Artiklar > Fotofestivalen i Landskrona skjuts upp

Fotofestivalen i Landskrona skjuts upp

Foto: Per Eeg-Olofsson

 

Det blir ingen fotofestival i Landskrona under nästa år. Det är för resurskrävande att både hålla en årlig internationell fotofestival och samtidigt bygga upp ett fotohistoriskt museum, menar kommunens styrgrupp. Istället blir det fler utställningar under 2019.

– Festivalen innebär ett stort arbete, särskilt om man varje år ska locka fotografer med internationellt rykte, säger Gunlög Stenfelt (L), ordförande i kulturnämnden och medlem i styrgruppen för kommunens fotostadsprojekt där fotofestivalen ingår till Lokaltidningen Landskrona Svalöv.

Förslaget att hålla festivalen vartannat år kommer från festivalens konstnärlige ledare Jenny Nordquist och Landskrona fotos verksamhetschef Göran Nyström.

– De sex åren som vi har arrangerat festivalen har den fungerat mycket bra och den är nu etablerad både i Sverige och internationellt. Men det är inte enda projektet i Fotostads-satsningen. Vi håller ju också på att bygga upp ett fotohistoriskt centrum i Tyghuset. Nu är lokalerna där i princip klara och då återstår ett inte så litet jobb med utställningar och annat. Vi har landat i det här för att kunna behålla kvalitet i hela satsningen, berättar Gunlög Stenfelt (L) för Lokaltidningen Landskrona Svalöv.

Eftersom fotofestivalen har en stor och stadig publik planeras nu istället fler utställningar under året.

Program för Landskrona Foto 2019:

1 december till 27 januari: Utställning med fotografen Alexander Mahmoud på Tyghuset. Han är mottagare av HD/Sydsvenskans fotopris för 2018 och känd för sina privata och ofta självutlämnande bilder.

1 december till 27 januari: Minnesutställning med nyligen bortgångne HD-fotografen Roland Bengtsson. Hans bilder från 70-talets London visas.

April: Utställning med världsberömde sociologen Pierre Bourdieus bilder från Algeriet där han verkade både som värnpliktig och som forskare.

Juni t.o.m. september: Utställning med foto av de tre arbetsplatsskildrarna Jean Hermanson, Odd Uhrbom, känd för boken ”Gruva” med Sara Lidman, och Yngve Baum.

Juni t.o.m. oktober: ”View India” årets fotoutställning med land-tema har jättelandet Indien i fokus.Publicerad 2018-12-05. Läst av 1773 personer.

2 Kommentarer

Alf-Magnus 2018-12-05 17:51  
Tråkigt, en av höjdpunkterna men några program punkter som är värda en resa som Pierre Bourdieu, Jean Hermanson, Odd Uhrbom och Yngve Baum samt View India. Sen är det Malmö biennalen så det är tros det ett späkta program nere i Skåne.
Johan Pihl 2018-12-06 15:47  
Tycker att alla fem utst. låter intressanta. Det står dock inte var de kommer att äga rum, mer än den översta med Alexander Mahmoud. Men jag utgår från att de andra också hålls på Tyghuset vid Kasernplan.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Merläsning

ANNONS