Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Fotohistoriskt centrum skapas i Landskrona

Fotohistoriskt centrum skapas i Landskrona

Bildvisning utomhus i under fotofestivalen i Landskrona. Foto: Martin Cejie Hegardt

 

Landskrona kommun satsar på att skapa ett center som ska visa svensk fotohistoria och modern fotografi samt innehålla ett stort bildarkiv.

Fotofestivalen i Landskrona har blivit populär och lockar många besökare både från Sverige och utlandet. Det har sporrat Landskrona kommun att ta fotografi på allvar.

Nu påbörjar Landskrona arbetet med att forma ett Fotohistoriskt centrum. Tankens är att skapa en mötesplats där den fotografiska bildens historia visas. Ett nationellt Fotocentrum ska ge plats för både permanenta och tillfälliga fotoutställningar. Allmänheten ska både kunna se de viktigaste fotograferna i svensk fotohistoria och även nya förmågor som arbetar inom olika fält, som mode, dokumentärt, natur och reklam.

Kommunens första steg blir att HD Sydsvenskan flyttar sitt bildarkiv till centret. Redaktionens arkiv är ett av Sveriges största och mest välsorterade med nästan 20 miljoner bilder från 1800-talets slut till modern tid.

I arkivet ingår bilder av fotografer på HD och Sydsvenskan, men även tidningarna NST, Arbetet och bildbyrån Skånereportage.
– Det här ger oss en fantastisk möjlighet att samla alla bilder på ett och samma ställe. Vi kan fortsätta vårt arbete med att digitalisera och göra bilderna tillgängliga för allmänheten, säger Joakim Berglund, vd på Bilder i Syd som förvaltar och sköter HD Sydsvenskans bildarkiv i ett pressmeddelande.

Sammanslagningen av HD Sydsvenskans bildarkiv med Landskrona museums arkiv gör det även enklare för forskningen.
– Vi för konkreta och konstruktiva samtal med delar av Lunds universitet med sikte på att stärka forskningen om den fotografiska bilden. Jag ser fram emot att det fotohistoriska centret tillsammans med våra övriga aktiviteter inom fotografi realiserar vår vision av att Landskrona skall bli ett starkt centrum för fotografi på nordisk nivå, säger Torkild Strandberg, kommunalråd (L) i ett pressmeddelande.

Platsen för centret blir 1800-talsbyggnaden Tyghuset i centrala Landskrona.Publicerad 2016-05-26. Läst av 2442 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2016-05-26 17:25   Bob Bovin
Det låter som ett lovvärt arbete. Hoppas att det får ekonomiska resurser och personer som vill förverkliga ett sådant arkiv.
Lycka till.
Bob

Merläsning

Lexar SL200 - liten och tålig disk

Liten och snabb disk för mobila fotografen. Läs mer...

Utmaningen - porträttserie med gammal digitalkamera

”Teknisk perfektion är inte värt någonting om inte känsla, tajming och uttryck stämmer.” Läs mer... 35

Canon Eos R5 och R6 – två proffsiga spegelfria syskon

Canon lägger in en högre växel i sin satsning på det spegelfria R-systemet och lanserar två proffsiga kameror med inbyggd bildstabilisering: Eos R5 och R6. Läs mer... 68

Lätta och billiga supertelen från Canon

Canons nya 600 mm supertele väger under 1 kg och kostar mindre än 9.000 kronor. Längden är bara 20 cm. Det kompletteras av ett 800 mm som är obetydligt större. Läs mer... 9

Lång telezoom och konvertrar för Canon RF

Canon RF 100-500 mm f/4,5-7,1L IS USM och de nya två telekonvertrarna har tidigare aviserats, men är nu klara för produktion och försäljning. Läs mer... 2

Canon RF 85/2 Macro IS STM – både porträttele och makro

Canon RF 85 mm f/2 IS STM är inte bara ett porträttele, det fungerar också som makroobjektiv. Läs mer... 3

Använd Profoto B10 med iPhone

Profoto AirX möjliggör avancerad blixtfotografering med iPhone. Läs mer... 3

Trots corona - Stockholm Fotomaraton blir av

Annorlunda upplaga i år för att säkra mot smittspridning. Läs mer... 2

Ljusstark extrem vidvinkelzoom från Sony

Sony kompletterar omtyckta FE 12-24 mm f/4 G med en ljusstarkare proffsversion: FE 12-24 mm f/2,8 GM. Det kan passa för såväl reportage som astrofoto. Läs mer... 3

Emma Svensson förstärker Fotosidans redaktion

Vi välkomnar Emma Svensson som ny frilansare i Fotosidan redaktion och kommer bredda vår bevakning ytterligare och ta vår journalistik till nya höjder. Läs mer... 20

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar