Annons
Artiklar > Skänk din drönare till Ukraina

Skänk din drönare till Ukraina

I Ukraina har drönare haft en viktig funktion mot den ryska invasionen och det finns flera initiativ för att samla in drönare. Mjukföretaget Skylum var tidigt ute men nu har en grupp personer i Malmö startat insamling via drones2ukraine.se.

Ukrainska Skylum, som tillverkar bildbehandlingsprogrammet Luminar, var tidigt ute och uppmanade fotografer att donera sin drönare till Ukriana. Skylum listar upp följande drönare som det finns behov av:

Autel Evo Nano
Autel Evo Light
Autel Evo V2
Autel Evo V2 640T
Parrot ANAFI Thermal
DJI Mavic Pro 2/3
DJI Mavic Zoom 2
DJI Mavic 2 Enterprise Advanced

Enligt Skylum ska de inte användas för att bära vapen utan endast för övervakning.

I Malmö finns nu initiativet www.drones2ukraine.se där Anton Holmström, produktchef på teknikföretaget Katam, är en personerna bakom sajten. På sajten finns info om hur man kan donera sin drönare, och här är det inte bara fungerande drönare som efterfrågas utan även äldre och trasiga modeller som kan fungera som reservdelslager. 

Till SVT säger han "De kan också dokumentera krigsbrott. Så att det finns dokumenterat efter kriget när man ska börja ställa folk till svars", något som verkligen visat sig behövas efter de senaste dagarnas nyheter om fruktansvärda krigsbrott som skett i förorten Butja som ryssarna dragit sig tillbaka från.Publicerad 2022-04-04.

5 Kommentarer

PMD 2022-04-04 19:19  
Man få hoppas att ukrainarna tar bort bakdörren som finns i DJI-drönare som gör att de inte kan flyga överallt.

Parrot ANAFI Thermal borde var en utmärkt spaningsdrönare eftersom den har IR-kamera.
PeterWem 2022-04-04 21:52  
Räcker att motståndaren har en sådan här för att röja positioner https://www.dji.com/se/mobile/aeroscope
PMD 2022-04-04 23:18
Det ryktas att ryzzarna har använt sådan utrustning för att ta ner ukrainska "civila" drönare.
trazan 2022-04-09 14:15  
Alla drönare går bra, fick följande svar i går
According to the most recent update - we can use any drone, even the smallest ones. We would prioritize them accordingly between the army,
home guards, emergency services, etc.
Jag har beställt en Mavic 3 som ska skickas ner till en adress i Polen för vidare transport in i Ukraina
PMD 2022-04-09 17:42  
Är det bättre att köpa en drönare här i Sverige och skicka till Ukraina än att skänka pengar till Skylum (eller någon annan inblandad) för inköp direkt?
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS