Annons
Artiklar > Samtal om fotografi på Landskrona Foto

Samtal om fotografi på Landskrona Foto

Gabriella Dahlman, Mårten Lange och Thor-Björn Johansson.

 

Från naturlandskapet till det urbana rummet

Landskrona Foto anordnar tillsammans med Claës Lewenhaupt Stiftelsen en samtalsserie med tre svenska fotografer. Alla tre undersöker sin närmaste omgivning; från naturlandskapet till det urbana rummet.

7 april klockan 18:00

Gabriella Dahlman är delvis känd som trädgårdsfotograf med en rad reportage i ledande magasin, delvis som konstnär med fotografi som uttryckssätt. Både konst- och trädgårdsböckerna har blivit flera under åren. Hon kommer att berätta om sin bildvärld i förhållande till landskapet och naturen. Gabriella Dahlman var 1992 Lewenhaupt-stipendiat.  

21 april klockan 18:00

Mårten Lange är fotograf och konstnär. Han arbetar främst med fotoböcker. Hans senaste arbeten har behandlat teman som arkitektur, övervakning, teknologi och det urbana rummet. Lange kommer att berätta om sin utveckling som konstnär och hur han sätter ihop sina bildserier. Mårten Lange var 2016 Lewenhaupt-stipendiat.

5 maj klockan 18:00

Thor-Björn Johansson är dokumentär- och konstfotograf. Han har arbetat med industrifoto, socialreportage och sedan slutet av 80-talet i huvudsak med årliga konstfotografi projekt och utställningar. Under kvällen berättar Thor-Björn om sitt arbete med nyutgivna konstfotografi boken NÄRA/NEAR. I sin nya bok har han utmanat sig själv genom att fotografera inom ett mycket begränsat område bakom Landskronas gamla järnvägsstation. Genom att gå nära inpå objekten, använda det skiftande dagsljuset och fortsätta det konstnärliga arbetet i mörkrummet, framställer han abstraktioner av verkligheten från denna plats inom en cirkel med en radie på 200 meter.Publicerad 2022-04-07. Läst av 1914 personer.

1 Kommentarer

Nils Bergqvist 2022-04-07 09:45  
Gabriella, som är uppvuxen i Lessebo där jag själv bor skulle jag gärna lyssnat på. Tyvärr är det en bit att köra och jag var nyligen i Landskrona själv, och väglaget är rätt osäkert nu. Thorbjörn-Björn Johansson skulle också vara intressant, för vid mitt Landskrona-besök gick jag också bakom stationen och tog några bilder, utan att veta om hans projekt. Blir vädret bättre till dess får det kanske bli en tur dit då? Har ett objekt på vägen som ska undersökas och det kan bli en bra kombination 🙂
annons

Merläsning

ANNONS