Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Deklarationstips för hobbyfotografer

Deklarationstips för hobbyfotografer


Då du deklarerar ska resultatet av din hobbyverksamhet beräknas för sig. Som hobby räknas de aktiviteter du ägnar dig åt på din fritid och som inte genererar din huvudsakliga försörjning.

De flesta utgifter du har för din hobby är avdragsgilla men du får inte dra av högre belopp än vad du dragit in i form av intäkter.
Om du får ett ekonomiskt överskott från din hobby, exempelvis genom att sälja en och annan bild då och då, är du enligt skatteverket skyldig att betala skatt.

Kamerautrustning är ju ofta rätt kostsam och det är faktiskt fullt möjligt att göra vissa avdrag i deklarationen för inköp av hobbyutrustning. Dyr utrustning (dyrare än 5 000 kr) med lång livslängd kan man göra avdrag för förslitning på. Förslitningsavdrag räknas vanligtvis ut genom att dra av 10-20 % av anskaffningskostnaden per år.

Flera skattetekniska regler finns kring hobbyverksamhet, väl värda att gå igenom för den som brukar sälja sina alster för skojs skull då och då.

Skatteverket har gett ut en liten broschyr på ämnet som finns att ladda ned som PDF -fil
Här

Publicerad 2006-04-27.

Bli först att kommentera

Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS