Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > De blev Hasselblad Masters 2023

De blev Hasselblad Masters 2023

Vinnaren kategorin landskap.

 Weimin Chu

Sex fotografer mottog pris från Hasselblad.

Nu har Hasselblad Masters 2023 avgjorts. Kategorierna är landskap, arkitektur, porträtt, konst, gatufoto och Projekt//21. Den sistnämnda är inriktad för fotografer under 21 år.

Samtliga vinnare får titeln Hasselblad Master, en kamera och två objektiv från Hasselblad och 5 000 euro.

85 000 bilder skickades in till årets omgång.

Här är årets vinnare:

Arkitektur: Tiina Itkonen | Home | Finland

Project // 21: Efraïm Baaijens | Tiny Titans | Nederländerna

Konst: Jan Pypers | Diorama | Belgium

Porträtt: Panji Indra Permana | Bicycle Street Sellers of Jakarta | Indonesien

Gatufoto: Tom Pitts | The Commute | United Kingdom

Landskap: Weimin Chu | Tibetan Landscape from the Train Window | ChinaPublicerad 2024-06-27.

23 Kommentarer

rikitikitavi 2024-06-27 12:01  
Vilka fantastiska bilder vissa alltså, helt sjukt :) Nästan så man undrar om det inte är AI med i gärningen hehe. Nä men riktigt snyggt :)
Cygni 2024-06-28 10:47
Håller med. Fantastiska bilder, men Jan Pypers bilder ser väldigt tillgjorda ut.
Innocent Bystander 2024-06-27 13:21  
Verkligen trevliga bilder, speciellt vinterbilderna!
PMD 2024-06-28 15:10
Ja, husbilderna är fina. Speciellt den första.
Marcus Johansson 2024-06-27 22:23  
Inget särskilt eller speciellt. Något man sett åter och åter under Decennier. Gissar att historien upprepar sig eller att man behöver veta mer om fotograferna som gjort att de valts ut?
MNB 2024-06-28 13:27
Håller med. Inte för att man själv inte direkt blir prisad. Men vad är det för speciellt med dessa bilder?


Vinterbilderna är inget speciellt. Vanliga och enkla som lever på att dom är tagna på en mindre vanlig plats, så att våra ögon får se något mindre vanligt.

Dom som kallas konst ser fejk ut, på ett dåligt sätt. Fejk kan ju funka t ex Eric Johansson men här funkar det inte riktigt. Ser ut som Wes Anderson lekt i photoshop.

Porträtten är riktigt trista. Bara helt random personer framför en duk. Inget som lockar alls, finns ingen story alls där.

Gatufotona…jaha? Ärligt talat man ser liknande bilder på instagram rätt ofta. Inget speciellt alls med dom.

Bilderna från tågen är lite roliga dock. Men även här får man Wes Anderson vibbar och hela den stilen känns ganska gammal nu och sönder kopierad.
mats lindfors 2024-06-28 15:46  
Gäsp till allt! Utom till bilden på den hoppande valen som har något. Men jag får ingen riktig fotografikänsla av den. Kanske för mycket bearbetad? För perfekt? Men riktigt bra som bild betraktad. Den får mig att stanna upp och titta länge.
Frekeman 2024-06-28 15:54
Valen är väl tillagd med Photoshop eller likn. verktyg precis som i de andra två bilderna i serien? Kan inte tänka mig mötet mellan några fotbollsspelare och björn verkligen har ägt rum precis lika lite som att den med bergsgeten och scouterna gjort det.

Landsskapen genom tågfönster är väl den enda serien som får ok.
rikitikitavi 2024-06-28 18:35
Gillad just valbilden och fönsterbilderna mest :) men de var fina....valen såg dock ut att vara placerad hehe....men vad vet jag. Gatubilderna var inget fel på men inte heller något speciellt alls.
Tyckte den med bocken var vacker och fin känsla.....men den känns väldigt tillrättalagd samtidigt.
mats lindfors 2024-06-29 13:40
Jaha, det förklarar saken om djurbilderna och hoppande valen av Jan Pypers. Klipp och klistrat konstfoto. I

"Dioramas are life-size three-dimensional viewing boxes that show animals in their environment. They were built with great care in natural history museums from the beginning of the 20th century to reconnect urbanized mankind with nature. An incredible depth was created through forced perspective, giving the viewer the impression of being able to see miles across a room. Smart, extremely beautiful but also artificial.
We do not only find these artificial windows on nature in museums. The old square viewing boxes now have a modern digital version. Much like dioramas, social media platforms use visual elements to give us a polished view of reality."
Anders F. Eriksson 2024-06-28 22:30  
Jag gillar detta, och har nog inte sett bättre från de som klagar :) Men, smaken är olika ...
MNB 2024-07-03 20:46
Så det är bara riktigt bra fotografer då som får ha en åsikt om andra foton enligt dig? ÄR det samma sak med musik, film och konst då med? Enbart världsartister, regissörer och världskända konstnärer som får ha åsikter om sina områden?

Sånt trams att skriva att alla andras foton är kassa bara för att fotona i artikeln föll dom i smaken.
Nils Bergqvist 2024-06-28 22:46  
Förutom landskapen genom tågfönstret, var det ganska lamt och intetsägande måste man säga. Kul idé att rama in genom ett tågfönster och en hel del förberedelser och pyssel för att lyckas med dom bilderna tror jag.
mats lindfors 2024-06-29 11:01
Ja Nils, jag får nog lägga till den första av landskapsbilderna som en riktigt bra bild. Så då är jag totalt uppe i två bilder som jag tycker är riktigt bra. Men jag tycker att fototävlingar sällan tar fram det bästa hos fotograferna. För det går egentligen inte att tävla i bild.
mombasa 2024-07-01 17:18  
Gatufotovinnaren flirtar väl lite väl mycket med Saul Leiter. Men, i alla kategorier, så här ser foto ut idag, väldigt förutsägbart och upprepande även om det så klart är väldigt svårt att vara nyskapande i dagens flöde.
landberg 2024-07-02 19:56  
Tråkig inställning av de flesta. Vinnarna har lyckats skapa en grupp bilder som funkar ihop. En serie. Det är det som skiljer fotografer från en person med en kamera. Och om vi ska vara ärliga så är 99.9% av alla i fotosidans kommentarsfält bara en person med en kamera.
MNB 2024-07-02 22:09
Man måste väl få ha en åsikt utan för den sakens skull själv varit på omslaget till national geographic?

Det är som att säga att man ska vara artist för att kunna tycka till om musik då? Eller regissör för att ha en åsikt om en film?

Det finns massor med bra foton som vinner priser och är med i tävlingar. Dom här var inte riktigt några av dom.

Bilderna är inte dåliga, men är dom speciella? Nej. Ganska ordinära och typiskt för digitala i känslan som om fotograferna dragit i clarity slidern till +30 i LR.
landberg 2024-07-02 23:09
Man har lika mycket rätten att ha en åsikt som man har rätten att strunta i att yttra den.
mombasa 2024-07-02 23:30
Hoppas att den här kommentaren landar rätt i trådens alla vindlingar. Mern om man lägger ut en sån här nyhet i ettdedikerat flöde där kommentarerna är begärda kommer man att få reaktioner. Jag kan bara stå för min. I dagens foto gäller iscensättningar, med eller utan assistans i mjukvaran. kontrast och dynamiskt omfång som. matchar dagens print på bestruket vitt. Gärna 350ppi eller däromkring. Berättandet-mer koncentrerat på fotografens uppplevelse än en förmodad bildläsare. Bilderan är i huvudsak bra men saknar en kommunikativ dimension. (hoppas få utrymme nånstans att utveckla tanken.)
MNB 2024-07-03 09:49
En artikel med ett fält för kommentarer uppmanar lite till det.

Lika fritt från din sida att acceptera andras kommentarer med åsikter, utan att vara som ett barn och genast påtala om hur alla i fotosidans kommentarsfält är nobodys?
landberg 2024-07-03 20:10
Det är bara så konstigt att kommentarsfält nästan enbart lockar fram det negativa. Väldigt få som vill dela med sig av något bra. Det har jag aldrig påstått. Har bara sagt att vi som skriver här högst troligt inte är kapabla till att sätta ihop en serie som skulle kunna vinna en tävling. Ändå är vi experter.
MNB 2024-07-03 20:42
Det får stå för dig och andra vad som upplevs negativt i kommentarerna. Jag tycker inte man behöver vara någon expert för att själv ha en åsikt. I så fall vore det konstigt att ha en åsikt om musik, film eller konst som några exempel. Det finns musikkritiker som inte kan ta ett ackord på en gitarr men ändå skriva och ha klockrena åsikter om musik. Samma sak med film och konst.

Tycker det lite ironiskt när du påpekar om det negativa och att folk har en åsikt om några foton, samtidigt så sågar du 99.9% av alla och deras fotografering och åsikt i ditt tidigare inlägg. Är det positivt? Majoriteten sågade inte direkt fotona i artikeln heller här skulle jag säga, jämfört med vad du gjorde.

Du kanske skulle ta ditt eget råd att strunta i att ha en åsikt ibland...
PMD 2024-07-03 20:57
Men det är ändå ganska självklart att den som är kunnig i ämnet har större möjligheter att ge bra kritik.
Övrigas åsikter är inte meningslösa, men är för det mesta baserat till största delen på känslomässiga reaktioner.
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Mer premiumläsning