Annons

Nikon D50

pressmeddelande från nikon



Nikon lanserar idag D50 – En förbättrad och förminskad version av prisbelönta storsäljaren D70 till ett ännu mer överkomligt pris. D50 har också gjorts betydligt mer lättanvänd för att kunna bli ett naturligt val för den som vill kliva upp en nivå i sitt digitala fotograferande utan att ge avkall på kompaktkamerans enkelhet.

Nikon D50 erbjuder digital fotografering för fler än avancerade entusiaster – en användarvänlig kamera dock med samma kvalitet som i Nikons tidigare D-SLR kameror. Trots systemutveckling och kvalitetsförbättringar är det ett antal saker som Nikon inte vågat ändra på:

- Den gedigna Nikonkänslan. Samma kvalitet och analoga systemkamerakänsla som i D70
- Omedelbar uppstart och minimal fördröjning. D50 har lika snabb respons som D70
- Fortfarande möjligt att ta upp till 2000 bilder på en enda laddning
- Stort buffert minne (137 bilder i serietagning vid 2,5 bilder per sekund)
- Blixtsynk ner till 1/500 sekund

Tekniska förbättringar som Nikon har gjort på D50:

- Storleken – kamerahuset är cirka 20% mindre i volym än D70
- Större och ljusare bildskärm på 2 tum
- Förbättrad Autofokus med nytt AF-A läge, där kameran själv väljer mellan AF-S och AF-C
- D50 säljs med två olika optik-kit. Ett zoom kit (AF-S DX 18-55mm) och ett dubbel-zoom kit (AF-S DX 18-55mm, AF-S DX 55-200mm)
- Det nya läget ”Barn”, i Digital Vari-programmet, ger naturligare färgåtergivning av barns hudfärger


Kameran beräknas finnas i handeln i juni 2005. Rekommenderat svenskt pris ej satt ännu.




MER INFO



Nikon lanserar idag D50 – den ideala instegskameran för digital SLR fotografering som kombinerar enastående respons och exceptionell optisk prestanda med användarvänliga funktioner. Specifikt designad för konsumenter som önskar ta steget upp från digitala kompakter till nästa digitala fotograferingsnivå, är D50 både prismässigt överkomlig och enkel att använda – perfekt för nybörjaren av SLR fotografering.

Tack vare Nikons utökade och förenklade Digital Vari-program för motivoptimering blir fotograferandet betydligt enklare. Det finns sju förinställda motivlägen som hjälper användaren att optimera inställningar som annars kan vara svåra. Det nya läget ”Barn” är perfekt för familjefotografen som enkelt vill ta minnesvärda bilder av barnen. Hudtoner blir naturligt mjuka utan att man påverkar de livfulla färgerna i bilden. ISO känsligheten kontrolleras automatiskt och färgmättnad och nyans justeras korrekt. För den mer avancerade fotografen finns självfallet även manuella inställningsmöjligheter.

D50 har även en ny 6.1 effektiva megapixel Nikon DX format CCD sensor och en ytterst avancerad bildbearbetningsmotor, vilket resulterar i naturtrogna bildfiler som lämpar sig för förstoring. Dessa optimerade komponenter ger alltid enhetliga bildresultat, även under svåra förhållanden så som ljusa motiv eller långa exponeringstider.

Alltid redo
Till skillnad från många andra digitala spegelreflexkameror är Nikon D50 redo för användning på enbart 0,2 sekunder efter det att den har satts på. Dessutom har slutarfördröjningen minimerats, vilket undanröjer ett av den digitala fotografens största irritationsmoment.
För fotografen som vill fånga snabba rörelser klarar D50 kontinuerlig serietagning med 2,5 bilder per sekund i 137† bilder i sträck. Bilderna bearbetas och lagras direkt på fotografens SD-minneskort.

Val av slutartid
Med D50 går det att välja slutartid från 30 sekunder till hela 1/4 000 sekunder. Med Nikons automatiska teknik och blixtsynkroniseringstider ner till 1/500 sekunder går det att fotografera med upplättningsblixt, och för långa exponeringstider finns det en bulb-inställning.

Slutaren har utformats för att säkerställa snabb och konsekvent slutarfunktion för korrekta och förutsägbara resultat, även vid hög hastighet. AUTO ISO maximerar det tillgängliga ljuset genom att automatiskt ställa in ISO-känsligheten i hela det tillgängliga intervallet från 200 till 1 600, men även manuell inställningsmöjlighet finns.

Prisbelönt autofokus
D50 har ett 5-punkts autofokussystem som bygger på Nikons beprövade korssensor, bredare bildtäckning och avkänning av dåliga ljusförhållanden som bara finns hos den prisbelönta Nikon D70. D50 levererar därmed förbättrad AF-precision med snabbare och mer konsekvent motivföljning och förbättrad fokuseringsspårning. Det nya systemet har ett AF-A-läge som automatiskt växlar mellan AF-S (enkelservo-AF) och AF-C (kontinuerlig servo-AF) beroende på hur motivet rör sig i bilden. AF-hjälpbelysning inkluderas också, vilket ger bättre resultat vid dåliga ljusförhållanden.

Garanterat bra färger
D50 har en naturlig färgåtergivning tack vare att den mäter hela bilden och stämmer av vitbalansen mot ljuskällan. Den avancerade automatiska vitbalansen klarar de flesta ljusförhållanden, men det finns ändå ytterligare sex manuella inställningar att välja emellan, vitbalansgaffling för extra kreativa resultat samt ett förinställt alternativ för användning av ett grått eller vitt objekt som referens vid blandade ljusförhållanden.

Nikons nya funktion 3D-färgmatrixmätning II säkerställer korrekt exponeringskontroll vid de flesta ljusförhållanden genom att automatiskt jämföra indata från sin 420-pixels sensor för varje motiv mot en omfattande databas med över 30 000 motiv från verkliga fotograferingstillfällen.

Varde ljus
Både proffs och amatörer förlitar sig på Nikons exklusiva ljusmätningsteknik som direkt ger den idealiska exponeringen. Nya exponeringsutvärderingsmetoder upptäcker högdagrar och skuggor i bilden och kompenserar, i syfte att minimera under- eller överexponering, genom att jämföra ljusmönstren i bilden med den inbyggda motivdatabasen. På så sätt blir exponeringen mer korrekt och konsekvent.

Utbytbara objektiv
En av de viktigaste fördelarna med Nikons digitala spegelreflexkameror är möjligheten att byta objektiv. Nya D50 är helt kompatibel med Nikons breda utbud/sortiment av högpresterande AF Nikkor-objektiv samt med det växande utbudet av särskilda DX Nikkor-objektiv, vilket ger överlägsen färgåtergivning, knivskarp bildkvalitet och snabb, korrekt autofokusprestanda.

Förbättrad design
Nikon D50 är kompakt och lätt, vilket gör den lätt att bära med sig, samtidigt som kamerahusets design och lättillgängliga kontroller gör den lätt att använda. D50 har omarbetade menyer på en stor tvåtums LCD-monitor, som ger tydlig och användbar användarinformation. Även hjälpfönster som är kopplade till respektive menyval för snabbreferens underlättar menyhanteringen.

D50 innehåller flera playback-alternativ, många egna inställningar, ett USB 2.0 Hi-Speed-gränssnitt för enkel anslutning och det går att skriva ut direkt till PictBridge-kompatibla skrivare.
Uppladdningsbara litiumjonbatterier med hög kapacitet räcker till ca 2 000 bilder på en enda laddning.

D50 levereras med Nikons egenutvecklade programvara PictureProject för enkel organisering, sortering och redigering av bilderna. Batteri, laddare, kamerarem, USB-kabel och A/V- kabel ingår också vid köpet. Kameran beräknas finnas i handeln i juni 2005

Publicerad 2005-04-20.
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS