Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Fotograf hade tur i oturen -nära att skadas på rallycrosstävling

Fotograf hade tur i oturen -nära att skadas på rallycrosstävling

Frilansfotografen Anders Östberg satt och fotograferade rallycrossbilar under SM-finalen i rallycross i Strängnäs. Med sitt teleobjektiv försökte han fånga bilar lite längre bort i kurvan. Helt plötsligt kom en bil och smällde in i räcket precis framför honom, och voltade över.
Foto: Johan Lundgren

– Jag uppfattade inte att det var något på gång förrän väldigt sent, säger Anders Östberg.
Faran med teleobjektiv kan vara just det där att man släpper uppmärksamheten på vad som händer runtomkring en för att helt fokusera på vad som sker i sökaren. Vissa fotografer har en förmåga att titta i kameran samtidigt som de håller det andra ögat öppet och ser vad som händer i omgivningen, men långt ifrån alla.
– Jag har väldigt svårt att göra båda saker samtidigt. Det är en avvägning. Om man tittar för mycket på det som händer runtomkring missar man ju möjligheten att ta en bra bild, förklarar Anders Östberg.

Omskakad

Efter olyckan var han självklart lite skakis i benen, men inte mer än så. Både föraren och fotogaferna klarade sig utan fysiska skador. Föraren kunde slutföra loppet och Anders fortsatte att fotografera, även om det var bilderna på honom själv som blev de mest uppmärksammade.

I motorsportens värld är det ofta upp till fotograferna att själva ta ansvar för säkerheten. Det är ofta ganska fritt att välja vart man vill stå. Vid just denna tävling delades en banskiss ut till alla fotografer, där det fanns markerade områden som visade vart fotograferna inte fick vara. Platsen som Anders och några andra fotografer stod på var inte markerad. Men han vill ändå inte rikta någon kritik mot arrangören.
– Det är lite upp till en själv också. Man får ha lite fantasi, och tänka vad som kan hända på den specifika platsen. Ta lite ansvar.

Incidenter hör till vardagen

Men den här händelsen kommer inte stoppa Anders Östberg från att fortsätta fotografera motorsport. Lite incindenter verkar höra till vardagen som sportfotograf.
– Det är ganska farligt att fota hockey också, till exempel. En gång fick jag en puck i huvudet. Jag har också blivit nersprungen av en innebandyspelare. Men det gör nog inte lika ont som en bil i huvudet i och för sig, säger Anders och skrattar.

Anders hoppas att det här kan ge andra fotografer en tankeställare.
– Man ser ganska ofta fotografer som tar ganska stora risker. Som står för nära banan. Det kan det ju inte vara värt, säger han.

Publicerad 2008-10-03.

16 Kommentarer

vea 2008-10-03 10:47  
Ser ut som om han står i en ytterkurva, händer det något så är det oftast där det händer.
Kanske en annan placering nästa gång.
Tur att det gick så bra.
rogert 2008-10-03 13:12  
Det är faran när den breda massan ska agera "pressfotografer" kan ju gå åt he*te. och som arrangör kan man inte gärna hindra pressen tillgång till banan, men man bör minimera antal personer inne i riskområdet, amatörfotografer har nog inte särsklida försäkringsskydd som hjälper vid olycka/invaliditet som arbetande press har via sitt uppdrag/anställning. Nu syftar jag inte på den här incidenten utan mer generellt.
PMD 2008-10-03 14:49  
Vilket fint skyddsräcke. Det vore nog bättre att plocka bort det helt så att ingen luras att tro att det skyddar.
Nidlo 2008-10-03 15:44  
Å andra sidan var det ju skyddsräcket som räddade Anders denna gång. Utan kunskap inom området så skulle jag tro att räcket är ganska mjukt för att inte bilen ska ta stopp väldigt stumt om man kör in i det, för förarens skull.

Kanske nått som mer fångar upp bilen så att det inte går över, men fortfarande inte är hårt som berget skulle vara bra.
solvargen 2008-10-03 16:43  
Skönt höra det gick bra för dig Anders
Mvh Thomas
IronDavid 2008-10-03 18:25  
Till, Per Danielsson... Snälla?
Du är nog en av dom få som inte förstår att just det räcket räddade Anders liv!

Analysera bild ett och två, så kan du ju själv fantisera hur bild tre skulle sett ut utan räcke!
(Fundera, Pucko)

Tänka innan skriva, bara ett tips...

Jaja...
Bra artikel iallafall!

MVH /David.
BosseF 2008-10-03 18:28  
Det var väl att allt slutade som det gjorde.
En fotograf fick i alla fall bra bilder av händelsen.Många fotografer hade nog bara blivit häpna och glömt att exponera./Bosse
PMD 2008-10-03 19:00  
Till David Wiberg:

Du är också gullig!

Det ser ut som om det var mer tur än något annat som räddade Anders.

Utan räcket där hade han (eller någon annan) knappast ens stått i närheten.

Puss på dig!
mr_rockster 2008-10-03 19:13  
En fotograf blev faktist påkörd på STCC tävlingen i falkenberg.

Jag är ute på många bil/mc tävlingar varje år och på vissa tävlingar så får man gå precis var man vill medans det på vissa är mer reglerat men man kan se det ungefär såhär, ju större tävling desto friare får man gå. Roadracing SM, hårda, Pro Superbike, gå var du vill. Serien i MX, hårda, MX-VM, gå var du vill...

Det är dock ofta svårt att få tag i bra/duktiga funktionärer på mindre tävlingar. Jag har själv tävlat aktivt i supermoto, kört cross, kört mycket banköring etc. och jag anser mig vara ganska säker när jag står på vissa ställen i innerkurvor fast man står nära banan men funktionären vill likt förbaskat att man ska stå lite längre från banan men då spelar det ingen roll om det är inner eller ytterkurva. Man får ju tyvärr ofta de bästa bilderna när man kommer lite närmre (enl. mina erfarenheter).

Skönt att det gick bra för dig Anders iallafall! Räckena skyddar ofta bra sålänge inte bilen voltar över...

MVH

J
bengt-re 2008-10-03 20:30  
försäkringsskydd är en klen tröst om man dör... Yrkesfotografer är för övrigt de som tar störst risker - använd inte diskutionen som ett medel att argumentera rörande din motvilja mot amatörfotografer.
NiklasÖ 2008-10-03 20:50  
Som det står i artikeln och som Anders också påpekar ligger ansvaret hos var och en som fotograferar. De flesta jag sett, när jag tävlade men också när jag fotograferat, brukar ha hyfsad koll även om det finns de som tar lite onödigt stora risker.

Att det skulle ha att göra med om man har fotografering som yrke (proffs) eller amatör ger jag inte så mycket för utan det har mer med erfarenhet och fantasi att göra. Har man sett hundratals olyckor med resp. motorfordon har man en bra erfarenhetsbank att hämta underlag för bedömning från. En som INTE sett har svårare att göra en god bedömning.

Just my 5 cent´s!
Imouse 2008-10-04 13:38  
Det är på hårsmån att han inte träffas av bilen... riktigt riktigt otäckt men som många nämnt tidigare, en annan placering kanske vore lämplig nästa gång.
rogert 2008-10-04 16:18  
men missförstå mig rätt, jag är själv amatörfotograf, ser bara en fara av att många som inte kanske har varit utövare eller annan erfarenhet av dessa sporter letar sig ut på banorna enbart för bilder till sitt eget fotoalbum. det måste ni väl hålla med om. eller ?
själv plåtar jagnästan uteslutande mx dels för där har jag mina kunder men också utövat denna sport hela livet och tror jag ser riskerna bättre.
jag var och plåtade bilracing på anderstorp och där kände jag min helt vilse, kändes som man skulle bli påkörd i depån när som helst.
MichaelaLundgren 2008-10-04 16:20  
Läskigt.
Tur att det gick bra för både förare och fotograf :) Jag tycker Anders är grym på att fota motorsport och spec. folkrace :)
NiklasÖ 2008-10-04 21:06  
Hej Roger!

Jo, jag förstår dig och jag håller med! Saknar man erfarenhet ökar riskerna och visst jag har också sett fotografer, oavsett om de plåtar till privata albumet eller säljer, som bör ta sig en tankeställare eller två.

Som novis inom en sport är det väl å andra sidan inte svårare än att man frågar i första hand posteringspersonalen (jag brukar göra det oavsett om jag vet var jag får stå och var jag inte bör stå mest som en respektfull gest) eller helt enkelt pratar med de andra fotograferna. ELLER så följer man andra fotografers beteeende i förhoppning om att de har mer erafrenhet!

På vissa banor delas fotovästar ut utan koll, mer eller mindre i alla fall, på till vem och vilken erfarenhet de har (amatörfotografer enär proffs förmodligen nyttjar sitt pressleg eller motsv.) medan på andra banor är det svårare att få tillgång till banan och bra fotoplatser!

Och vis av erfarenheten kan man ju av bildserien konstatera att det inte är en bra plats att stå på.

Mvh!
// Niklas
Mvh!
// Niklas
multen 2008-10-06 16:47  
Tur att det gick bra för alla inblandade!

Måste dock kommentera fotografen på 4:e bilden i bildspelet. En fotograf som bara vrider på huvudet när något händer och inte plåtar händelsen... riktigt kul fångat ;-)

Mattias
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS