Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Irving Penn död vid 92 års ålder

Irving Penn död vid 92 års ålder

Nu har den amerikanska fotografins mästare dött. Ovan porträtteras Ingmar Bergman, 1964. Foto: Irving Penn.
Nu har den legendariska modefotografen Irving Penn somnat in vid 92 års ålder på sitt hem i Manhattan. Han räknas till en av 1900-talets mest betydelsefulla fotografer.

Irving Penn somnade in på onsdagsmorgonen i sitt hem, hans död tillkännagavs av den goda vännen Peter MacGill, skriver New York Times sent på onsdagskvällen. Penn är främst känd för sin modefotografi och porträtt av berömda människor. Han räknas till en av de mest inflytelserika och produktiva fotograferna under 1900-talet.

Många tyckte om Penns känsla för klassisk elegans och modern minimalism.
År 1943 startade han ett samarbete med tidningen Vouge och fick en stor beundrarskara för sina bilder. Fotografier som också gav honom ett erkännande inom konstvärlden och öppnade nya möjligheter till att ställa ut på gallerier och museum. Hans fotografier har också varit uppskattat bland konstsamlare.

Irving Penn var även skolad inom design och måleri men kallade sig alltid för fotograf. Han var en förfinad konversatör och en hängiven make och vän. Hans äktenskap med Lisa Fonssagrives, modell, artist och samarbetspartner, varade i 42 år och slutade med hennes död vid 80 års ålder, år 1992.

1997 donerade han sitt bildarkiv till The Art Institue i Chigago.

Källa: The New York Times

Publicerad 2009-10-08.

4 Kommentarer

Urr 2009-10-08 07:51  
Blev det inte fel här med namnet på hans fru? Någon Törnblad har jag aldrig hört talas om. Däremot hans Lisa.
millhouse 2009-10-08 08:50  
Utan tvekan har en av världens bästa fotografer gått ur tiden. Efter honom finns en fantastisk bildsamling.Han var inte bara fotograf utan även en bra konstnär.När han förenade dessa två "linjer" så blev bilderna av hög esetisk klass.
Vad gäller hans hustru Lisa så var hennes namn som gift med Irving Penn , Lisa Fonssagrives-Penn (1911-1992). Efternamnet Fonssagrives kom från hennes första äktenskap med franske fotografen Fernand Fonssagrives i Paris på 1930-talet.Lisa är från Uddevalla.Sedan finns det olika uppgifter om att hon är född i Göteborg.Åven uppgifter om hennes efternamn som ogift är olika.
Bo Kempe 2009-10-08 11:42  
Irving Penn var ej gift med någon Törnblad. Däremot med Lisa Fonssagrives, född i Uddevalla 1911. Hennes familj bytte namn från Andersson till Bernstone, vilket sedemera blev Fonssagrives (se ovanstående kommentar från Rolf Berntzen).
Fotosidan Redaktion 2009-10-08 13:13  
Tack för rättelsen!
Lucanus 2009-10-08 23:12  
Penn var så klart en av världens bästa och mest kännda fotografer. Men titta på bilden av Bergman, är den verkligen värd så mycket som en halv million? Tänk er att det inte är Irving Penn som har tagit bilden och att det inte är Ingmar Bergman på bilden. Tror ni att bilden skulle platsa i FSs galleri? Må Irving vila i fred man ska inte tala illa om döda, men jag själv ser inte just den här bilden som det bästa IP har fotat. Meningen med nyheten var meddelande att IP har dött och inte granska hans porträtt av Bergman, men med tanke på hur mycket någon har betalat just för den här bilden så har jag svårt att låta bli.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS