Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Sveriges bästa ungdomsfotografer utsedda

Sveriges bästa ungdomsfotografer utsedda

Foto: Elvira Lagerström. 

Elvira Lagerström och Ludde Sjölander har vunnit fototävlingen "Ung Bild 2011". Juryn tyckte att deras bilder var bäst i en hård konkurrens med över 500 deltagande fotografer.

Skoltidningstävlingen Lilla Journalistpriset firade i onsdags 10-årsjubileum genom en stor gala på Gröna Lund tillsammans med över 600 inresta journalister. Åtta av dem var nominerade i Ung Bild, en fototävling som arrangerades för tredje året i rad av Ung Media Sverige. Vinnarna Elvira Lagerström och Ludde Sjölander blev stolta och glada för priset, som förutom äran, även innebär en praktikplats på DN & Expressen.

– Det känns helt fantastiskt att vinna, säger Elvira Lagerström. Jag tvivlade faktiskt, eftersom de andra nominerade var så himla bra. Men magkänslan hade fel den här gången!

– Det är viktigt att få uppskattning och cred ibland som fotograf, säger Ludde Sjölander, då får man lust att fortsätta.

Nytt för i år är att Ung Bild har delats upp i två olika klasser, journalistiskt foto och öppen klass, vilket innebär att det koras två vinnare istället för en. Juryns framhöll i sin motivering för journalistiskt foto att Ludde Sjölander fångat ”ett tidsdokument av en av 2010 års stora politiska händelser” med sin bild av SD-demonstrationen på Sergels torg efter riksdagsvalet hösten 2010. Elvira Lagerströms konstnärliga hästbild vann i öppen klass och hyllades av juryn som nyskapande – ”En bild som får en att tänka och fantisera och med lite extra fantasi från betraktaren känna på det faktiska djuret."

Alla de nominerade bilderna i Ung Bild 2011 finns här: www.ungmedia.nu.



Publicerad 2011-05-27.

16 Kommentarer

Patrik Lindgren 2011-05-27 11:57  
Jag tycker hästbilden är grymt bra, jag gillar inte traditionella djurbilder speciellt ofta men det här är något helt annat.
sandstroem 2011-05-27 16:39  
Den här bilden säger ingenting, riktigt usel
Tomlan 2011-05-27 16:45  
Nja, ganska intetsägande. Men smaken är som baken.
Filip Ling 2011-05-27 17:07  
Förstår mig inte på en sån bild som hästbilden..
Kunde varit tagen av en femåring med en mobilkamera, ser knappt vad den föreställer. Visst funkar den kanske till texten där, men jag tycker årets bild ska kunna stå på egna ben..
Luddes bild tycker jag däremot om!
Agneta Viklund 2011-05-27 17:10  
Grattis till Elvira! En bild som förmedlar känslor är nästan alltid en bra bild och det gör denna bilden. Närhet, djärvhet, kreativ vinkel och svärtan i bilden gillas oxo.
TheOnlySolution 2011-05-27 18:06  
Vad kul att det uppmärksammas!
Ta gärna en titt på min tumblr om ni har lust.

luddesjolander.tumblr.com
lonian 2011-05-27 18:22  
Är det där en häst? Jag trodde det var något helt annat O_o
Den är förövrigt väldigt suddig och mörk. Är den tagen med mobilkamera?
ebbaklasa 2011-05-28 08:44  
Inte särskilt imponerad utav någon av bilderna faktiskt...
JosefS 2011-05-28 17:44  
Vad är poängen med att sitta och klaga på bilderna? Varför uttala sig om man inte har något positivt att säga? Uppenbarligen har ju någon sett något i dessa bilder som ni missat. Lite pinsamt att folk ska behöva sitta och gnälla över bilder som vunnit en ungdomstävling.

Grattis till Ludde och Elvira!
Christin Ekholm 2011-05-28 21:11  
Håller med Josef Schwan !
Tycker att man ska uppmuntra och gratulera ungdomarna istället för att sprida negativ stämning.

Grattis Elvira och Ludde, bra jobbat!
matildaholmqvist 2011-05-29 10:44  
Jag håller med de två sista. Det är ju inte Elvira och Ludde som var domare, så det måste ju finnas någon som tycker att just dessa bilder förtjänade att vinna. Och det handlar nog inte bara om en person, utan flera.

Ett stort grattis till er, tycker ni gjorde ett toppenjobb! Var ju själv nominerad, och jag anser att det var en grymt trevlig dag på Grönan. Ni förtjänade era priser! :-) Lycka till i framtiden!
Ebba Friberg 2011-05-30 09:45  
Jag tycker det är tråkigt att se hur de negativa kommentarerna skrivs utan att tjäna någonting till. Det är en sak att ge konstruktiv kritik, en helt annan sak är att bara vara elak.

Tävlingen Ung Bild finns till för att uppmuntra unga fotografer som annars sällan lyfts fram i andra, "större" tävlingar. De negativa kommentarerna här är inget annat än det exakt motsatta. Hur fel kan det vara att stötta, peppa eller uppmuntra.
Malin77 2011-06-01 11:23  
Jag tyckte att det var en mycket fin bild, den visar att hon tänkt på både ljus och komposition, formerna i det svarta och vita är fantatstiska. Uppenbara bilder som inte får betraktaren att fundera är ju bara skit. Här visar hon ett sinne för konst. Vad trodde ni andra som tyckte bilden var ful? Att de skulle vara något vykortsliknande som vinner?
rappakaljia 2011-06-23 14:37  
Några tycker att bilden kan vara tagen av en femåring, andra att den är helt igenom usel. Jag personligt tycker att tekniskt sett kanske inte underbar, men jag fick någon form av kick när jag såg den. Något som jag kanske inte kan beskriva, men som juryn har bedömt den är det rättvist.
Foto kanske man inte bara kan bedöma i om den skulle kunna vara tagen av en femåring eller av någon som har 20 års erfarenhet av fotografi.
Som det gäller i all annan konst, även den som studerat foto mest och den som har hållit på längst är kanske inte bäst, utan teknik är verkligen inte allt.
Ett litet sidospår, jag var med och hade en konsert och var ett av 3 band. Det sista bandet var ett gammalt jazzband som var väldigt tekniskt begåvade och hade lång erfarenhet men vi var betydligt bättre. Vi hade energi och utstrålade mycket mer än bara teknik och kunnande.
Jag kan ofta tycka att bilder som jag tagit som jag har försökt att få väldigt tekniskt bra kan bli väldigt tråkiga, men dock väldigt bra träning =).

För att runda av, jag personligt tycker att det finns väldigt många duktiga fotografer i landet men som varken levererar känsla i sina bilder samma som det finns duktiga bildkonsnärer som inte leverar det.
Foto för mig är en konstform som inte bygger på teknik utan på känsla och vad bilden har för betydelse för publiken eller samhället i stort.

Jag hoppas ni förstår ungefär hur jag menar, ifall ni har motkritik eller inte förstår hur jag menar så besvara vettja. =) Jag tål all kritik!
rappakaljia 2011-06-23 14:38
jag glömde ju säga att jag tycker att bilden är oerhört vacker!
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS