Annons
Artiklar > Cato Lein kammar hem Svenska Fotobokspriset 2023

Cato Lein kammar hem Svenska Fotobokspriset 2023

Ur Northern Silence av Cato Lein. Avfotografering: Tove Falk Olsson

 Cato Lein

Northern Silence av Cato Lein vinner Svenska Fotobokspriset 2023.

Fotografen Cato Lein vinner Svenska Fotobokspriset 2023. Priset delades ut på Indio Studios i Stockholm på onsdagen.

Boken är en personlig och mångårig skildring av norska Finnmarken. Med storformatskamera har Cato Lein under flera årtionden återkommit till sina hemtrakter och fångat människorna och landskap. Här finns havet och den samiska delen av Finnmarkens inland.  

En dramatisk skildring av det nordligaste Norge – huvudsakligen svartvita fotografier med effektiva inslag i färg. Poetiska och uttrycksfulla porträtt av människor och landskap – där kylan också har lämnat fysiska avtryck i bilderna – ger en personlig bild av fotografens uppväxtmiljö. Detta mångåriga projekt speglar även ett samhälle i förändring på flera plan där politiska beslut och kommersiella intressen påverkar hela ekosystemet. Enastående tryckkvalitet och omsorgsfull formgivning gör boken till ett fulländat meditativt verk”, lyder juryns motivering.

Ur Northern Silence av Cato Lein. Avfotografering: Tove Falk Olsson

Fotografierna är tagna mellan 1984 och 2014, sedan tog det ytterligare åtta år att färdigställa boken. 

Northern Silence är på många sätt en hyllning till fotokonsten och det fotografiska arbetet. Jag vill också att man ska känna mycket när man möter motiven, oavsett vad man känner. Min förhoppning är att betraktaren stannar till och vill återkomma till bilderna. För egen del är boken framför allt ett projekt från hjärtat”, säger Cato Lein i ett pressmeddelande.

Cato Lein. Foto: Jonas-Widhe



Publicerad 2023-03-16.

4 Kommentarer

Finn Calander 2023-03-16 13:46  
Ett spännande och tankeväckande projekt. Boken väcker habegär ...
peterpinhole 2023-03-17 08:29
Underbar bok. En värdig vinnare.
Bobo E 2023-03-18 10:46  
Man kan såklart fråga AI, men det vore intressant att få veta vem som står bakom priset och varför de gör det. Är det ett kommersiellt jippo eller är det personer som gör det med hjärta och intresse för fotokonsten.

Merläsning

ANNONS