Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Epson Rangefinder Digital Camera R-D1

Epson Rangefinder Digital Camera R-D1

pressmeddelande från epson


En helt ny kamera, en helt ny plattform. Den här nyheten är för alla inbitna fotografer som verkligen gillar känslan av att ställa in varje bild, byta optik och så vidare. Epson Rangefinder Digital Camera R-D1 heter detta första resultat av samarbetet mellan Epson och det framstående kameraoptikföretaget Cosina Corporation.

Bakgrunden till R-D1 är att Epson ville finna nya applikationer för sin avancerade teknik för digital bildbehandling, som används i skrivare och skannrar. Cosina har utvecklat ytterst sofistikerad kameraoptik med stor trohet till fotografins historia. Företagen såg att de tillsammans skulle kunna skapa en ny sorts kamera som erbjöd helt nya kreativa möjligheter.

Resultatet är R-D1, en digital kamera som känns precis som en traditionell manuell kamera. Den är gjord för människor som uppskattar känslan av att verkligen kunna hantera en analog kamera. R-D1 är den första digitalkameran som ställer in avståndet till motivet med hjälp av triangulering. Det är en metod där man fokuserar genom att lägga två aningen olika bilder av motivet på varandra. Genom att beräkna skillnaderna i perspektivet kan kameran ställa in exakt avstånd. Fördelarna mot vanlig autofokus är att prestanda bibehålls även när man byter optik och att skärpan ställs in mycket snabbt och precist, även vid dåliga ljusförhållanden.

R-D1 är också den första digitalkameran som fungerar med Leica L- och M-fattningar. Därmed har den en plattform som utgör en länk till kamerahistorien. Över 200 typer av objektiv som utvecklats under årens lopp passar till kameran. Den inbitne fotografen kan alltså använda sina favoritobjektiv i den digitala eran.

R-D1 har därtill världens första 1x sökare som gör det möjligt för fotografer att betrakta scener – även panoraman – genom kameran precis som om de såg motivet med blotta ögat. Kameran har också fördelen av en bättre skärpeinställning jämfört med optiska sökare med lägre förstoringsgrad.

EPSON R-D1 finns i butik från och med september 2004 och uppskattat marknadspris i butik är ca 30.000 SEK ink moms (ännu inte fastställt i skrivande stund).




Publicerad 2004-05-24.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS