Artiklar > Drömska och stillsamma stämningar med Dan Isaac Wallin

Drömska och stillsamma stämningar med Dan Isaac Wallin

Woolgather III. Bild: Dan Isaac Wallin

 Bild: Dan Isaac Wallin

Tystnad och reflektion med Dan Isaac Wallin.

25 februari till 10 oktober kan man se Dan Isaac Wallins utställning Silence Speaks Abecita konstmuseum i Borås. Drömska och stillsamma bilder, tagna med bland annat Polaroid.

Kan du berätta om utställningen? 

"Jag kommer att visa ett flertal olika serier fotograferade mellan åren 2008 och 2018. Kändes fint att få visa många serier när Abecita kom med det förslaget. Man kommer att få se bilder från Sverige, Norge, Island, Israel och Mexiko så det blir en salig blandning. Det som binder dem samman är att alla är landskapsbilder."

Hur vill du beskriva dina bilder?

Mina bilder fångar vårt behov av tystnad och reflektion. Ett sinnestillstånd där vardagens översvämmande intryck och stress är långt borta. Allt som är kvar är värden och stillheten från djupet av våra rötter. Vad kan vara mer grundläggande än havet, bergen och jorden?

Hur började du fotografera?

Jag fotograferade redan som barn med en kompaktkamera. Vid 18-årsåldern var första gången jag fick se den magiska processen i ett mörkrum och blev helt såld och kände att det här ska jag satsa på. Jag gick lite olika utbildningar och 2003 var jag klar på Nordens Fotoskola, Biskops-Arnö. Sedan dess har jag levt på fotograferandet på olika sätt.

Du jobbar mycket med Polaroid, varför? 

"Polaroid är ju ett sådant magiskt material att arbeta med. Man kan påverka slutresultatet så mycket beroende på hur man behandlar och misshandlar filmen. Normalt brukar man framkalla dem i två minuter och få en klar och fin bild, men man kan också låta dem framkalla i en timme och se vad som händer. Älskar att testa saker och experimentera. Sen spelar ju slumpen en stor roll ibland också, gammal film kan ge vackra effekter som man inte vet innan. Tycker mycket om de pastelliga färgerna som Polaroid ger och likheten till måleri."

Hur får man tag i Polaroidfilm idag? Tillverkas det någon film du kan använda?

Jag använder ju mig enbart av de traditionella filmerna som Polaroid tillverkade och har bunkrat upp ett bra lager så kommer klara mig länge. Deras tillverkning slutade för ett par år sedan.

Det tillverkas film idag av Polaroid Originals men det är enbart integralfilm för sx70 och 600 kameror. Supersense har tagit fram en ny typ av packfilm men jag har inte riktigt fastnat för varken den eller integralfilmen. Vill man ha tag i gammal film så är det ebay som gäller men priserna har exploderat de senaste åren samt att man vet ju inte om det man köper fungerar eller inte. Kanske en vacker dag återupptas packfilm, det hade varit fint det!

Vilka fotografer har inspirerat dig?

"Sally Mann, Keith Carter, Sarah Moon, Josef Koudelka och många många fler. Finns så otroligt många duktiga fotografer och böcker är ju en fantastiskt inspirationskälla."

Vilken utrustning använder du?

"De kameror jag använder mestadels är en NPC195, Szabad 4x5, Polaroid600SE samt SX70. Det är kameror som tar packfilm, bladfilm eller integralfilm."

Har du gett ut någon bok?

"Ja jag har gett ut fyra stycken böcker. Irrblosset & Lindanserskan Steps on snow, dust on the lips Pacifico och Mica and Billie. Älskar fotoböcker och hela arbetet med att färdigställa en bok. En utställning man producerar är ju ofta kortvarig, men en bok är något som finns kvar och som man kan återvända till när man vill."

Har du några projekt på gång?

"Jag och min familj köpte en gård ute på landet förra sommaren och bosatte oss där så det har inte varit jättemycket tid till att fotografera men det har varit andra spännande projekt med flytten vilket säkert leder till nya fotografiska tankar. 

Jag håller på med lite gamla serier när jag har tid. Bland annat en serie från Lofoten där jag var en vinter en längre tid för cirka sju år sedan. Vi får se vad det blir av de bilderna men inte omöjligt att det blir en bok. Sen har jag lite porträttprojekt på gång här ute på landet när jag känner att jag får lite mera tid."

Gimsôya. Bild: Dan Isaac Wallin

Mica and Billie. Bild: Dan Isaac Wallin

Pacifico 123. Bild: Dan Isaac Wallin

Yael. Bild: Dan Isaac Wallin

Dan Isaac Wallin.Publicerad 2021-02-17. Läst av 1868 personer.

3 Kommentarer

Christer Törnkvist 2021-02-17 12:38  
Nice. Bra. Grattis till utställningen
mats lindfors 2021-02-18 15:33  
Vad kul! Alltid roligt när natur och landskapsbilder hittar till utställningshallarna. Den där meditativa känslan som finns i bilderna tycker jag mycket om. Speciellt i serien "PACIFICO".
Rick j son 2021-02-18 17:50  
Gött mos , en utflykt till Borås att planera .
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Merläsning

ANNONS