Annons
Artiklar > De vann juryns pris i Dokumentärfotosalong 2022

De vann juryns pris i Dokumentärfotosalong 2022

Foto: Oscar Olsson

 Oscar Olsson

Ytterligare två pristagare i Dokumentärfotosalong 2022 är utsedda. 

Tidigare blev det klar att Rasmus Walldén fick publikens pris på Dokumentärfotosalong 2022. Nu är ytterligare två vinnare utsedda - Bezav Mahmod i kategorin Juryns pris för bästa bild och Oscar Olsson som kammar hem Juryns pris för bästa bild utifrån årets tema ”Fortsättning följer”. 

Bezav har dokumenterat flyktinglägret Domiz beläget utanför Duhok i irakiska Kurdistan. Han jobbar som stridsfotograf och bildchef på stridsfotoavdelningen (tidigare Combat Camera) i Försvarsmakten. Innan det studerade han foto på Kulturama och bildjournalistik på Nordens Fotoskola.

Juryns motivering:

Bezav Mahmods bild från flyktinglägret Domiz ger oss en liten stålman som försöker stå stadigt mitt i en verklighet han inte själv kunnat välja. Barnet med ryggen mot oss och blicken riktad mot fjärran och en framtid vi inte vet något om.”

Foto: Bezav Mahmod

Denna bild är ifrån mitt examensarbete 2014 när jag var nere i Kurdistan. Jag ville uppmärksamma och engagera fler i vad som hände där. När jag bestämde mig för att bli fotograf ville jag lyfta frågor som jag tyckte var viktiga. Jag trodde alltid att jag behövde fotografera i krigszoner för lyckas med det. Senare förstod jag att bilderna berörde betraktaren när det faktiskt fanns något som gick att relatera till eller identifiera sig med. När vi ständigt matas med bilder från krigszoner kan det kännas främmande och långt borta från den egna vardagen. Därför kan det också vara svårt att ta till sig. Jag tror att det är viktigt att hitta det vardagliga och allmänmänskliga när man fotograferar. Många gånger känns det som att vi glömmer bort att vi alla faktiskt är människor med samma typ av känslor men att vi lever i olika situationer. Jag tror att berättande bild kan fungera som en brygga mellan människor där vi kan mötas, påminnas om våra likheter och våra olika situationer”, säger Bezav Mahmod i ett pressmeddelande.

Oscar Olsson är 30 år och bor i Stockholm där han studerar tredje året på Nordens Fotoskola. Just nu har han praktik på Dagens Industri.

Oscar vinner med en bild ur serien ”Glöm inte att krama era barn” som porträtterar en familjs kamp med Sanfilippos sjukdom. Systrarna Saga och Maia Rixer är båda drabbade av den dödliga sjukdomen. Idag finns inget botemedel. 

Juryns motivering: 

Oscar Olsson skildrar på ett varmt och ärligt sätt vardagen i en familj drabbad av svår sjukdom. En hjärtskärande men också uppfordrande berättelse; glöm inte att krama era barn!

Oscar Olsson säger själv i ett pressmeddelande:

Jag är otroligt hedrad, tacksam och glad för att detta får synas och att det blir uppmärksammat. Det är ett arbete som betyder extra mycket och nu kan jag även få hjälpa till lite extra i en tid som är otroligt tuff. Så jag kommer donera hälften av stipendiet till forskningen om Sanfilippos sjukdom”.

Dokumentärfotosalong 2022 visas på Arbetets museum i Norrköping till och med 5 februari 2023.Publicerad 2022-11-26.

Bli först att kommentera

Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 299 kr per år

Merläsning

ANNONS