Artiklar > Fotograf för National Geographic fick hårddiskar stulna

Fotograf för National Geographic fick hårddiskar stulna

Tre veckors fotograferande av sällsynta djur borta.

Joel Sartore jobbar för National Geographic. Nyligen blev delar av hans bagage stulet på I Gusti Ngurah Rai International Airport på Bali. Väskan innehöll dator och kameror, men dessutom hårddiskar. På de tre diskarna hade han bilder från sin tre veckor långa resa där han dokumenterat sällsynta djur. Enligt flygplatsen kontrollerar man tillsammans med polisen flygplatsens övervakningskameror i hopp om att få ledtrådar. 

På sitt Instagram vädjar han om hjälp och tips.
"I need your help now to bring these hard drives home. No questions asked."

För 25 år sedan grundade Joel Sartore Photo Ark; ett dokumentärprojekt för bevarandet av utrotningshotade arter.

När du reser; tänk på att om möjligt lagra dina bilder på flera ställen, kanske även i kombination med en molntjänst.Publicerad 2019-12-29. Läst av 2923 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2019-12-29 13:23   jonas18z
Surt! Men hur hade han skyddat det? Hade han dubbla backuper i olika väskor?
2019-12-29 13:25   joakim d
Ja det är ju i alla fall över 14K som gillar att han blivit av med väskan, åtminstone lite tröst ;)
2019-12-29 14:35   Thuflan
Hoppas han får tillbaka men det är nog tveksamt. Det gäller att backa upp på fler hårddiskar och ha dem på fler ställen när man är på resande fot, resväska, handbagage.
Michael Johansson 2019-12-29 16:58
Det känns lite konstigt att en yrkesman förvarar allt arbetsmaterial i en och samma väska. Till och med jag som vanlig dödlig amatör i husbil gör back up av mina bilder till minst tre olika lagringar förvarade på tre olika platser, varav en är svår att att hitta. Men är olyckan framme så kan ju hela husbilen stjälas och då står jag där med lång näsa. Flyger eller åker tåg/buss jag har jag en HD i fickan och en i resväskan.
Svar från Calle S 2019-12-29 18:37
Jag håller med, mina bilder finns på fem diskar plus molnet. Men när jag reser är det ju känsligare, speciellt eftersom jag fotograferar mycket analogt. Det går ju inte att göra backup på oframkallad film.
2019-12-29 22:50   PMD
Jag håller alltid i handbagaget. Att lämna det ur sikte är fullständigt uteslutet.
2019-12-30 11:40   snap01
Finns inget som heter att man blivit av med bilderna på utlandsjobb. När jag jobbade mycket utomlands hade jag back up på 3 ställen. Dels skydd för rån o stöld samt data krasch.
Idag när lagring är så billigt så kan jag inte förstå att det fanns på flera ställen.
Jag brukar ha en backup på datorn sedan på två externa lacie rugged diskar. Sedan så brukar jag ha minneskorten på mig. Allt placerat på olika ställen/ när jag hade assistent med mig så hade han en backup disk.
gdip 2020-01-08 21:45
Kan bara instämma med Ove!
Det här med backup:er blir en aldrig avslutad historia. På 80-talet (snart 40 år sedan!) köpte ett Halmstadsföretag en tjänst för att säkerställa att backup:er gjordes regelbundet. Åren gick och serverloggarna visade att" Jodå, även denna natt säkerhetskopierades det." Så efter 6-7 år brakade företagets datasystem ihop men det var ju inget att oroa sig över. Företaget och dess IT-ansvarige hade ju varje natt fått ett kvitto på att allt var uppbackat. Således var det bara en formsak att köra återställningsskriptet. Men inget hände. Nada! Inga filer återställdes. Det fanns nämligen inga backup-filer att återställa.
Hur kunde det ha skett? Det enkla svaret var att man förutsatte att loggarna "talade sanning" och att man inte hade bett konsulten göra en teståterställning av data (upphandlarkompetens). Det gäller fortfarande denna dag.
Gör några slumpmässiga kollar av dina backuper då och då så att du verkligen kan återta och öppna de testade filerna. Det är ett skittrist jobb men du tackar dig själv den dag din dator blir stulen, ditt hus/lägenhet brinner eller något annat elände inträffar som inte "borde" inträffa.
PS.
Halmstadsföretaget kursade tyvärr p.g.a. denna lilla men ack så viktiga detalj. Man ville sig framåt och därför fanns det inga papperskopior av kundregistret, ordrar, fakturor, beställningar m.m. m.m.
DS.

Merläsning


Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar