Artiklar > Ralph Nykvist donerar sitt livsverk till Helsingborgs museer

Ralph Nykvist donerar sitt livsverk till Helsingborgs museer

Bild: Ralph Nykvist. Helsingborg, 1987. Från slutet av Föreningsgatan vid ingången till Vikingsbergsparken.

 

Fotografen Ralph Nykvist donerar hela sitt livsverk till Helsingborgs museers samlingar.

Med boken I Sverige med bilder tagna emellan 1964-76, skrev han in sig i den svenska fotohistorien som gatufotograf. Ett reportageuppdrag för tidningen ETC ledde fram till att Ralph gav ut sin andra bok 1991, tillsammans med Anders Petersen, Karnevalen i Venedig. Förutom sina fotografuppdrag har Ralph skrivit om fotografi i över trettio år i tidningen FOTO och intervjuat ett stort antal fotografer. Han har jobbat både på bildbyrå och som frilans. 

Ralph har ställt ut i såväl Turin som Oslo, Amsterdam och Köpenhamn och på olika platser i Sverige som Fotografiska i Stockholm och Malmö konsthall.

Ralph Nykvist donerar samtliga bilder till Helsingborgs museums samlingar.

Genom att vi har fått hela Ralph Nykvists produktion kan vi få en överblick över allt hans material som är skapat under ett halvt sekel. Som del av en museisamling kan det tillgängliggöras för fler, samtidigt som det bevaras för framtida generationer. Nu kommer vi på Helsingborgs museer att jobba med ompackning och digitalisering av fotografierna och inom något år kommer också ett urval av hans bilder att visas i en större retrospektiv utställning på Dunkers kulturhus. Ralph med sin kamera är välkänd på Helsingborgs gator då han bott i staden i många år och det känns jätteroligt att Ralph valt att donera till oss. Man kan utan att tveka säga att samlingarna nu förgyllts med en bildskatt signerat en av Sveriges främsta gatufotografer”, säger Helsingborgs museers avdelningschef Therese Kruse i ett pressmeddelande.

Bild: Ralph Nykvist. Helsingborg 1984, från Nyborgsvägen.

Bild: Ralph Nykvist. Malmö 1967.Publicerad 2020-09-21. Läst av 1612 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

2020-09-21 13:58   jkm
Bilder som tål att tittas länge på. Det utspelar sig något... Får bli kustvägen ner när utställningen kommer! Ha det gött!
2020-09-21 15:01   Alf-Magnus
En av de riktigt stora här i landet, ser fram mot retron både boken och utställning.
2020-09-21 15:56   Nils Bergqvist
Låter bra att det kommer att bli en stor utställning om något år. Finemang att hans bilder kommer visas på Dunkers. Att fler får möjlighet att se dom. Hoppas man kommer visa en del original också, inte bara digitaliserade utskrifter.
Snapphane 2020-09-22 06:19
Jag startade tråden i forumet och kom på att jag själv missade att nämna en detalj då. Lägger den här istället då. Helsingborg gillar att digitalisera - så gissar att Ralphs bilder hamnar här när de väl här klara. För den som vill kika innan det blir utställning - http://museum.helsingborg.se/web

Merläsning