Annons
Artiklar > De lär ut foto-vett i ny bok

De lär ut foto-vett i ny bok

Mia Karlsvärd. Foto: Jeppe Gustafsson

 Foto: Jeppe Gustafsson

Ny bok ska lära ut fotoetik.

Fotografen Mia Karlsvärd undervisar i fotografi och mediekunskap och håller även en hel del föreläsningar. 

"Vid flera av mina föreläsningar på bibliotek och skolor påtalade personalen att de saknade litteratur att hänvisa till kring foto, etik, lagar och regler. Vi är alla numer publicister och ska därför lära oss att ta ett publicistisk ansvar", säger Mia Karlsvärd.

Tillsammans med illustratören Bettina Johansson har hon gjort boken Fokus fotograferar som är en fotoetisk vägledning för barn, men även för alla andra åldrar, som föräldrar och mor- och farföräldrar, som vill ha koll.

Den handlar om Fokus som älskar att fotografera, både med kameran och mobilen. När Fokus ska bo hos farfar på sommarlovet ska han äntligen få tid att ta tag i sina foto-utmaningar. Snart inser Fokus att hans största uppdrag kommer att bli något helt annat än han tänkt sig - farfar har fått en ny telefon och visar sig inte ha det minsta fotovett. Han behöver Fokus foto-skola, helt enkelt. 

"Det är viktigare än någonsin att vi alla dokumenterar vår vardag. Den dokumentära bilden från vårt samhälle, vår egen vardag både hemikring, på skolan, arbetet med mera", säger Mia Karlsvärd.

Boken berör frågorna var får man fotografera och vad är okej att dela. Fokus lär läsaren att våga ta bilder på rätt sätt, så man vet vad som är okej att fotografera och dela på sociala medier. 

"Jag tror att det viktigaste är att alla tidigt får kunskap kring etiskt tänk om publicering. Det ska vara en självklarhet för alla att tänka efter innan man publicerar och lägger ut. I och med att det finns en kunskapslucka bland äldre så har jag riktat boken både till unga och gamla. Fokus lär farfar", säger Mia Karlsvärd.

Mia Karlsvärd blev i 20-­årsåldern den första kvinnliga pressfotografen på Östgöta Correspondenten. Bettina Johansson är barnboks­illustratör med en rad barnböcker i ryggen.

Fokus fotograferar finns också på Instagram.

Mia Karlsvärd. Foto: Jeppe Gustafsson

Bettina Johansson.



Publicerad 2020-12-27.

7 Kommentarer

mombasa 2020-12-27 15:20  
Bra initiativ att öka medvetenheten om vad man kan och får göra. Jag tror tvärtom att såna här kunskaper snarare ökar kreativiteten i det att man vet vad man har att förhålla sig till. Min erfarenhet från just media och fotoundervisning är att det sätter igång en förståelse för att bilder är mer än bara bild. Att det finns flera inblandade i bildprocessen. Typsnittsvalet i brödtexten är illa genomfört.
PMD 2020-12-28 00:33
Förhoppningsvis handlar boken mer om publicering än om fotografering.

Att räkna upp de mycket få undantagen till den allmänna regeln att man får fotografera allt är ju ganska snart gjort, men publiceringsetik är mer komplicerad.
AFJ 2020-12-29 23:24  
Lovvärt initiativ.

Jag funderar lite över:

"Det är viktigare än någonsin att vi alla dokumenterar vår vardag. "

Varför är det viktigare nu? Är det som händer idag viktigare än det som hände för 10, 20 eller 50 år sedan?

Med tanke på hur oändligt många fler bilder och filmer som tas idag jämfört med förr så lär det knappast vara brist på material. Dessutom publiceras det på sociala medier och kommer att finnas där för eftervärlden på ett hel annat sätt än tidigare.
PMD 2020-12-30 01:04
Viktigheten nu jämfört med då är väl upp till var och en att bedöma?

Jag tvivlar lite på att den stora mängden bilder som tas numera bidrar så jättemycket till dokumentation av vardagen. Att ta självporträtt i tid och otid är inte att dokumentera vardagen, t.ex.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS