Annons
Artiklar > Initial - ny bok av Johan Strindberg

Initial - ny bok av Johan Strindberg

Foto: Johan Strindberg

 Foto: Johan Strindberg

Svartvitt och ödesmättat av Johan Strindberg.

Johan Strindberg ger under hösten ut boken ”Initial”. Bokens texter är skrivna av Lars Winnerbäck, Greger Ulf Nilsson har formgivit och den ges ut av bokförlaget August.

Hur började du fotografera?

Vet inte om jag minns den här historien riktigt korrekt men jag hade en något udda ingång in i den fotografiska världen.

Jag kunde nämligen inte alls komma på hur man skulle kunna attrahera någon eventuell partner och kom då på den briljanta idén att jag skulle se bra mycket coolare ut än vad jag egentligen var om jag hade en kamera hängandes runt halsen. Jag testade faktiskt med en elgitarr först men där var jag alldeles för obegåvad. Sagt och gjort, jag läste någon fotografisk kurs på gymnasiet, skaffade mig en snygg analog kamera och började fotografera. 

Och jag ska inte säga att jag fastnade på en gång eller att jag hade någon form av talang. Det som verkligen fick mig att fastna för fotografi var det motsatta - min frånvaro av talang i någon slags kombination av att så oerhört gärna vilja lära mig att fotografera. Och där någonstans är jag fortfarande än i dag bortsett från att jag är gift och har fått två barn.

Foto: Johan Strindberg

Kan du berätta om dina bilder?

Mina bilder utspelar sig i någon svartvit inre drömvärld, en slags suggestivt inre universum med ett poetiskt anslag. Jag skapar mina bilder genom att fotografera av ursprungsbilden gång på gång tills dess att jag fått fram den bild jag från början sett framför mig men varit allt för tafatt att skapa.

Foto: Johan Strindberg

Hur kom boken till?

2015 hade jag en separatutställning på Fotografiska och ville då, utöver själva utställningen, göra en bok. Sagt och gjort, så skapade jag ett bokförlag (Bokförlaget August) och kom ut med min första bok ”Grainland”. Boken sålde slut på några månader och jag hade fått blodad tand.

Jag började arbetet med ”Initial” precis efter att min far gick bort för några år sedan. Min pappa var en bokälskare och boksamlare och den här boken skulle bli en slags hommage till honom. I samma veva som jag förlorade min far blev jag själv pappa och den här boken handlar om kanske just de två sakerna - om nya och gamla vänskaper, om kärleken till livet och livets komplexitet.

Eftersom jag även arbetar med kommersiella uppdrag som tar otroligt mycket tid i anspråk har det varit viktigt för mig att även behålla de personliga projekten. Men allt det där som man brinner för har en konstig tendens att alltid hamna längst ner på listan och aldrig hinnas med.  Så när pandemin gjorde intåg och uppdragen som över en natt försvann hade jag helt plötsligt oceaner av tid till förfogande. 

Jag kontaktade Greger Ulf Nilsson och hörde efter om han kunde tänka sig att stå för bokens formgivning och pratade med den musikaliskt och textmässigt begåvade Lars Winnerbäck och bad honom skriva en text till boken.

Foto: Johan Strindberg

Kan du berätta lite om tekniken bakom bilderna i boken?

För att få ett något mer poetiskt och tidlöst uttryck fotograferar jag oftast av mina bilder flera gånger, lager på lager, tills bilden slutligen får det uttryck jag eftersöker. I ”Initial” har jag även inverterat bilder för jag vill att bokens bilder liksom skall röra sig mellan olika rum och världar och jag dessutom tycker att bilder blir så vackra när man ”vänder på dem”.

Foto: Johan Strindberg

Vad inspirerar dig?

Böcker, måleri och motgångar.

Vilka fotografer tycker du om?

Jag uppskattar egentligen allt som har med fotografi att göra och jag har egentligen inga direkta förebilder just inom fotografi.  När jag under min tid som assistent åt fotografen Bruno Ehrs för många år sedan introducerade jag dock till gamla mästare som Henry B Goodwin, Josef Sudek, och Sune Jonsson som blivit fotografer som följt mig genom åren. Men självklart även Christer Strömholm, Sarah Moon och även den gamlal avlägsna släktingingen Nils Strindberg som tog oerhört vackra under sin polarexpedition under sent 1800-tal.

Foto: Johan Strindberg

Har du fler projekt på gång?

Projekt i alla dess former sätter guldkant på livet! Näst på tur står en ny bok med bilderna fotograferade med en värmekamera men det ligger fortfarande något år bort och just nu är jag lite matt efter att fått ”Initial” i mål, det är en tidskrävande apparat det här med bokutgivning.



Publicerad 2021-11-12.

2 Kommentarer

FrePe 2021-11-12 22:09  
En enhörning av sin tid, Johan fortsätt göra din grej! Ni andra, knip ett ex. eller två... Ett att bläddra i och ett att förvara varsamt.
Fredrikpersson 2021-11-12 22:25  
Jag var på Galleri Kontrasts vernissage för FRAMED 10 igår. Många fina bilder! På vägen ut fick jag syn på "Initial" i Kontrasts bokavdelning. Fastnade i den länge. Instämmer i vad min namne säger i sin kommentar här ovanför.

Merläsning

ANNONS