Artiklar > Bilder i skärmdumpar omfattas av upphovsrätten

Bilder i skärmdumpar omfattas av upphovsrätten

Högsta domstolen har dömt till en fotografs fördel i ett fall gällande en skärmdump på ett företags hemsida. HD slår fast att även små bilder i en skärmdump omfattas av upphovsrätten.

Företaget visade i skärmdumpen sin gamla hemsida, där det framgick frimärksstora bilder från fotografen - bilder som företaget inte längre hade rätt att använda.

Även om bilderna var förminskade anser Högsta Domstolen att upphovsmannens tillstånd krävdes för publicering. HD dömer därför till fotografens fördel och ger rätt till en ersättning på 400 kronor per bild samt 1000 kronor för lidande.

Staffan Teste, ombud för fotografen i HD, berättar till Fotosidan:

- Hemsidestillverkaren som använde fotografens bilder utan tillstånd hävdade att fotografens frimärksstora bilder utgjorde en oväsentlig del av hela hemsidan. HD slår fast att måttstocken för hur obetydlig en bild är måste avgöras i en helhetsbedömning. Då bör det tas hänsyn till fotografiets storlek i förhållande till bildens totala storlek, samt fotografiets funktion i bilden.

Fotografen vann även i Stockholms tingsrätt i ärende, där man ansåg att eftersom fotografierna användes i reklamsammanhang kunde de inte anses vara oväsentliga i sammanhanget.

Domen är den första i sitt slag och kommer nu sätta standarden för framtida fall.

UPPDATERAT. Vi ställde en kompletterande fråga till Staffan Teste och Catharina Ekdahl på Svenska Fotografers Förbund, angående huruvida skärmdump från Årets Bild-sajt skulle vara ok eller inte. Vi har inte fått något svar från Catharina Ekdahl men Staffan Teste svarar så här:

"När det gäller bilder finns ingen citaträtt som det gör t.ex. för text eller film. Skulle Fotosidan i fortsättningen illustrera med skärmdumpar innehållande bilder så utgör publiceringen ett intrång i upphovsmannens/fotografens ensamrätt. Den som publicerar skärmdumpen blir ersättningsskyldig till fotografen och får också enligt HD-domen betala skadestånd vid sådan oaktsamhet."

och fortsätter:

"När det gäller Årets Bildtävling finns dock ett undantag för prisbilderna gjort av Årets Bildtävlingsarrangörerna. Prisbilder får fritt publiceras i samband med rapport om resultatet av tävlingen. Fotosidan kan därför lätt vända sig till pressfotografernas klubb och få såväl prisbilder som tillstånd till användning därifrån."

Fotosidans redaktion
Publicerad 2010-03-07. Läst av 6370 personer.
Få ut mer av Fotosidan.
Plusmedlemskap kostar 170 kr per år
2010-03-08 12:08   Helmetrock
1000 kr för det lidandet, oj oj vad jag har lidit i mina dar...

Ibland är fotografer något så fruktansvärt bortskämda...
2010-03-08 12:17   Johan Pihl
Vad bra, att upphovsrätten för fotografers verk förstärks! Har dock för mig att jag läst nånstans att sidor som t ex Facebook har med i avtalet som användarna ingår med företaget vi registreringen, något om att de får använda medlemmarnas bilder i olika reklamsammanhang osv utan godkännande och ekonomisk ersättning. Kanske just för att undvika att de hamnar i såna här situationer. Det bör man tänka på innan man laddar upp sina bilder på t ex Facebook.
2010-03-08 12:38   Christer Lindh
Detta innebär väl inte så mycket, men vi på Fotosidan kan tex inte illustrera en nyhetsnotis där vi tipsar om en annan intressant sajt med en skärmdump av sajtens förstasida tex utan tillstånd, såsom man gjort förut.

Det har väl varit lite oklart om man får göra så redan tidigare, men det har accepterats av många och varit lite av "kutym" i branschen som vi upplevt det - men nu är det alltså klarlagt.
2010-03-08 13:41   Shinryuu
I Fotosidans fall rör det sig kanske mer om en "citation" när det gäller bilder. Frågan är hur HD skulle ställa sig till det?
2010-03-09 01:18   marjos
Ja då är det bara att invänta stämningen av google, de publicerar inte bara bilder utanför sitt sammanhang, de tar kopior av både bild och text och sparar på egna servrar.. eller hur är det nu med likheten inför lagen?

Det skulle bli en intressant rättegång som ställer saken på sin spets - Vill vi ha internet eller inte? Typ.
2010-03-09 07:45   Christer Lindh
Staffan Teste i artikel på SFF:
Med HDs betraktelsesätt borde såväl otillåtet återgivna bilder på Google eller andra sökdatabaser vara intrång i upphovsmannens ensamrätt.
http://www.sfoto.se/sff_start/nyheter.asp?ID=1605
Så det skall bli intressant att se den stämningen, om det nu finns en huvudman som vill stämma dvs.
2010-03-09 12:26   Janman
Jag hade gärna sett att HD tagit tillfället i akt och definierat en slags "bortre gräns" för när upphovsrätten inte gäller längre. Någon form av citaträtt alltså, även för bildpublicering.

Men som det nu då ser ut är alltså upphovsrätten helt absolut och total.

Jag tycker inte att det är en positiv utveckling.
2010-03-13 00:18   Darkside69
Jaha.. Och där dog "Fair use" begreppet.
2010-03-13 02:15   epep
Är inte detta en övertolkning av vad HD sagt?
Jag har inte läst domen eller domskälen, men "HD slår fast att måttstocken för hur obetydlig en bild är måste avgöras i en helhetsbedömning. Då bör det tas hänsyn till fotografiets storlek i förhållande till bildens totala storlek, samt fotografiets funktion i bilden."

Staffan Teste verkar gå på tok för långt i sin tolkning av HD:s dom. Om man ser till vad som står ovan så ska helheten bedömas. Något generellt förbud finns alltså vad jag förstår inte.
2010-03-13 10:43   Annique
Det här var ju ett intressant klargörande, men jag föreslår att alla läser google's användarvillkor - skapa ett konto och ladda upp något, så har google fått - och du har accepterat - rätten för dem att använda allt uppladdat material på helt valfritt sätt. De har även rätt att sprida det till tredje part som de har samarbete med... Så alla som publicerar sina semesterbilder osv har därmed överlåtit rätten till dem till google.
Samma horribla formuleringar hittar man hos flera som erbjuder lagring "i molnet". Man överlåter ensamrätten och den som lagrar lovar ingen säkerhet för lagrat material. Läs alltså HELA den skrikande (VERSALER) avtalstexten innan du klickar i Jag accepterar...
http://www.google.se/accounts/TOS §11 speciellt...
2010-03-13 11:41   roppert
"Fotografen vann även i Stockholms tingsrätt i ärende, där man ansåg att eftersom fotografierna användes i reklamsammanhang kunde de inte anses vara oväsentliga i sammanhanget."

Är inte detta den springande punkten? Att bilderna används i reklamsammanhang?

Att tipsa om en sajt med en skärmdump måste väl anses vara mer fair use än reklam?
2010-03-14 14:02   kokkaffe
I amerikanska domstolar kan man stämma företag ifall de inte skrivit att man kan bli skadad av att tappa bowlingklot i huvudet. I svenska domstolar skulle de bara skriva av ett sådant fall. I detta fall rör de sig om reklamkampanj, ja kan inte tänka mig att de skulle kunna gälla samma regler ifall man hänvisar till en hemsida med en skärmdump. De måste ju ändå röra sig om någon som tar skada och någon som får vinning. Men när de gäller upphovsrätt så har ja slutat bli förvånad...

Merläsning

Analog kamera för Sonys FE-objektiv

LEX är en kamera för den som vill använda sina Sony-objektiv med E-fattning för att fotografera med film. När konstruktionen är klar kommer det vara fritt för andra att utveckla vidare. Läs mer... 7

Ekonomiska problem för DXO Labs

Det franska företaget DXO Labs som gör programvaror och kameran DXO One har ekonomiska problem och är under rekonstruktion. Läs mer...

Apan Naruto får inte upphovsrätt för selfie

En amerikansk appellationsdomstol har slutligen avgjort att en apa som tar en selfie inte har upphovsrätten till bilden. Läs mer... 17

Vinn Guldbävern!

Härnösands Fotoklubbs och Västernorrlands Museums fototävling anordnar fototävlingen Guldbävern där priserna är resestipendium på upp till 10 000 kronor. Läs mer...

Meike MK 85/1,8 AF: Lågpristele med autofokus

Meike har gjort sig kända som ett lågprismärke. MK 85/1,8 AF är deras första objektiv med autofokus. Objektivet tecknar ut fullformat och kommer med fattningar för Canon, Nikon och Sony. Läs mer...

SmugMug köper Flickr

Fotosajten Flickr har köpts upp av SmugMug. Enligt SmugMugs vd Don MacAskill ska de blåsa nytt liv i Flickr. Läs mer... 6

Test: Samyang XP 85 mm f/1,2

Plus Samyang har gjort sig kända för att göra skarpa teleobjektiv. Ljusstarka Samyang XP 85 mm f/1,2 är inget undantag. Men det levererar också det som kanske är ännu viktigare för porträttelen: snygg oskärpa. Läs mer...

Dokumentär om Robert Frank på SVT Play

SVT Play visar dokumentären "Don't blink" om den banbrytande fotografen Robert Frank som är främst känd för boken "The Americans". Läs mer... 2

Fyra nya objektiv från Laowa

Venus Optics har presenterat fyra nya Laowa-objektiv för flera olika system: Sony FE, Fuji GFX, Canon EF, Nikon F, Pentax K och Micro Four Thirds. Läs mer... 3

Svenska vinnare i världens största fototävling

Sony World Photography Awards är världens största fototävling med 320 000 inskickade bilder. Fredrik Lerneryd vann en av de tio proffsklasserna med en serie från en dansstudio i Kiberia-slummen i Nairobi, Kenya. Fotosidan-medlemmen Lennart Hessel vann den svenska kategorin. Läs mer... 2