Artiklar > Fotohistoriskt centrum skapas i Landskrona

Fotohistoriskt centrum skapas i Landskrona

Bildvisning utomhus i under fotofestivalen i Landskrona. Foto: Martin Cejie Hegardt

 

Landskrona kommun satsar på att skapa ett center som ska visa svensk fotohistoria och modern fotografi samt innehålla ett stort bildarkiv.

Fotofestivalen i Landskrona har blivit populär och lockar många besökare både från Sverige och utlandet. Det har sporrat Landskrona kommun att ta fotografi på allvar.

Nu påbörjar Landskrona arbetet med att forma ett Fotohistoriskt centrum. Tankens är att skapa en mötesplats där den fotografiska bildens historia visas. Ett nationellt Fotocentrum ska ge plats för både permanenta och tillfälliga fotoutställningar. Allmänheten ska både kunna se de viktigaste fotograferna i svensk fotohistoria och även nya förmågor som arbetar inom olika fält, som mode, dokumentärt, natur och reklam.

Kommunens första steg blir att HD Sydsvenskan flyttar sitt bildarkiv till centret. Redaktionens arkiv är ett av Sveriges största och mest välsorterade med nästan 20 miljoner bilder från 1800-talets slut till modern tid.

I arkivet ingår bilder av fotografer på HD och Sydsvenskan, men även tidningarna NST, Arbetet och bildbyrån Skånereportage.
– Det här ger oss en fantastisk möjlighet att samla alla bilder på ett och samma ställe. Vi kan fortsätta vårt arbete med att digitalisera och göra bilderna tillgängliga för allmänheten, säger Joakim Berglund, vd på Bilder i Syd som förvaltar och sköter HD Sydsvenskans bildarkiv i ett pressmeddelande.

Sammanslagningen av HD Sydsvenskans bildarkiv med Landskrona museums arkiv gör det även enklare för forskningen.
– Vi för konkreta och konstruktiva samtal med delar av Lunds universitet med sikte på att stärka forskningen om den fotografiska bilden. Jag ser fram emot att det fotohistoriska centret tillsammans med våra övriga aktiviteter inom fotografi realiserar vår vision av att Landskrona skall bli ett starkt centrum för fotografi på nordisk nivå, säger Torkild Strandberg, kommunalråd (L) i ett pressmeddelande.

Platsen för centret blir 1800-talsbyggnaden Tyghuset i centrala Landskrona.Publicerad 2016-05-26. Läst av 2516 personer.
2016-05-26 17:25   Bob Bovin
Det låter som ett lovvärt arbete. Hoppas att det får ekonomiska resurser och personer som vill förverkliga ett sådant arkiv.
Lycka till.
Bob
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Merläsning

ANNONS
Lastolite HaloCompact