Annons
Artiklar > Kändistätt på Falsterbo Photo Art Museum

Kändistätt på Falsterbo Photo Art Museum

© Ellen von Unwerth, Kate and David, New York 2003

 Ellen von Unwerth

Allvar och glamour, kändislyx och avkläddhet, glädje och provokation.

Över fyrtio fotografer med 140 bilder finns representerade i utställningen ”Undressed for Success? Nude, Famous, Oysters & Champagne” på Falsterbo Photo Art Museum. Här finns verk av bland andra Anton Corbijn, Dawid, David LaChapelle, Herb Ritts, Hans Gedda, Ellen von Unwerth, Peter Lindbergh och många fler.

David Lachapelle, Lady Gaga: Shameless 2009 Courtesy Staley-Wise Gallery, New York ©David LaChapelle

På bild finns berömdheter som Lady Gaga, The Beatles, Pamela Anderson, Nelson Mandela, Salvador Dali, drottning Elizabeth II, kung Carl XVI Gustaf, Madonna, Richard Gere, Jonas Gardell, Brigitte Bardot, Kendal Jenner och en rad till. Men även okända proffsmodeller i genren nakenstudien.

På utställningen kan man även se fyra av Kinas mest nydanande fotografer som provocerar i ett uppror mot censur.

Men det är inte bara nakenheten som är av betydelse. 

Nakenheten i konsten är inte bara en skönhetsupplevelse, den har också spelat en betydande roll i frigörelsen från censur och diktatur. Utställningen visar många exempel på det, inte minst gäller det bidragen från några av de spännande kinesiska fotografer som deltar”, skriver Falsterbo Photo Art Museum själva.

På utställningen finns fyra av Kinas mest nydanande fotografer som provocerar i ett uppror mot censur.

Utställningen pågår till och med 27 november 2022.

Foto: Karin Oddner 



Publicerad 2022-04-19.

9 Kommentarer

Nils Bergqvist 2022-04-19 22:12  
Om jag ska vara ärlig, ett ganska tråkigt/koncept (av det som aviserats att döma). Men det drar säkert många besökare som finansierar allt. Nakenhet och spektakulära poser i en snygg glamourförpackning (samt kändisbilder), har väl alltid dragit storpublik?
mats lindfors 2022-04-20 10:04
Jag håller med dig Nils. Men jag hoppas att kommande utställningar kan bli intressantare, men jag tvivlar. Det skulle annars vara rätt plats för natur och fågelbilder t.ex. Kändisar, skönhet, yta och lite naket har nog lockat mest i alla tider. Det är samma koncept som Fotografiska har haft sedan starten. Men Fotografiska har emellanåt kunna visa bra grejor.
Nils Bergqvist 2022-04-20 11:28
Ja man hoppas, men som du skriver så tvivlar man. Det är ett stort och dyrt projekt som måste finansieras. En annan invändning man kan ha är att man kallar sig "museum". Det är det väl inte fråga om utan ett kommersiellt galleri?
Fredrikpersson 2022-04-20 12:03
Ja, verkligen ett förutsägbart koncept i det här sammanhanget och jag reagerar spontant likadant på utställningen som både Nils och Mats (förutom att jag tycker natur- och fågelbilder nästan uteslutande är tråkiga och präktiga), fast jag vill nog akta mig lite för att fördöma utställningen så här på distans och utan att ha sett den. Utställningen är trots allt mycket namnkunnig. När såg vi t.ex. Horst P. Horst senast på en utställning i Sverige? Hoppas att någon FS-medlem har tillfälle att se utställningen och recensera den lite mer på djupet.

Med det sagt så vill jag ändå ge FPAM en eloge. Visst är det säkert kommersiellt drivet precis som Fotografiska, många andra gallerier och Fotosidan men alla de här aktörerna har, tycker jag, ändå sammantaget en positiv inverkan på fotografin i Sverige.

På tal om "museum" så skriver FPAM på sin hemsida att de har en egen samling.

/F
Nils Bergqvist 2022-04-20 21:55
Deras samling består av 450 fotografier. Som jämförelse kan sägas att Moderna Muséet i Stockholm har 100.000 fotografier i sin samling. Vad ett museum är kan man läsa här: https://skellefteamuseum.se/skelleftea-museum/vad-ar-ett-museum/
Fredrikpersson 2022-04-20 23:23
MM:s samling om 100 000 fotografier är stor även med internationella mått mätt och att jämföra samlingen på Moderna (som enbart 2020 fick anslag på 166 miljoner) med en nystartad privat aktör tycker jag inte är helt rättvisande. En samling på 450 fotografier tycker jag inte låter så illa.

Skellefteå museum hämtar sin museidefinition från museilagen som inte omfattar privata museer. Definitionen i lagen har uttryckligen inget anspråk på att vara en generell definition på vad vad ett "museum" ska vara utan är bara till för att ringa in vilka verksamheter som omfattas av lagen. Vad jag vet så finns det ingen definition av vad ett "museum" måste vara för att få kallas just "museum".

Man kan förmoda att Fotografiska m.fl. tycker att det finns affärsmässiga fördelar med att kalla sig museum och det är sannolikt en mycket medveten profilering. Jag tycker att invändningarna mot det i och för sig är förståeliga och rimliga, men samtidigt så börjar det kännas som att diskussionen så här 12 år efter att Fotografiska öppnade har överlevt sig själv.
Kombinationen att i samma stad ha ett museum med en samling på 100 000 fotografier och ett "museum" utan samling men ofta med intressanta utställningar och öppet 11 timmar varje dag är däremot utomordentlig. Och att det nu finns ytterligare ett museum(?) i Skåne med en liten samling och, verkar det som, höga ambitioner är också fantastiskt kul.

Till sist vill jag också nämna att du (Nils B) som driver ditt galleri (till hösten enligt din blogg) också är värd en stor eloge för det. Vi översvämmas av en flod av digitala bilder, men samtidigt så tror jag att den fysiska bilden på papper idag finns på fler ställen än någonsin. Tack vara eldsjälar hos stora och små aktörer.

/F
Nils Bergqvist 2022-04-21 17:15
Jag har mer än 450 glaspjäser från Strömbergshyttan i min samling. Om jag visar en del av dom på ett ställe, kan jag då kalla det mitt museum? Mitt fotogalleri som jag lade ner för 4 år sen och som nu öppnar tillfälligt, är heller inget museum, och även om jag hade 450 fotografier av andra fotografer (jag har väl något 30-tal varav en del visats där bl.a Lennart Nilsson) så skulle jag ändå inte kalla det museum. Det är visserligen inte förbjudet att göra det men det vore fel att marknadsföra det så tycker jag.
PMD 2022-04-23 01:07
Vem som helst får kalla sin verksamhet för ett museum, men om man inte sysslar med museal verksamhet blir trovärdigheten lidande.
Fredrik Klintberg 2022-04-26 12:59  
Gillar man glamour så ska man gå och se glamour, och nu här med några av världens kanske bästa glamourfotografer. David La Chapelle är inget pucko bakom spakarna. Ellen von Unwerth är en legend och har gjort riktigt balla grejjer med sin halvformatare tex.
Sedan är ju Lady Gaga fd strippa så bilden har en tanke bakom sig.
Tvivlar att jag har vägarna förbi Falsterbo men har jag det så kommer jag garanterat att besöka utställningen.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS