Artiklar > John Hellström vann SM i fotografi

John Hellström vann SM i fotografi

Pool of love.

 Foto: John Hellström

John Hellström från Vallentuna kammade hem förstapriset i SM i fotografi under helgen.

Berätta om vinnarbilden.

Det är en bröllopsbild, tagen på Värmdö golfklubb. Jag brukar ta de klassiska bilderna först, sedan garnera och krydda med lite speciella saker om det finns tid och möjlighet. 

Paret kom från vigseln och hade precis skålat med gästerna. De skulle strax äta middag. Jag frågade om det var ok om jag tar en bild med drönaren innan de går in. De sa ja, så jag sprang och hämtade drönaren och skickade upp den.

Bilden heter Pool of love. De grafiska elementen, starka låga sommarsolen och skarpa skuggor från staketet är viktiga ingredienser. Jag ber paret gå sakta framåt så de kommer fram till en liten glipa i staketet. Bilden är en lek med skuggor, och ett budskap med kärlek. Sedan formar skuggan ett hjärta i bildens nedre vänstra hörn.

Jag hoppas inspirera till värme och kärlek i den här tuffa tiden. Det är ju svårt med kontakt och värme som det är nu. 

Varför vann din bild, tror du?

Det är extremt små marginaler i tävlingen, man måste ha lite flyt med sig. Jag försöker eliminera allt som har med slumpen att göra, allt som jag kan påverka själv vill jag ha inflytande över. Jag tror juryn såg att det är en annorlunda bild. De ser mängder av bilder, för att de ska reagera måste det finnas någon slags impact factor.

Jag tror det först handlar om den emotionella kicken, sedan ser man budskapet i den. 

I slutskedet bedömer juryn bilderna på printar och inte skärm. Hur betydelsefullt är det?

Några av de finaste fototävlingarna är printtävlingar. Printar är ju egentligen omständigare för alla parter, det är mycket svårare. Men att se en bra print är fantastiskt. Det går oftast snabbt digitalt, man scrollar lättare förbi alla bilder. Då kan man missa mycket.

Jag testade flera olika papper och olika vita passepartouter. Det blev en lite mörkare vit, något mörkare än brudens klänning, så den skulle poppa ut. 

Printar är viktigt, en hel generations bilder kan ju förloras när allt är digitalt lagrat. En printad bild eller ett album kan man ta upp om hundra år, hur datorn än ser ut och vilka standarder som gäller då. 

John Hellström.

Vad tycker du om de andra bidragen?

Det var många fantastiska bilder, jag är jätteimponerad. Konkurrensen ökar för varje år. SM i fotografi växer i popularitet, många tycker det är kul att tävla. Man ser det som inspiration, och man pushar sig själv. 

Du har tävlat i SM i fotografi innan?

Ja, varje år sedan 2017. Tog guld 2017, silver 2018 och 2019 och nu guld igen. Den här helgen hade jag verkligen flyt. Jag vann, fyllde år, och så var det fars dag. Mycket att ta in!

Har du vunnit fler tävlingar tidigare?

Ja, blev topp tio i världen i World Photographic Cup 2020. Året innan blev en av mina bilder Europas högst rankade bröllopsbild i FEP.

Close encounters of the wedding kind. Foto: John Hellström

Kan man tävla i fotografi, egentligen?

Det finns olika läger, en del känner sig underlägsna när de tittar på andras bilder, och känner sig sämre. Medan andra blir inspirerade av att se andras fantastiska bilder. För många är den naturliga instinkten är att gå i försvarsställning om någon bedömer ens bilder. Men funderar man på det så har experterna väldigt ofta rätt. De ser saker en själv inte sett.

Visst är det kul att vinna, men huvudsyftet för mig är läroprocessen. Den bästa feedbacken får man med fantastiska domare, speciellt om de dömer i grupp. De debatterar och diskuterar, och en huvuddomare ska se till att det till slut blir konsensus. Man kan lära sig mycket av att lyssna på dom.

Vad fotograferar du helst?

Jag har nästan alltid med mig kameran. Fotar ju mest bröllop och event. Men jag kan fotografera till exempel spindelväv bara för mig själv, vad som helst egentligen. Det är skapandeprocessen jag gillar.

Hur började du fotografera?

Jag ville ha en hobby vid sidan av all idrott för över 30 år sedan. 2012 blev jag yrkesfotograf.

Vad har du för framtidsplaner?

En del gör det de måste för att tjäna pengar först, sedan gör de det roliga. Jag försöker leva på det som är roligt! 

Jag printar också mycket åt andra fotografer, och gör en hel del bröllopsböcker.

Vilken utrustning hittar man i din väska?

Jag har fotat länge med Nikon. Har ett par D850, använder främst 24-70/2.8 och 70-200/2,8. Ibland 14-24/2,8. Nu är jag på gång att byta till spegellöst. Älskar när det kommer nytt, men jag är nog lite svårflörtad. Tar sällan första generationen av någon produkt, men nu har ju Nikon kommit med Z6 II.

Drönaren är en Dji Mavic Pro 2. Skrivarna är viktiga för mig, jag använder Canon Pro 4000 och Canon Pro 1000.

Sedan, en bra Eizo-skärm som är kalibrerad är viktigt. Men man får inte glömma att ett ljusbås är minst lika viktigt för att betrakta printen korrekt!

En av Johns printar. Foto: John HellströmPublicerad 2020-11-09. Läst av 2260 personer.

Bli först att kommentera

Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Merläsning

ANNONS