Annons
Artiklar > Jack Mikrut kammade hem två priser

Jack Mikrut kammade hem två priser

Snow Dogs. Foto: Jack Mikrut

 Jack Mikrut

Ett porträtt på en generalmajor och ett reportage om hundspann gav DI:s fotograf Jack Mikrut utmärkelser.

Fotografen Jack Mikrut på Dagens Industri är glad. Han har kammat hem priser i den internationella tävlingen Poy. Tidigare har han bland annat belönats ett flertal gånger i Årets Bild, bland annat för Årets Sportreportage 2022 och 2002 blev han Fuji European Sport Photographer of the Year.

Kan du berätta om tävlingen?

Det var 80:e upplagan av POYI pictures of the Year international, en av världens största pressfoto-tävlingar. De har många olika klasser.

Jag fick en Award of Excellence i portrait-klassen med ett porträtt kallat ”Verka utan att synas” på generalmajor Karl Engelbrektson. Det var en större intervju för Dagens Industri Weekend. 

Generalmajor Karl Engelbrektson. Foto: Jack Mikrut

Sedan blev mitt reportage ”Snow Dogs” Sport Story Finalist Winner tillsammans med två andra fotografers reportage. Reportaget handlar om Marie Israelsson, en av världens bästa hundspannförare och hennes träning inför VM. Marie var ett eget projekt som sedan publicerades stort i Di Weekend på omslag och fem sidor.

Snow Dogs. Foto: Jack Mikrut

Hur började du fotografera?

En lärare föreslog att jag skulle testa foto som Fritt valt arbete när jag gick på högstadiet i Vällingbyskolan. Jag spenderade många timmar i skolans källare och soppade filmrullar och gjorde kopior. Älskar svart vitt! 

Snow Dogs. Foto: Jack Mikrut

Var har du jobbat mer förutom på DI?

Jag har arbetat en del som frilans, sedan som fotograf på SVD. Därefter på Pressens Bild som numera är TT, för sportens skull. Älskade att ta sportbilder och att åka på de stora evenemangen. Numera är jag staff på Dagens industri tillsammans med mina fantastiska kolleger Joey Abrait och Jesper Frisk  Vi gör Sveriges bästa weekend-bilaga, Di Weekend. 

Snow Dogs. Foto: Jack Mikrut

Vad är din stil; hur ser en Jack Mikrut-bild ut?

Jag skulle helst vilja att en Jack Mikrut-bild får tittaren att utbrista ”WOW”. Jag vill berätta med wow känsla.  

Vad fotograferar du helst?

Jag fotograferar allt. Allt är intressant. Det ska bara visas på ett annorlunda och nytt sätt helst med en gnutta humor också. 

Snow Dogs. Foto: Jack Mikrut

Vilka andra fotografer gillar du?

Neil Leifer och vissa Annie Leibovitz  bilder … de mer kreativa och extrema som på Keith Haring och liknande. Yousuf Karsh, ljuset i porträtten är magi. Henri Cartier Bresson för humorn.

Snow Dogs. Foto: Jack Mikrut

Hur tycker du det ser ut för dokumentärfotografin idag? 

Jag tycker att flera av de större tidningarna i Sverige har faktiskt börjat anställa fotografer även utomlands känns det som att dokumentärfotografin lyfter. Tyvärr jämställs ofta dokumentärfotografin med konflikter. Det finns faktiskt dokumentära berättelser som är positiva och ska inspirera andra. Det vore bra med en bättre balans bland de reportage som görs.

Snow Dogs. Foto: Jack Mikrut

Flera tidningar har gjort sig av med sina fotografer. Hur tycker du det syns i dag?

Jag tror på en comeback! DN har plussat på. De har en stark bildberättande fotoavdelning.  Vi på DI har tre fotografer anställda.

Snow Dogs. Foto: Jack Mikrut

Vad har du för tips att ge den som vill utvecklas i sitt fotograferande?

Jag tror på att hitta något som man är väldigt intresserad av eller nyfiken på och försöka skildra detta på sitt eget sätt. Testa olika vinklar och framförallt även att testa att skildra saker med objektiv som man normalt inte använder. Allt detta leder helt klart till utveckling av den personliga fotografin.

Sedan är det alltid utvecklande att se utställningar och leta bildberättelser på nätet.

Snow Dogs. Foto: Jack Mikrut

Vilken utrustning använder du?

Jag använder Nikon, fortfarande de gamla trotjänarna D5 och D850. Jag har ännu inte blivit kompis med nya spegellösa Z -serien.  Objektiven är 14-24 , 24-70 , 80-200 , 200-400 och en fast 300 ibland. Blixten är Profoto A1. 

Översvämning i Australien. Foto: Jack Mikrut

Rolf Göran Bengtsson, en av världens bästa i hästhoppning, äter frukost med sin häst. Foto: Jack Mikrut

Världsgolfaren Henrik Stenson laddar upp inför OS i Rio på Stureplan. Foto: Jack Mikrut

Peter den Store. Peter Elam Håkansson har en av norra Europas största fonder, Nordic Capital. Här dansar han kosackdans. Foto: Jack Mikrut

Prinsessan Madeleine i New York och åker tunnelbana från Harlem. Foto: Jack Mikrut



Publicerad 2023-02-21.

4 Kommentarer

jpgrahn 2023-02-21 10:00  
Suveräna bilder! Man blir stum!
Och det är ju glädjande om åtminstone något av kanske främst 50-talets dokumentationsberättelser är på väg tillbaka.
mats lindfors 2023-02-21 10:45  
Alltid inspirerande med fina bilder!
PMD 2023-02-21 11:49  
Bilden på soldaten fick mig direkt att tänka på videon med Gotye där han sjunger sin låt "Somebody That I Used to Know".

https://www.youtube.com/watch?v=8UVNT4wvIGY
(efter två minuter och tjugo sekunder)
Gyllensten 2023-02-26 11:33  
Jack är en av landets främsta och ödmjukaste fotografer, som kanske inte alltid fått den uppmärksamhet och publicitet han förtjänar! Kul att Fotosidan uppmärksammade hans framgångar och bilder! :-))

Mer premiumläsning