Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Nu klarar Photoshop digitalfoton i råformat

Nu klarar Photoshop digitalfoton i råformat

Photoshop Camera Raw Plug-in är ett nytt tilläggsprogram som gör det möjligt att hantera digitala foton i råformat med Adobe Photoshop. Samtidigt får Photoshop stöd för det nya Jpeg 2000-formatet.


Nu kan Photoshop-användarna börja arbeta med digitala foton i råformat (.RAW) - den bildfil som hämtas direkt från kamerans bildsensor, utan omvandling eller komprimering. Råformatet kan liknas vid ett "digitalt negativ" som ger högsta möjliga bildkvalitet. Yrkesfotografer föredrar ofta att arbeta med råformat eftersom det ger exakt kontroll över bildens detaljer och tonomfång.

Normalt omvandlas ett digitalt foto redan i kameran till ett vanligt format som Jpeg eller Tiff. Men med en originalbild i råformat kan användaren justera bildens egenskaper som vitbalans, mättnad och skärpa istället för att låta dessa bestämmas av kamerans automatiska inställningar. Adobes nya plugin till Photoshop 7.0.1 gör det möjligt att utnyttja råformatet i digitala kameror från ledande tillverkare som Canon, Fujifilm, Minolta, Nikon och Olympus. Tilläggsprogrammet stödjer främst professionella kameror och modeller i mellanprisklass. Det nya tilläggsprogrammet hanterar även det nya bildformatet Jpeg 2000.

- Vi har påskyndat utvecklingen av den här lösningen på begäran från våra kunder. Yrkesfotograferna vill kunna använda kamerornas råformat i Photoshop för att uppnå maximal bildkvalitet. Även om vi planerar att bygga in dessa funktioner i kommande programversioner så ville vi göra dem tillgängliga för användarna så snabbt som möjligt, säger Fredrik Rossander, produktchef vid Adobe Systems.

Tilläggsprogrammet ger också möjlighet att förhandsvisa bildfiler i råformat genom Photoshops filläsare och filerna kan importeras direkt till Photoshop med högsta kvalitet, 16 bitar per kanal. För varje kameramodell som stöds finns standardinställningar som kan justeras och sparas vid varje tillfälle. Det är också enkelt att applicera inställningar som gjorts en gång på alla bilder i en serie.

En lista med alla kameramodeller och märkesspecifika råformat som nu stöds av Photoshop finns på:
www.adobe.com/products/photoshop/cameraraw.html.


Pris och leverans

Photoshop Camera Raw Plug-in finns tillgängligt inom kort. Tilläggsprogrammet köps och laddas hem via www.adobe.se (Adobe Store). Priset är 920 kronor (99 Euro) exkl moms.

Publicerad 2003-02-20.

5 Kommentarer

julgus 2003-02-27 15:14  
Tyvärr fungerar inte denna plug-in riktigt bra med Fuji Super-ccd utan ger inte den extra upplösningen som interpolering till 12 mega pix ger.
Tobias Söderlund 2003-03-11 01:08  
Thomas E Beckmann 2003-03-12 13:39  
Betyg: 4
Kan jag behöva till oly. E-20, det blir ofta FEL färger vid motljus. (lite dyrt)
tonykollberg 2003-12-27 03:41  
Betyg: 4
RAW är klart att föredra framför TIF. Tar mindre plats och större frihet för "framkallning" i photoshop.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS