Annons
Artiklar > Fem nominerade till Svenska Fotobokspriset 2023

Fem nominerade till Svenska Fotobokspriset 2023

Foto: Salad Hilowle

 Salad Hilowle

Bästa fotoboken ska utses för 27:e gången.

Svenska Fotobokspriset instiftades 1996. Syftet är att främja svensk fotoboksutgivning. Nominerade i år är Salad Hilowle, Cato Lein, Joey Judita Abrait, Sven Westerlund och Emma Nilsson.

Det som fascinerar mig är den otroliga variationen av fotoböcker som ges ut i Sverige varje år. I årets bidrag finns allt från relationen mellan arkitekturfotografiet och arkitektur till berättelsen som är både fiktiv och verklig, och lika mycket fotobok som roman. Spännande läsning och bilder som får en att stanna upp”, säger Annika Thörn Legzdins, ordförande för Fotoförfattarna inom Svenska Fotografers Förbund och projektledare för Svenska Fotobokspriset i ett pressmeddelande.

De nominerade (avfotograferingar Tove Falk Olsson):

Salad Hilowle är konstnär och filmskapare och har uppmärksammats för hur han speglar samtiden med historiska referenser, ofta med fokus på revir, gränser, olikheter och samhörighet. I sin nominerade fotobok Halima om de sina har Salad Hilowle skapat en berättelse som rör sig mellan verklighet och fiktion och mellan familjehistoria och samtid, presenterat i en fin balans mellan text och bild. Resultat är lika mycket ett konstverk som ett dokument och lika mycket en roman som en fotobok.

Salad Hilowle


Cato Lein är en av Sveriges främsta porträttfotografer. Tidigt hittade han ett unikt bildspråk, en stil som han under hela sin karriär behållit, förfinat och arbetat vidare med. I sin nominerade bok Northern Silence är det hemtrakten i Finnmarken som porträtteras, både landskapet och människorna. Fotografierna är tagna under en 25-årsperiod mellan 1984 och 2014, därefter tog det ytterligare åtta år för boken att ta form.

Cato Lein


Joey Judita Abrait arbetar med både stillbilds- och filmfoto i sitt konstnärliga arbete. Book of Sorrow är fotograferad i Litauen, landet där Joey Judita Abrait växte upp men som hon lämnade som 17-åring i samband med Sovjetunionens fall. Med mötet som utgångspunkt har hon skapat en visuell berättelse över generationsgränser och fotograferat de spår av trauma hon iakttog i människors kroppsspråk, gester, ansikte och hållning.

Joey Judita Abrait


Sven Westerlunds En verklig plats är ett känsloladdat och kraftfullt nedslag i en mörk verklighet med de senaste årens dödsskjutningar i Stockholm som utgångspunkt. Vid upprepade tillfällen har Westerlund fotograferat alla de 42 platser i Stockholmsområdet där människor har skjutits ihjäl under åren 2020 och 2021. Förenade i boken uttrycker bilderna tragedi, anonymitet, liv, familj och död. Tillsammans med poeten, musikern och dramatikern Daniel Boyacioglus personliga texter förevigas berättelserna med en värme som väger upp Westerlunds kyliga bildspråk.

Sven Westerlund


Emma Nilsson är arkitekt och sedan 2021 rektor och professor på Bergen Arkitekthøgskole i Norge. I sin första fotobok, field; scope; site undersöker Emma Nilsson relationen mellan arkitekturfotografiet och arkitektur. I sitt arbete har hon utgått från arkitekten Arne Jacobsens ikoniska idrottshall i Landskrona, uppförd 1965, och utforskat byggnaden som en del av ett vardagligt liv. I field; scope; site kombineras projektets nya fotografier med arkivbilder från Landskrona Foto, både av byggnadsprocessen och från tidningsreportage genom åren.

Emma Nilsson

Jury består av Annika Elisabeth von Hausswolff, fotograf, bildkonstnär och adjungerad professor i fotografi vid HDK- Valand i Göteborg, Joanna Helander, fotograf, filmare, författare och översättare, Åke Ericson, fotojournalist/dokumentärfotograf, Maryam Fanni, grafisk designer och frilansskribent, Annika Liljengren, bibliotekarie.

Vinnaren tilldelas ett stipendium på 40 000 kronor, övriga nominerade får 10 000 kronor vardera. Priset delas ut på Fotoboksgalan på Indio Studios i Stockholm 15 mars.Publicerad 2023-02-14.

Bli först att kommentera

Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS