Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Ingmar Bergmans bilder till Nationalmuseum

Ingmar Bergmans bilder till Nationalmuseum

Nu får den berömda Haj-bilden med Ingmar Bergman hänga i Gripsholms slott och vara en del av statens samling av porträtt. Foto: John Bryson.
Nu står det klart att bilderna som affärsmannen Fredrik Posse ropade in på Bukowskis auktion kommer att överlämnas till Gripsholms slott - en del av vårat Nationalmuseum.

Irving Penns porträtt av Ingmar Bergman och bilden där Ingmar Bergman poserar i Hollywood vid modellen av Hajen kommer nu att tas över av Statens porträttsamling på Gripholms slott.

Fotosidan har tidigare skrivit om hur affärsmannen Fredrik Posse, även ledamot i Nationalmusei Vänner:s styrelse, kom till undsättning när bilderna var nära att budas iväg utomlands. Nationalmusei Vänner (NMV) betalar en del av köpesumman och ser det som en kulturell donation av vilja för att behålla bilderna inom Sverige.

Nationalmuseum planerar att visa porträtten för publik, skriver SVD.

Publicerad 2009-10-16. Läst av 4726 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2009-10-16 23:27   Nils Bergqvist
Tänk om Nationalmuséum och dess vänner ville värna lika mycket om Glasrikets skatter. Kosta-Bodas glasamling och arkiv är nu räddad av Emmaboda kommun som köpt in den. Men Orrefors samlinga med bruksarkiv är ännu inte i hamn. Den förening som bildats för att köpa detta har inte fått ihop alla pengar ännu. Och nu, när tålamodet hos herr Jansson snart börjar tryta, kommer en internationell vädjan. Ett antal konstmuseer världen över vädjar nu om att Orrefors glassamlingar inte ska säljas ut på öppna marknaden. Det sker i ett öppet brev till svenska folket. Bakom skrivelsen med sammanlagt 25 undertecknare står bland andra Metropolitan Museum of Art och The Museum of Modern Art, New York samt Victoria & Albert Museum i London. Men vad i h-e gör Nationalmuséum? Det är en stor skandal att man skiter i några av de konsthistoriskt mest värdefulla samlingar vi har i Sverige.
2009-10-21 15:04   Infochef Nationalmuseum
Nationalmuseum har inga statliga medel att köpa in konst, konsthantverk eller arkivhandlingar för. Alla förvärv till denna statens samling måste därför ske genom privata donationer. Orrefors samlingar med bruksarkiv är djupt förankrat i Småland och arkivets volym är omfattande vilket även prissättningen signalerar. Det skulle vara omöjligt att hysa in hela det industrihistoriska arkivet i Nationalmuseums lokaler och magasin. Värdet ligger i att helheten bevaras och detta kräver personalresurser och utrymme. Det innebär även ett stort ekonomiskt åtagande för framtiden.

Nationalmuseum har till exempel tagit ansvar för den mycket omfattande Gustavsbergssamlingen. Trots att samlingen var en gåva har den endast kunnat bearbetas med hjälp av externa medel (Accessmedel från Kulturrådet och medel från Torsten och Ragnar Söderbergs stiftelser samt bidrag för en tjänst från Värmdö kommun) i lokaler på plats i Gustavsberg. Liknande skulle krävas för att Nationalmuseum eller annat statligt museum skulle kunna ta hand om Orreforsarkivet. Däremot, om materialet bedöms vara en del av det omistliga svenska kulturarvet, har Nationalmuseum som myndighet rätt att förlägga exportförbud på samlingen om det finns utländska intressenter för köpet. /Lena Munther, Informationschef Nationalmuseum.

Merläsning

Testblogg: Actionfoto med Canon Eos R5 och R6

Plus Med 20 bilder per sekund och avancerad autofokus bjuder Canon Eos R5 och R6 in till actionfoto. Vi testade hur de klarar av uppgiften. Läs mer... 1

Fotoutställning för att lyfta nationalstadsparken

25 år sedan världens första nationalstadspark invigdes av Carl XVI Gustaf - uppmärksammas med utställning. Läs mer...

Årets bästa fotoprodukter utsedda av EISA

EISA, en organisation för tidningar inom bild- och ljudområdet, har utsett årets bästa fotoprodukter. Läs mer... 12

Samyang lanserar fyra videoobjektiv med sju olika fattningar

Samyang uppdaterar fyra av sina videoobjektiv med små förbättringar, nya funktioner och fler fattningar. Läs mer...

Jobbtips: Försvarsmakten söker stridsfotograf

Följ svenska soldater i Sverige och utomlands. Läs mer... 1

Volvo stämda för upphovsbrott – publicerade bilder på sociala medier utan lov

Volvo menar att Instagrams regler ger dem rätt att publicera andras bilder på sociala medier. Läs mer... 9

Dorothea Langes fotografi i digital utställning

Oakland Museum of California skapar digital utställning med en av USAs viktigaste fotografer. Läs mer... 8

Ny Fotosidan Akademikurs: Fotokurs i 12 månader med Emma Svensson och Göran Segeholm

Du älskar fotografi. Men nu behöver du en utmaning för att komma vidare. För dig har Emma Svensson och Göran Segeholm gjort en onlinekurs i Fotosidan Akademi som går varje vecka under ett helt år (utom jul- och nyår). Kursstart 26 oktober 2020. Kursen avslutas i september 2021. Boka din plats redan nu. Begränsat antal. Läs mer...

Amazon till Sverige - så säger svenska företag

Redan konkurrensutsatt marknad får se över koncept och strategier. Läs mer... 64

Användare förlorade material i image.canon

Förlorade videofiler går inte att återskapa i Canons molntjänst. Läs mer... 10

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar