Annons
Artiklar > De är nominerade till Svenska Fotobokspriset 2022

De är nominerade till Svenska Fotobokspriset 2022

Åtta Pappershändelser av Karl-Johan Stigmark. Foto: Tove Falk Olsson

 Karl-Johan Stigmark

Dokumentärt, konceptuellt och iscensatt - här är årets nominerade fotoböcker.

Fem böcker är nominerade till Svenska Fotobokspriset 2022. Det är 26:e gången Sveriges bästa fotobok utses. Motiven varierar och spänner från fåglar i stadsmiljö till sårbarheten hos män och vidare till pappershändelser, ryska institutioner och kinesisk industri gömd i dimma och smog. 

2022 års nominerade är: 

Erik Berglin, The Bird Project 2006-2017 (ll'Editions). Formgivning Lundgren+Lindqvist.

Erik Berglin har med The Bird Project 2006-2017 valt ut 4982 fågelbilder i naturlig storlek ur gamla ornitologiska böcker, bilder som han sedan skannat, redigerat och varsamt klippt ut på fotopapper. Under tolv år och i lika många städer, har Berglin burit med sig sina fåglar för att hitta dem en plats i städerna. Med en dokumentärfotografs blick och med naturfotografens zoom-objektiv har han sedan dokumenterat fåglarna i sin nya urbana miljö. 

Monika Macdonald, Hulls (André Frère Éditions). Formgivning Greger Ulf Nilson.

Monika Macdonald undersöker med sin senaste bok Hulls vad som är maskulint och vad som är manlig sårbarhet. Med en blinkning till 17- och 1800-talskonstens dramatiska, ofta svulstiga målningar, har hon letat efter det okontrollerbara och sköra genom att fotograferat män nakna. Med hjälp av iscensatta sekvenser i en lek framför kameran, ger männen i Macdonalds fotografier tillgång till det oskuldsfulla, drömska och det lite vanvettiga. 


Mårten Lange, Ghost Witness (Loose Joints). Formgivning Lewis Chaplin & Sarah Piegay Espenon.

Ghost Witness är Mårten Langes berättelse om Kina, ett land som rusar mot framtiden i en påtaglig iver att undanröja det förflutna. I landets sex största städer utforskade han kontrasten mellan rationell stadsplanering och det pågående urbana livet. Huvudmotiven i hans bildserie är skyskrapor och industrier, fotograferade genom tjock dimma och smog från luftföroreningar. Belysta av solnedgångar, morgondis eller storstadens LED-lampor, skildrar Langes fotografier en spöklik stämning där det gamla tycks hänga kvar, trots rivningarna och den snabba expansionen. 


Kent Klich, A Tree Called Home (Dogwalk Books). Formgivning Tina Enghoff. Textförfattare: Leonid Tsoy och Fred Ritchin. Medförfattare: Aleksey Sakhnov.

Kent Klich ger med A Tree Called Home den omskakande och sanna berättelsen om ett system och en institution för människor som inte passar in i det ryska samhället. Människor som på grund av funktionsvariationer vanvårdas och övermedicineras i inhägnade, klaustrofobiska miljöer. Människor som sällan, eller aldrig får återvända till övriga samhället. I sin närgångna skildring, som tagit nästan 20 år att färdigställa, har Kent Klich porträtterat livet på en av alla hundratals institutioner och skapat ett vittnesmål om långvarigt tystande av liv. 


Karl-Johan Stigmark, Åtta Pappershändelser (FAS Publishing SE). Formgivning Karl-Johan Stigmark. Textförfattare: Ulf Karl Olov Nilsson, Emma Kihl, Jesper Olsson.

Karl-Johan Stigmark har i sitt senaste fotoboksprojekt, Åtta Pappershändelser, lagt fokus på just pappret. Pappersrester som blir över men ändå inte slängts, användningen av papper, ljudet av papper eller papper som den självklara platsen för ord. Varje del är i grunden en händelse skapad för att upplevas i realtid, händelser gestaltade för fotografi och dokumenterade för att kunna upplevas igen i fotoboken. 

Vinnaren av Svenska Fotobokspriset 2022 koras vid en gala på Indio Studios i Stockholm den 16 mars. 

Svenska Fotobokspriset instiftades 1996 med syfte att främja svensk fotoboksutgivning. Vinnaren tilldelas en prissumma på 40 000 kronor, övriga nominerade får 10 000 kronor vardera. Bakom Svenska Fotobokspriset står Fotoförfattarna inom Svenska Fotografers Förbund. 

De fem nominerade har utsetts av en jury bestående av Sara Abdollahi, litteraturkritiker och essäist, Lars Epstein, fotograf och journalist, Helene Schmitz, fotograf, Björn Larsson, konstnär och pedagog, Fredrik von Zweigbergk, föreståndare Göteborgs konstmuseums bokhandel. Publicerad 2022-02-14. Läst av 1495 personer.

1 Kommentarer

jooh71 2022-02-14 20:00  
Kollar på Kent Klich's bilder på hans webbsida. Ser fantastiska, och viktiga, ut.
annons

Merläsning

ANNONS