Artiklar > Dokumentärfotopriset 2020 – här är de tre vinnarna

Dokumentärfotopriset 2020 – här är de tre vinnarna

500-5 mph. Foto: Kicki Lundgren

 

Tre fotografer kammade hem Dokumentärfotopriset 2020 av Arbetes museum.

Anna Tärnhuvud, Kicki Lundgren och Nils Petter Löfstedt - det är årets vinnare av Dokumentärfotopriset från Arbetets museum i Norrköping. 

Juryns motivering för de tre lyder: 

Anna Tärnhuvud: får 25 000 kronor för sina mästerliga möten i vardagen. Det handlar om ett inkännande, socialt engagemang och en förmåga att skapa dialog med betraktaren. Hennes respektfulla och inkluderande sätt att fånga människor och situationer – som aldrig blir likriktade – gör henne till en förebild för både nu verksamma och kommande generationer fotografer.

Anna Tärnhuvud. Foto: Olle Wande

Kicki Lundgren: får 25 000 kronor för bilder av människor i sina nya liv. Vi möter den mogna människan som pensionär på sydliga breddgrader. Eller berörs av Saras vardag efter motorcykelolyckan i boken "500-5MPH". I båda fallen förenas det sociala engagemanget med respekt, känsla, spännande bildlösningar och – en gnutta humor. Hon låter oss också uppleva närvaron och njutningen av badande människor i boken "Floating" som om vi vore på plats. 

Kicki Lundgren. Foto: Kicki Lundgren

Nils Petter Löfstedt: får 25 000 kronor för att han både värnar det fotografiska arvet och försöker vidga det. I boken och den Guldbaggenominerade filmen "Himlens mörkrum" ger han nytt liv åt mästerfotografen Jean Hermanssons industribilder och placerar dåtiden i nutid. I sina andra egna böcker och filmer, bland annat "The Pier" och "Club 13", tänjer han inspirerande ramarna för vad fotografi kan vara. 

Nils Petter Löfstedt. Foto: Jan Löfstedt

Sedan 2001 har Arbetets museum delat ut Dokumentärfotopriset för bildverksamhet med dokumentär inriktning. Syftet är att uppmärksamma dokumentärfotografi och stimulera samtidsdokumentation. Fotografer ska ha visat ett socialt engagemang och tänjt gränser; både tekniskt som formmässigt och ämnesmässigt. Vinnaren ska även ha ett långsiktigt konsekvent arbete, bidragit med inspiration till andra fotografer och agerat opinionsbildande och aktivt fört ut sitt arbete, exempelvis genom publicering, utställningar, undervisning och liknande.

Pristagarna utses av en jury bestående av representanter från Arbetets museum, LO, TCO, ABF, Sensus och Dagens Arbete.

Vinnarna deltar vid prisutdelningen som går av stapeln den 17 oktober. Evenemanget kan komma att genomföras digitalt.

Nicaraguas abortlag. Foto: Anna Tärnhuvud

Pim. Foto: Anna Tärnhuvud

Felicia. Foto: Anna Tärnhuvud

Floating. Foto: Kicki Lundgren

Los viejos. Foto: Kicki Lundgren

Ur projektet ”Piren”. T.h. Nils Petter Löfstedt. Foto: Nils Petter Löfstedt

Ur boken ”Club 13”. Foto: Nils Petter Löfstedt

Jean Hermanson i Mörkrummet – ur ”Himlens mörkrum”. Foto: Nils Petter LöfstedtPublicerad 2020-09-01. Läst av 1920 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Merläsning


Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar