Annons
Artiklar > Skildringar från Papua belönas med Årets Pandabok

Skildringar från Papua belönas med Årets Pandabok

Foto: Magnus Lundgren

 Foto: Magnus Lundgren

Skildringar av biologisk mångfald på Papua gav pris.

Fotograferna och författarna Magnus Lundgren och Staffan Widstrand tar med läsaren på en upptäcktsresa genom Västpapuas tropiska vildmarker i boken Papua - Bland paradisfåglar och djävulsrockor. De gör det så pass bra att WWF utsett den till Årets Pandabok 2022.

Man är under havsytan och visar vår planets mest artrika och färgsprakande korallrevsområde, och så upp in i den myllrande mångfalden i Papuas uråldriga regnskogar.

 De skildrar extravaganta paradisfåglar, klättrande trädkänguruer och strutsstora kasuarer. I havet gigantiska valhajar, djävulsrockor och havssköldpaddor längs rev där söta clownfiskar, vandrande hajar och pyttesmå pygmésjöhästar håller hus.

I ett pressmeddelande säger författarna själva:

Vi vill visa upp en omistlig del av vår världs naturarv: Västpapuas kronjuveler Raja Ampat, Cenderawasih och Triton Bay. Unika områden med små paradisiska öriken, där overkliga kalkstensöar möter en spektakulär mångfald i ett turkosblått hav. Här ligger själva produktions-verkstaden i världens artrikaste korallrevsområde. Från kustbandet sträcker sig sedan vida och orörda regnskogar mil efter mil in i landet. Många arter finns bara just här, i de här skogarna eller på de här korallreven och ingen annanstans på jorden. Här mötte vi ett myller av livskraft, färger, former, oväntade relationer och fascinerande beteenden. Vi vill också visa att naturskydd fungerar och att det vilda kan skapa långsiktiga och hållbara värden för de som lever där. Kanske även vi kan lära oss en del från Västpapuas naturskyddsbeslut, så vi bättre kan värna om vår egen biologiska mångfald?”

Juryns motiverar priset med att boken är ett färgsprakande praktverk och att man presenterar bilder med sådan känsla och kvalitet att naturfotografi upphöjs till konst. 

”Boken berättar också om människorna i Papua, hur de lyckats bevara sin fantastiska biologiska mångfald. Här ser vi hur medvetet naturskydd kan öka naturens värde. Det gör Årets Pandabok 2022 till ett viktigt vittnesmål om en hållbar väg framåt. Papua är därmed en bok som inte bara hänför – den inspirerar och väcker hopp, helt i WWFs anda”, skriver man i ett pressmeddelande.

Magnus Lundgren och Staffan Widstrand är internationellt uppmärksammade fotografer, författare, föreläsare, workshop- och expeditionsledare. De har båda vunnit ett otal priser, är medgrundare till Wild Wonders of Europe, Wild Wonders of China och Rewilding Europe. Båda är medlemmar i Naturfotograferna/N.

Foto: Staffan Widstrand

Foto: Magnus Lundgren

Foto: Staffan Widstrand

Foto: Magnus LundgrenPublicerad 2021-10-01. Läst av 1294 personer.

4 Kommentarer

Stadan 2021-10-01 14:26  
grymma bilder från ett fantastiskt hörn av planeten. Hatten av till Magnus och Staffan!
emblas 2021-10-01 18:53  
Otroliga bilder! Fantastiskt att få skildra denna unika natur.
sears 2021-10-01 21:25  
Kan bara instämma! Sitter precis och påbörjat läsning i mitt egna ex av boken. Helt fantastisk läsning! Rekommenderas.

MvH
Johnny
lonian 2021-10-03 10:20  
Första bilden känns lite som en tallrik med mat på.

Merläsning

ANNONS
Hatchet - Scandinavian Photo