Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Ny utbildning om dokumentärfotografi

Ny utbildning om dokumentärfotografi

PRESSMEDDELANDE FRÅN UMEÅ UNIVERSITET


Trots att det talas om dokumentärfotografiets renässans under 2000-talet så har det fram till nu saknats en utbildning med inriktning mot dokumentärfotografi.

Det dokumentära är på frammarsch inom populärkultur och samtidskonst och det talas om en renässans för det dokumentära uttrycket. Ändå har nästan all svensk utbildning inom det fotografiska området varit konstnärligt eller bildjournalistiskt inriktad. Men i höst startar en ny utbildning vid Umeå universitet med inriktning på dokumentärfotografi.

Den ettåriga utbildningen är teoretisk/metodisk och riktar sig särskilt mot fotografer, konstnärer, curatorer, lärare, musei- eller mediamänniskor; yrkesmänniskor som söker ett nytt perspektiv på sitt yrke och på tidigare utbildning. Också forskare och forskarstuderande som använder bilden som historisk källa har nytta av att fördjupa sina kunskaper om fotografi, bildteori och bildkultur i ett globalt perspektiv. Förutom dokumentärfotografi berörs också andra sätt att dokumentera, t ex dokumentärfilm, dokumentära texter och blandformer mellan olika dokumentära medier.

För den som har en fil kand sedan tidigare ger utbildningen en breddmagisterexamen i dokumentärfotografi, men den kan också läsas som fristående kurser, A-kurs + B-kurs, eller ingå som en del i en pågående lärarutbildning eller programmet för museologi.


För intervju eller ytterligare information kontakta
Kjell Engman Lundberg, Institutionen för kultur och medier
tel: 090-786 62 64
e-post: kjell.engman-lundberg@kultmed.umu.se

Publicerad 2004-03-18.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS