Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Dimitris Makrygiannakis får Lars Tunbjörkpriset 2024

Dimitris Makrygiannakis får Lars Tunbjörkpriset 2024

Årets Lars Tunbjörkpris.

 Foto: Dimitris Makrygiannakis

Årets pris till ”streetfotograf som går utanför ramarna”.

Dimitris Makrygiannakis är 2024 års mottagare av Lars Tunbjörkpriset.

Foto: Dimitris Makrygiannakis

Juryn motiverar:

”Dimitris Makrygiannakis är en streetfotograf som går utanför ramarna. Med sin komposition hittar han surrealistiska vinklar, ofta med humor, ur helt vanliga vardagssituationer. Han har en intelligent blick och en egen stil som inte liknar något annat.”

Foto: Dimitris Makrygiannakis

Dimitris Makrygiannakis är född 1979 i Aten i Grekland och bor i Stockholm. 

Priset är instiftat av Tore G Wärenstams Stiftelse i Borås och delas ut i samarbete med Lars Tunbjörks Stiftelse. Priset ska gå till en fotograf som arbetar i Lars Tunbjörks anda.

Foto: Dimitris Makrygiannakis

Prissumman är 25 000 kronor. Dimitris Makrygiannakis kommer ska ställa ut på Borås Konstmuseum med start 19 oktober 2024.

Förra året tilldelades Pieter ten Hoopen priset.

Fotosidans Peter Wiklund fick en pratstund med vinnaren.

Hur skulle du beskriva din egen fotografiska stil?
– Det är en bra fråga och svår fråga. Vad jag kan säga är att jag med tiden och genom att fördjupa mig i fotografering har utvecklat min egen stil. Vad den stilen nu är.....mmmm....... låt oss säga ibland surrealistisk, ibland känslig, ibland symbolisk. Men vad det än är, så är det en reflektion av min inre värld.
Vad du vill förmedla med dina bilder?
– Jag vill få betraktaren att tänka och skapa berättelser i sitt eget huvud. Jag vill att betraktaren ska få en glimt av min personlighet och min inre värld.
Hur började du med fotografi? 
– För att göra en lång historia kort har jag varit intresserad av fotografering sedan barnsben, men fram till 31 års ålder tog jag bara turistbilder under semestern. Ett svårt benbrott i december 2009 och två månader i sängen efter det och ytterligare två månader av långsamma promenader när jag äntligen kunde gå igen förändrade min syn på saker och ting, tror jag. Ett oförutsett möte med några grekiska gatufotografers arbete i maj 2010 var det som fick mig att bli förälskad i ett mer konstnärligt foto.
Hur regelbundet fotograferar du? 
– Jag arbetar som läkare, så jag har begränsat tid för fotografi. Om jag har tur kan jag få till två tillfällen per vecka - med två-tre timmar per tillfälle - för att gå ut och fotografera. Men jag har också förmånen att, med hjälp av min fru och mitt arbete, kunna göra en två veckor lång fotoresa var sjätte månad. Under de två veckorna fotograferar jag hela dagarna.
Nämn några favoritplatser för foto!
– Indien var en av de första platserna jag besökte med fullt fokus på fotografi, så landet har en speciell plats i mitt hjärta. Det finns också extremt mycket fler fotomöjligheter i Indien än i västvärlden. Här i väst är mina små paradis Prag och Barcelona; jag har gjort många olika fotoresor i dessa två städer, och fortfarande inte tröttnat på dem! I Stockholm är nog min favoritplats för foto Hagaparken med omnejd, bara fem minuter från där jag bor. Jag skulle tro att jag tar 70 procent av mina fotopromenader i Stockholm där.
Och några fotografer som du inspireras av!
– Trent Parke, Nicos Economopoulos, Anders Petersen, Lars Tunbjörk, Jason Eskenazi, Weegee och många andra.
Du har tidigare använt en väldigt begränsad utrustning - hur ser det nu?
– Inget har förändrats i det avseendet, utan jag fotograferar fortfarande med min Canon Eos 5D Mark III, min lilla externa blixt och mitt 35 mm-objektiv. Samma utrustning som under de senaste 10 åren och jag planerar inte att byta ut den, såvida den inte går sönder. Eftersom mitt huvudintresse inom fotografi är att utforska mina tankar och idéer föredrar jag att göra det med en utrustning som jag känner väl.


Publicerad 2024-05-27.

7 Kommentarer

Tony Johansson 2024-05-27 15:35  
Den första var ji klockren, men de andra...?
froderberg 2024-05-27 18:25
Alla är högklassiga tycker jag,
Tony Johansson 2024-05-27 18:35
Var och en är ju fri att tycka vad dom vill...
Finn Calander 2024-05-27 19:52
Jag instämmer med Magnus – fotografen har ett icke-klichéartat bildspråk.
Tony Johansson 2024-05-27 20:33
Som jag sa, var och en får tycka va dom vill...
thommya 2024-05-28 20:53  
Alla är toppklass!!
Och ja, Tony, jag tycker som jag vill.
Anders F. Eriksson 2024-05-29 17:57  
Jag gillar alla bilderna! De sticker helt klart ut jämfört med mycket annat.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Mer premiumläsning