vanligtvis bedömer dem efter, är bilderna pusselbitar till otvivelaktigt stora konstnärskap. Till stor del är det förstås som spekulationsobjekt det handlas med dem – men det behöver inte vara så illa som det låter. Jag tänker mig att om gallerister kan göra en rejäl hacka så frigör det resurser att köpa in andra fotografers verk, och det är ju inte så dumt för fotovärlden i stort. Håller inte med om att konst är oantastlig, snarare tycker jag mig se ett ganska friskt ifrågasättande. Jag har själv stått och blängt på några vintagekopior av Ansel Adams utan att bli sådär jättetagen – delvis kanske som en reaktion mot att Adams är aningen hajpad.
x-country 2021-04-18 15:55  
Men Hans om du försöker tänka större här, att bilderna är förevigade i en annan tid. Att fotograferna förtjänat sin stjärnstatus, de har blivit erkända. Att bilderna gjort intryck på många men kanske inte just dig. Osv osv.
Hans S 2021-04-18 21:27
Förvisso erkända fotografer men flera av bilderna känns som andra sortering.
mats lindfors 2021-04-19 11:50  
Oj, oj! Många helt fantastiska bilder där! Hade jag pengarna så skulle jag lägga bud på Arakis och André Kertész bilder. Ansel Adams "Moonrise" har jag tyvärr sett så många gånger att den har blivit utnött.

Ser i tråden att många har svårigheter att ta till sig dessa bilder. Ja, alla har sina ögon och sin smak. Så kommer det alltid att förbli.
Terje Hellesø 2021-04-20 07:02  
Det är så med allt annat i dagens samhälle; kvalitet och kändisskap är inte nödvändigtvis det samma. De flesta kan relatera till kända fotografer, få kan relatera till graden av kvalitet. Många duktiga fotografer här, flera kända bilder - men de har också bättre bilder rent kvalitativt. Om en bild dessutom har uppnått ikonstatus, då blir det mycket svårt att bedöma kvaliteten, rent objektivt. Det subjektiva vinner oftast.

Merläsning

ANNONS