Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Pressens Bilds Stora Fotopris 2005

Pressens Bilds Stora Fotopris 2005

Anna von Brömssen är årets vinnare av Pressens Bilds Stora Fotopris. Juryn valde Anna bland de fyra nominerade fotograferna med följande motivering:

"Anna von Brömssen har under flera år visat att hon kan följa människor så nära att verkligheten tränger upp ur bilden. Hon kombinerar bildkänsla och tekniskt kunnande med en stor portion medmänsklighet. Hennes reportage om femtonårige Sebbes sista tid i livet är så oerhört starkt att ingen kan lämnas oberörd."



Bild: Anna von Brömssen

Anna von Brömssen är bosatt i Göteborg och arbetar som frilansfotograf med uppdrag mot dags- och facktidningar. Hon utbildade sig på Glasgow School of Art i Skottland och har arbetat som fotograf sedan 1996. Våren 2002 placerade sig Anna von Brömssen på tredje plats i klassen svenskt bildreportage i Årets bild med ett bildreportage om skådespelaren Maria Grahns bröstcancer. Bildreportaget blev också en bok som belönades med Cancerfondens journalistpris senare samma år.

Det aktuella reportaget om Sebbes sista dagar gjorde Anna von Brömssen ihop med journalisten Marie Branner. Reportaget publicerades i Göteborgs-Posten för drygt en månad sedan och bilderna kommer även att ges ut i bokform. Bildspelet om Sebbe fullkomligt knockade juryn för Pressens Bilds Stora Fotopris som belönar Anna von Brömssen med en check på 100 000 kr.

Juryn består av förläggaren och fotografen Jeppe Wikström, Hasse Persson curator för Hasselblad Center, Anna Tellgren intendent på Moderna Museet, formgivaren Lotta Kühlhorn samt fotograferna Paul Hansen på Dagens Nyheter och Linda Wikström på Norrbottens-Kuriren.

Pressens Bilds Stora Fotopris är ett dokumentärt fotopris som delas ut årligen och instiftades 2003. Priset ska uppmuntra och stödja den fotograf som i huvudsak skildrat det svenska samhället på ett sätt som tagit tillvara god traditionell bildjournalistik, eller som på ett ungt och nyskapande sätt bidrar till att utveckla dokumentärfotografi. Tidigare års pristagare är Niklas Maupoix, G-P (2003) och Pieter ten Hoopen, Moment (2004).

Länk till bildspel på Pressens Bild.

Publicerad 2005-10-03.

Bli först att kommentera


Merläsning

ANNONS