Lantmäteriet gör historiska ortofoton till öppna data

Skärmdump från Lantmäteriets demotjänst för flygbilder

Från och med den 1 september kommer du utan kostnad kunna ladda ner ortofoton, skalriktiga flygbilder, från Lantmäteriets rikstäckande lager från 50- och 60-talet samt ur ett påbörjat lager från 70- och 80-talet. Bilderna blir då öppna data.

Syftet med att göra de här bilderna tillgängliga framför allt för att hjälpa andra myndigheter och forskning. Några av de exempel som Lantmäteriet ger är bygglovsprövning och tillsyn för byggnader, miljöövervakning i klimatarbete och skötsel av skyddade områden.

– Det innebär en fantastisk möjlighet att göra förändringsanalyser. Bilderna har också ett historiskt värde för den som vill veta mer om sin hembygd eller till exempel se hur timmer flottades, säger Bibbi Fyrberg, produktchef för bild och höjdinformation på Lantmäteriets geodatadivision.

Pågående digitalisering

Lantmäteriet håller sedan flera år på och digitaliserar hela sitt flygbildsarkiv. Från ett urval av de bilderna framställs ortofoton för hela landet från olika tidsepoker. Nu är hela Sverige i "sextiotalsserien" komplett, från flygbilder huvudsakligen tagna 1955-1965.

Så vad är ortofoton? Lantmäteriet själva kallar dem skalriktiga flygbilder, och det är en enkel och konkret beskrivning. För en mer detaljerad förklaring kan vi citera lite från Wikipedia där de beskriver ett problem med en obehandlad flygbild: Om man fotograferar en plan markyta rakt uppifrån blir bilden geometriskt korrekt, men om det finns höjdskillnader som en liten kulle i ena bildkanten kommer föremålen som befinner sig på kullen att projiceras längre ut mot kanten, exempelvis kommer i flygbilden ett staket som går över kullen att se ut som om det går i en båge. Ortofoton är bilder där man justerat bilderna så man slipper sådana effekter utåt kanterna.

Totalt har Lantmäteriet idag hunnit skanna in 400 000 av drygt en miljon bilder tagna från 1920-talet och fram till 2006, då Lantmäteriet började använda digitala kameror. Fotosidan uppmärksammade när de 2013 uppgraderade till en ny modernare digitalkamera, en Ultracam Eagle. Läs mer här.

Nyttan med historiska bilder

De historiska bilderna används av kommuner, länsstyrelser, konsulter och enskilda medborgare. Andra användare är Trafikverket, Naturvårdsverket, Sveriges Geologiska Undersökningar och Sveriges Lantbruksuniversitet.

– De har ett brett användningsområde även här på Lantmäteriet, eftersom de går att mäta i och använda tillsammans med andra dataskikt. Det är till hjälp för fastighetsbildning eftersom det går att hitta till exempel gamla fastighetsindelningar, säger Bibbi Fyrberg.

Efterfrågan på de äldre ortofotona är stor bland kommunerna, bland annat för att lokalisera tidigare industrimark, gamla soptippar och bensinstationer. Det blir lättare att bedöma risken att föroreningar frigörs vid exempelvis översvämningar. Informationen används också vid bygglovsärenden, eller när grävning eller muddring planeras.

Jämför nu och då

Lantmäteriet har själva byggt en demonstration av hur historiska bilder kan användas, se mer här. I länken visas Stockholm 1958 och 2011, men du kan även jämföra Göteborg 1960 och 2012, Åre 1965 och 2013 eller Sälen 1956 och 2011. Ännu roligare är att välja Skåne, där du kan jämföra tre epoker, 1960, 1973 och 2012. Eller så kan du jämföra brandområdet utanför Sala, före och efter den stora skogsbranden där.Martin Agfors
Publicerad 2017-07-20. Läst av 7068 personer.
2017-07-20 20:40   ma59
Detta måste man ju bara ta en titt på när det öppnas!
Vore kul att se hur stan jag bor i såg ut för några decennier sedan, tex området i stans utkant där jag bor och runtomkring. Hur det såg ut innan motorvägsförbifarten byggdes vill man ju se, bland annat.
(Örebro)
Marie_1   2017-07-20 21:44
Har Eniro redan lagt in kartorna? Det verkar vara dålig kvalité dvs går inte att se detaljer.
Svar från Grevture   2017-07-20 22:17
Marie: Eniro är inne på samma tanke, men har av Peters exempel att döma - ännu - inte tillgång till högupplösta kartor. Eller, vad det verkar i fallet Örebro, mycket utanför centralorten.

Gissningsvis kommer Eniros förr-/nu-funktion uppdateras ganska kraftigt efter 1 september :) Då kommer hela Sveriges yta finnas tillgänglig kostnadsfritt för den här typen av jämförelser.
ma59   2017-07-22 13:11
M.A. :
Då är det bara att vänta...en dryg månad går fort ;-)
Svar från Grevture   2017-07-22 13:59
Mats, de gamla kartorna blir tillgängliga om en månad, men hur snabbt sedan Eniro (och andra) drar nytta av detta är en öppen fråga och beror nog på hur stort intresse de upplever att det finns för den typen av förr-/nu-jämförelser :-)
ma59   2017-07-27 17:02
Martin A:
Men...måste man kolla via hitta.se m.fl.? Blir inte bilderna tillgängliga att se direkt hos Lantmäteriet?
Svar från Grevture   2017-07-27 19:36
Mats: Jodå, du kan själv ladda ned dem och kika på dem. Men vill du se äldre kartor hos t.ex. Hitta.se så kan det ta ett tag innan de drar nytta av att de finns tillgängliga.
2017-07-21 01:18   PMD
Trevligt att svenska myndigheter börjar dela med sig av insamlat data. Det bör ju vara en självklarhet, men har inte alltid varit det.
Marie_1   2017-07-21 18:44
Bara om det gäller gamla kartor så är det väl ok. Vilket annat insamlat data menar du att dom ska lägga upp på nätet?
PMD   2017-07-21 23:18
Just Lantmäteriet har väl just inget annat än kartdata att erbjuda.

För ett antal år sen var man tvungen att betala för kartdata från Lantmäteriet, trots att det är en statlig, till stor del skattefinansierad, myndighet. Jag vet inte om det har blivit bättre sen dess.
PeterWem   2017-07-22 08:05
Transportstyrelsen är före sin tid.
PMD   2017-07-22 10:20
:-)

Även Lantmäteriet har ganska säkert data som inte bör offentliggöras, men det allra mesta bör det inte vara sådana problem med.
2017-07-24 14:36   kiai
Detta gäller alltså flygbilder.
Kartdata har man tidigare gjort gratis nedladdningsbara.
Först "Fjällkartan" 2015/16 och sedan "Terrängkartan" sommaren 2016.
Det gäller kartdata, själva kartorna får de inte lägga ut p.g.a. bl.a. Eu:s regler (konkurens).
Tack vare ett fantastiskt ideellt arbete av en privatperson som lagt upp dessa kartor för nedladdning har jag hela Fjällkartan och hela Terrängkartan (4,03Gb) på minneskortet i min Samsung Galaxy S5.
Terrängkartan kostar väl knappt 200:- bladet och det är väl ca 240 blad.
Tillsammans med appen "Locus Map Pro (betalade lite för att slippa reklam/större fönster) + powerbank har jag en detaljerad hand-gps över hela Sverige.
Gratis tack vare denna privatpersons jobb.
Svar från Grevture   2017-07-24 15:08
Mycket bra tips!

Merläsning

Slimmad fotoryggsäck från Lowepro

Allt fler köper kompakta systemkameror. Lowepro har utvecklat en matchande fotoryggsäck som är slimmad, men ändå rymmer en hel del prylar. Läs mer...

Strålande bilder med röntgenkamera

Allt kläds av in på bara kroppen eller den nakna metallen när Nick Veaseys fotograferar med röntgenkamera. På utställningen "Inside Out" på Fotografiska i Stockholm visas Nick Veasey röntgenbidler av människor och föremål. Läs mer... 2

Test: Zeiss Batis 135 mm f/2,8

Zeiss Batis är en serie AF-objektiv med Sony E-fattning. Vi har testat nya Batis 135 mm f/2,8 som imponerar. Läs mer... 7

Leica CL: En klassiker i digital version

1973 lanserade Leica ett mindre och billigare alternativ till de klassiska M-modellerna: Leica CL. Nu gör Leica samma sak igen, denna gång med digital teknik. Läs mer... 22

TT köper bildbyrån IBL

TT Nyhetsbyrån växer genom att köpa den anrika bildbyrån IBL. Sedan 2015 ingår bildbyrån All Over Press i IBL. Efter köper blir det nya namnet TT Bild. Läs mer...

Elbaflex: Ny analog kamera med Nikon-objektiv

Alla nöjer sig inte med en begagnad analog kamera. Elbaflex SLR är en nyutvecklad analog kamera med Nikon F-fattning. Läs mer... 22

Gesällbrev ger bevis på yrkesskicklighet

Nu kan du bevisa din yrkesskicklighet som fotograf genom att göra ett gesällprov. Läs mer... 16

De säljer fotokonst online

Allt fler vill ha fotokonst på väggarna. Aftergrey är ett nyöppnat onlinegalleri för svensk samtidskonst. De säljer fotografi och grafik samt unika verk. Läs mer...

Symposium om fotografi i Göteborg

Den 21 november sker det ett internationellt forksningssymposium om fotografi och social förändring i Valands aula i Göteborg. Symposiet är öppet för alla, har fri entré och hålls på engelska. Läs mer...

Höstrea på Fotosidan

Höstrea på Sveriges bästa medlemskap för att utvecklas som fotograf, den mest inspirerande fototidningen, fotoböcker och onlinekurser. Passa på att fylla på från den mest kompletta fotograf-verktygslådan. Upptill 50% rabatt och sista dag är 1 december. Läs mer...

Phottix Mitros Plus Speedlight