Annons
Artiklar > MC Coble och Louise Wolthers vann Svenska Fotobokspriset 2024

MC Coble och Louise Wolthers vann Svenska Fotobokspriset 2024

Ur Things Change Anyway.

 MC Coble

De tog emot Svenska Fotobokspriset 2024 för boken Things Change Anyway.

Svenska Fotobokspriset 2024 tilldelas Things Change Anyway av konstnären och fotografen MC Coble och konsthistorikern Louise Wolthers. Boken är ett dynamiskt montage över tid och rum, en demonstration i queer tid, presenterad som en dagbok utan kronologi eller hierarki.

Juryns motivering: 

Verket manifesterar bejakandet av ett tillstånd i ständig förändring, i en symbiotisk process som vänder och vrider på det queera. Det politiska möter på ett sömlöst sätt det personliga, där det mest sårbara korsbefruktas med det generellt existentiella. Dubbelheten avspeglas även i bokens form, med en innovativ struktur i kombination med grafisk illustration och text, som genomsyras av en brinnande strävan efter frigörelse. Läsningen blir ett intimt möte som visar hur vi kan bli modigare tillsammans. 

Things Change Anyway utgör en blandning av vinnarparets gemensamma bilder från över ett decennium, presenterat tillsammans med MC Cobles intensiva teckningar samt fem essäer av Louise Wolthers.  Här speglas hur förändring, queert släktskap och icke-mänsklig anknytning kan se ut. Allt presenterat i en icke-linjär dagbok i en konstellation av ögonblick i livet som pågår här och nu. Ämnena kretsar kring den egna relationen, familjen, vänner och naturen. Det handlar också om förändring, könsaffirmerande transition och om utmaningar med klimakteriet.”

Ur Things Change Anyway. Foto: MC Coble Avfotograferingar Per Englund

– Louise och jag gick igenom olika kroppsliga förändringar samtidigt som relationen, arbetet och livet pågick. Men det fanns inget tydligt före och efter i processen, något vi tagit med oss in i boken genom att undvika ett tydligt narrativ. För att kunna ta till sig den från alla synvinklar behöver den vändas och vridas och upplevas från olika håll, säger MC Coble i ett pressmeddelande.

Svenska Fotobokspriset instiftades 1996 av Fotoförfattarna inom Svenska Fotografers Förbund med syfte att främja svensk fotoboksutgivning. Vinnaren tilldelas ett stipendium på 40 000 kronor, övriga nominerade får 10 000 kronor vardera.



Publicerad 2024-03-20.

Bli först att kommentera

Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS