Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Hasselbladspriset till nyskapande fotograf

Hasselbladspriset till nyskapande fotograf

Iguazu, 2010 © Wolfgang Tillmans. Courtesy Galerie Buchholz, Be

 

2015 års Hasselbladpris på en miljon kronor tilldelas den tysken Wolfgang Tillmans som gjort sig känd som nyskapande fotograf med djärva och originella installationer.

Prisutdelningen äger rum i Göteborg den 30 november 2015. Den 1 december 2015 öppnar en utställning med Tillmans verk i Hasselblad Center, Göteborg. Samma dag arrangerar Hasselbladstiftelsen ett symposium med pristagaren, och en ny bok om Wolfgang Tillmans arbeten publiceras.

Om Wolfgang Tillmans

Wolfgang Tillmans (född 1968 i Tyskland) är en världsberömd fotokonstnär som har påverkat uppfattningen om fotografi som ett utställningsbaserat medium. Mellan 1990 och 1992 studerade han vid Bournemouth and Poole College of Art and Design i Bournemouth, Storbritannien, och under större delen av 1990-talet och fram till mitten av 2000-talet bodde och arbetade han främst i London.

Han fick sitt officiella erkännande 2000, då han vann det prestigefyllda Turnerpriset. Än idag fortfarande är den enda rena fotokonstnär som tilldelats denna utmärkelse. Hans verk finns i museisamlingar över hela världen.

Nyligen hyllades Wolfgang Tillmans också för sitt originella bidrag till Arkitekturbiennalen i Venedig – en tvåkanalig videoinstallation med hans egna fotografiska undersökning av det urbana landskapet i globaliseringens tidevarv. Den visas just nu på Metropolitan Museum of Art i New York. För närvarande bor och arbetar Wolfgang Tillmans i Berlin och London.

Tillmans verk kännetecknas av en mångsidig och rastlös inställning till sina ämnen. Verken varierar i fokus och förhållningssätt, från gatufotografi och urbana porträtt (inklusive väsentliga aspekter av subkulturer, queerpolitik och aidskrisen) till resor, landskap, stilleben, bilder av himlen och ren abstraktion.

På senare år har han gjort ansenliga och betydande serier med rent abstrakta fotografiska verk, där han experimenterar med både kemiska och tekniska hjälpmedel. Samtidigt har han behållit ett intresse för dokumentära bilder.

Utmärkande för Tillmans arbete är att han utnyttjar utställningsrummet till fullo genom verkens fysiska utformning och montering. På detta sätt har han förändrat den fotografiska bildens status.

Wolfgang Tillmans representeras främst av följande gallerier: Galerie Buchholz, Berlin/Köln, Maureen Paley, London, David Zwirner, New York.

Prismotivering

Stiftelsens motivering till valet av Wolfgang Tillmans som 2015 års pristagare lyder: 

"Wolfgang Tillmans har etablerat sig som en av de mest originella och nyskapande konstnärerna i sin generation och driver ständigt det fotografiska mediet i nya riktningar. Hans praktik har sedan 1990-talet omfattat frågor av angelägen politisk och social vikt, som både direkt och indirekt speglat den fotografiska bildens kraft att kritiskt engagera sig i världen omkring oss. Därtill har Tillmans förändrat förståelsen av fotografiska utställningar genom sina djärva och originella installationer, som leker med skala, format, inramning och presentation, för att skapa fördjupande upplevelser som har inspirerat efterföljande generationer av konstnärer."

Priskommittén

Årets priskommitté, som lämnat förslag på pristagare till stiftelsens styrelse, har bestått av:

Simon Baker, curator för fotografi, Tate Modern, London
Irina Chmyreva, 1:e intendent, IRIS Foundation, Moskva
Katerina Gregos, frilansande curator och konstnärlig ledare, Art Brussels, Bryssel
Roberto Koch, förläggare, Contrasto Books, Rom & Milano
Roxana Marcoci, 1:e intendent för fotografi, Museum of Modern Art, New York



Publicerad 2015-03-06.

3 Kommentarer

Alf-Magnus 2015-03-06 10:54  
Bra och spännande val som vanligt. Hasselbladstiftelsen markera igen att de är Sveriges viktigaste instutition för fotografi.
Gun-Inger Arvidsson 2015-03-06 18:12
Det har du alldeles rätt i Alf.
Måste jag se längtar redan.
Gun-Inger
luminousoctaves 2015-03-07 09:41  
Kanske inte ett jättespännande eller oväntat val, men Tillmans har definitivt påverkat fotografin mer än de flesta andra samtida fotografer. Gillar hans Concordeserier: https://vimeo.com/38158973
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS